Skocz do zawartości

1 listopad

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliża się 1 listopad, dzień w którym odwiedzamy groby naszych najbliższych.
Są jednak takie mogiły, których zwykle nikt w tym dniu nie odwiedzi...
To groby naszych żołnierzy, którzy oddali życie za Ojczyznę, za to żebyśmy dzisiaj mogli w naszym ojczystym języku sami decydować o własnej przyszłości.
Pokażcie, że o nich pamiętajcie.
Zapalcie chociażby symboliczny znicz...

Napisano
my czyli cala grupa lodz i ludzie z lodzkiego forum eksploracyjnego uporzadkowalismy cmentarz 1 wojenny we wiaczyniu zreszta w naszym rejonie cos zaczyna sie robic z zapuszczonymi cmentarzami 1 wojennymi
Napisano
Gdybym chciał zapalić znicz na każdym zapomnianym polskim i żołnierskim grobie musiałbym wynająć ciężarówkę i jeździć po całej Polsce.
Bezimienna mogiła moich dziadków zamęczonych w Bergen Belsen może zostanie w jakiś sposób uczczona przez jakiegoś Polaka.
Pomódlmy się po prostu w ten dzień dla uspokojenia włąsnego sumienia. Im juz nie trzeba modlitw, oni poszli do nieba.
Nasze polskie mogiły są i w Kazachstanie i w Workucie, Kołymie gdzie nikt nawet śweiczki nie zapali.
Napisano
Ja mam zwycazaj, że 1 listopada zapalm lampkę na jakimś wojskowym grobie poległyw we wrzesniu 1939 roku. W tym roku był to grób lotników na cmentarzu w Zduńskiej Woli
Napisano
ja co roku razem z dziećmi zapalam znicz w 2 miejscach
1. cmentarz parafialny w miejscowości Obsza
2. miejsce rozstrzelania kilku żołnierzy we wrześniu w miejscowości Tarnogród

oba miejsca na zamojszczyźnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie