Skocz do zawartości
  • 0

napoleoński płomień grenadierski

danieloff

Pytanie

Czy ktoś z Państwa wykopał kiedyś płomień" grenadierski z ładownicy, z okresu Napoleona I? Trafiło mi się coś w tym guście, ale nie jestem pewien. Podobno w armii carskiej pod koniec XIX w. również noszono takie znaki - chyba na czaku. Na pewno nie jest to płonący granat" z hełmu francuskiego. Czy ktoś ma może skan czegoś takiego? Ja niestety chwilowo nie dysponuję skanerem,ale jak zeskanuję, to pokażę mój płomień". Aha - wykonany jest z grubej miedzianej blachy, śliczna zielona patynka, niestety jest to sam płomień - dolna część (granat) odłamana:-(, wys.ok.7 cm, szer ok.5,5 cm. Znalezione w miejscu, gdzie trafiają się guziki napoleońskie.
Proszę o pomoc.
Daniel

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Państwa wykopał kiedyś płomień" grenadierski z ładownicy, z okresu Napoleona I? Trafiło mi się coś w tym guście, ale nie jestem pewien. Podobno w armii carskiej pod koniec XIX w. również noszono takie znaki - chyba na czaku. Na pewno nie jest to płonący granat" z hełmu francuskiego. Czy ktoś ma może skan czegoś takiego? Ja niestety chwilowo nie dysponuję skanerem,ale jak zeskanuję, to pokażę mój płomień". Aha - wykonany jest z grubej miedzianej blachy, śliczna zielona patynka, niestety jest to sam płomień - dolna część (granat) odłamana:-(, wys.ok.7 cm, szer ok.5,5 cm. Znalezione w miejscu, gdzie trafiają się guziki napoleońskie.
Proszę o pomoc.
Daniel

ten plomien co zamiescilem zostal znaleziony na pobojowisku napoleonskim, i poza nieliczna druga wojna NIE BYLO tam pierwszowojennych walk. wiec moze byly tez inne wzory plomieni, ????

zdjecie tego z mojego skanu na czyms z 1 wojny bylo by dowodem na to, ze jednak to nie jest z napoleonskiego okresu, wiec moze ktos ma takowe zdjeice? :)

Witam. Widze ze popełniłem błąd w swej ocenie ale, chyba mój brat Fenrir już wyjaśnił różnicę miedzy płomieniem napoleońskim i carskim, więc jest to jednak carski.Opisałem to odwrotnie. Co do Iwojny to się nieorientuję zbytnio, szukamy głównie na pobojowiskach i obozach napoleońskich. Pozdrawiam.

Witam z tego co się orientuję, to płomień carski ma swoje płomyki dość szeroko rozczepiezone, natomiast napoleońskie płomienie były jakby prawie jednolite, skupiające się w całość u wierzchołka. Musiałbym zobaczyć jego skan, wówczas poradzę się mojego brata, on przedewszystkim specjalizuje się w epoce napoleońskiej, no i płomienie rozpoznaje na pierwszy rzut oka. Czekam na skan.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie