Skocz do zawartości

totalne wyniszczenie stanowisk

Burnum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Ostatnio byłem w Wielkopolsce na kilku polach, gdzie zawsze można było znależć sporo dobrych monet, ale nie tym razem... ku memu przerażeniu każde znane mi miejsce było kompletnie zadeptane, dół na dołku, nawet żaden nie zasypany. Pole zasiane czy zaorane, widok ten sam.
Po kilku godzinach ( a była to niedziela ) spotkałem ową ekipę , czterech kolesi z wykrywaczami, którzy jak mówili chodzą" tu codziennie po robocie" , a czasami nawet przed. Nawet nie wiedzieli czy to była osada , czy cmentarzysko, gdy pokazałem im ceramike , po której deptali to śmiali się , że to jakieś doniczki ze szklarni. Jeden mieli cel -byle by tylko jakiś brąz albo srebro wyszło.
Pytam dalej; ale po co wam te rzeczy ?
Odp; wszystko można sprzedać na Allegro, kasa jest kasa, Elnio ( ktoś taki , nie znam )nam wszysko wyceni, każdą monete, bo my to nie wiemy co to za g...o, a do pensji zawsze się dorobi i stara zadowolona, że może w TV całą niedzielę patrzeć i nikt jej nie przeszkadza...

Obecna ustawa dot. ochrony zabytków nie jest głupia, sam jestem poszukiwaczem ale jak widze takie bandy niewykształconych panów przekopujących wszystko dla kasy , to coraz bardziej jestem przeciwny na zmiany w prawie.
By awić się w taki sport" , trzeba cokolwiek wiedzieć, przeczytać i szanować.
Obecnie każdy może kupić sobie wykrywacz i nazwać się poszukiwaczem, potem rozpisywać sie na FORUM ,że miał strzał" monet...
Nie zmieniajmy ustawy, bo za kilka lat okaże się, że wykrywacze są juz NAM" nie potrzebne,gdyż w ziemi nie będzie już niczego do znalezienia.
Napisano
i stara zadowolona, że może w TV całą niedzielę patrzeć i nikt jej nie przeszkadza..."

:D :))))

Weekend z wykrywaczem na cudzych miejscówkach, wieczorem bara bara ze starą", w niedziele z wykrywaczem, stara" przed TV, kasa płynie....

Po prostu IDYLLA :D :)))
Napisano
Cześć,
tak z ciekawości, Tobie kto identyfikował antyczne monety skoro nie znasz Elnio? :)
Tytuł brzmi: totalne wyniszczenie stanowisk.. chodzi Ci o stanowiska archeo? To czego Ty tam szukałeś?
Jeśli nie to chodzi Ci o to że totalnie już nic w ziemi nie zostawili? Bez obaw:)
Moim zdaniem bardziej podpada to pod znów jakiś baran nie zakopuje dołków" i prowokuje rolników wchodząc na zasiane".
Z postu wynika że są tam bardzo często,więc zakładam że to miejscowi - może nawet syn,córka,zięć,ojciec,pociotek gospodarza pola.
A że nie wiedzieli czy tam była osada czy karczma..
Sory, tak na zimno to myślę że wściekłeś się o to że ktoś wyjmuje Twoje" monety.
Pozdrawiam
Darek
p.s.jesteś pewien że tego stanowiska archeo nie ma oznaczonego na mapach w Urzędzie Gminy? Bo to trochę ryzykowne i .. nie sportowe.
Napisano
Co do obsianych pól znam takich ( znałem ) co kopią komuś na obsianym polu, a sami maja pole i gospodarke czyli zero szacunku dla czyjejś pracy, a na zarzuty takowe mówią że trzeba wiedzieć jak kopać na obsianym???, ja rolnikiem nie jestem i doskonale wiem że na obsianym polu nie wolno kopać, a nawet nie wypada:(( bo później nawet na ścierniach u takiego rolnika nie pokopiemy tylko będziemy przeganiani.
Napisano
Na temat kopania na zasianym:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=33248
Więc wychodzi że czasem można, ja nie ryzykuję bo się nie znam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie