iskra Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 Podczas moich niedawnych posukiwań w lasach koło ...(Dolny Śląsk) natknąłem się w lesie na dziwne znalezisko .W mały zagajniku w promieniu 40 m2 ze ściułki wystawało setki rozerwanych łusek i pocisków do różnego rodzaju broni .Różnorodność tego znalezisak była tak ogromna że niewiedziałem co mam w plecak pakować . po oznaczeniach na kawałkach łusek można był odczytać oznaczenia niemiecki , rosyjskie , amerykańskie jak i włoskie .skąd w środku jacu taka różnorodność . co to jest za skład ?znalazłem kilka uchwytów ze skrzynek i zawiasów , oraz kawałków konserw na amunicje".
iskra Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 byly tam łuski kal 12.7mm , 30.06mm , 6 mm , 7.62mm , 7.92mm , 12.7mm. dookoła było wiele dołków po innych poszukiwaczach. dziwi mnie tylko to że nie mogłem znaleśś ani jednego całego naboju
iskra Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 jutro dośle zdjęcia i dokładne oznaczenia z łusek
Szarubek Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Co to jest 30.06mm??Być może było tam kiedyś fajne ognisko.Pozdrowienia - Szarubek
iskra Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 sorki powyużyło mi się 30.06 mm to 7.62#63mm
iskra Napisano 23 Październik 2006 Autor Napisano 23 Październik 2006 tak ale znalazłem dziwny pocisk do tej łuski .W pocisk wkręcona była śróbra .jak ją odkręciłem s środku była jakiś proszek
Dziki Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Iskra, chlopie... Naprawde, jesli na czym sie nie znasz, nie baw sie w majsterkowicza.Co do tego miejsca - bylo to jedno z wielu miejsc utylizacji amunicji pozostalej po wojnie.
J23 Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 w rejonie Jeleniej Góry jest sporo takich miejsc, ale nie szukam w tych miejscach gdyż można póżniej mieć problemy z rzymaniem w rękach " wykrywki.Pozdrawiam !
DJ MHz Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 i machaniem [cenzura]... :P sorry :]. A tak wogole to polecam zawiadomic saperow o tym miejscu oni zrobia co potrzeba. byc moze dadza ci jakies ladne puste luseczki i pociski do kolekcji ;]-------- dopisek moderatora ----------------Jak to było w kawale o koniu i babie?RAZ!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 07:41 25-10-2006
dect Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 DJ na PS dostałeś bana i teraz tu wpadłeś wypisywać pierdoły? Mam nadzieje, że za to co napisałeś w swoim poście dostaniesz żółtą karteluchę - tak na dobry początek. Chociaż jeżeli mam być szczery to ogłady i rozumu Ci od tego nie przybędzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.