scz Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Wiem, że to nie miejsce, ale... Co to może być za zegar, wskaźnik? Ten płyn wewnątrz jest oryginalny, nie rozkręcany.
scz Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 Jest tylko jedno, ale znaleziono to w lesie 700 km od morza.
jahooo Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Z cyferblatu wynika, że to jakiś wysokościomierz, być może bombowy ze starych samolotów I WŚ? Wygląda jak przyrząd do określania odległosci i wysokości samolotu w zależności od jego kąta pochylenia w/g ziemi. Na podstawie tegomożna określić zgrubnie moment wyrzutu bomb.
Darda Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Artylerzystą ani geodetą wprawdzie nie jestem, ale co my na tym „zegarze” mamy?Z jednej strony wysokość, z drugiej odległość poziomą, a na ruchomej (i jak sądzę, zawsze przyjmującej pionowe położenie) części, odległość rzeczywistą. Jednym słowem wszystko to, co jest potrzebne do szybkich pomiarów tachimetrycznych.
Badylarz Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 WitamChciałem zwrócić uwagę, że jest to produkt polski, opisy skal są po polsku, logo też - PZO - Polskie Zakłady Optyczne.Badylarz
woytas Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Element celownika bombowego? Czy jak takie ustrojstwo sie nazywa?Szarubek moze bedzie wiedzial- on sie w tych klimatach obraca
jaroslawp Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Zdaje mi się że ten zegar używany był do lądowania
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.