dareQ Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 Czy to jakaś sfuszerowana kulka muszkietowa? chciaż nie bardzo kulka bo jest spłaszczona (ołów) rozm.13mm x 13mm a grub.9mm
dareQ Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 ..i widok od strony ogonka" - jakby końcówka od formy wlewowej.. ślady po szczypcach jakby ktoś odciął nie w tym miejscu..jesli sie mylę to proszę o sprostowanie..
dareQ Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 ..dla porównania szrapnelowe(10mm) i muszkietowa(16mm); chyba że do szrapneli dodawali co sie dało"... :)więc nadal pozostaje niepewność...
dareQ Napisano 16 Październik 2006 Autor Napisano 16 Październik 2006 ..jak to mówią szukajcie a znajdziecie" :)http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=197586tam są podobne..
dareQ Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 ..to znowu ja :) chyba się doszukałem kolejnej hipotezy dotyczacej tego typu kulek ->http://www.lviv.ua/cossacks/kozak_polsk/page7_polcopy.htm..Wiele z tych kul ... miało widoczne kryzy oraz wypustki, będące pozostałością po odlewie. Pod koniec XVI i w XVII wieku ta część odlewu była często intencjonalnie pozostawiana, by przymocować do niej papierowy ładunek z prochem. W odróżnieniu do osiemnastowiecznych nabojów, w których pocisk znajdował się wewnątrz papierowej tulejki, wcześniej dołączany był do niego jedynie papierowy ładunek z prochem. Niekiedy do kuli przyłączana była specjalna wypustka, która ułatwiała umocowanie ładunku..."pozdr.
QB@ Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 siemka, wygląda jak kulka ze szrapnela ale z taką sie jeszcze nie spotkałem Pozdro QB@
Zawias Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Ja bym obstawiał, ze jest to jednak kulka muszkietowa. PozdrawiamMichał
Pytanie
dareQ
Czy to jakaś sfuszerowana kulka muszkietowa? chciaż nie bardzo kulka bo jest spłaszczona (ołów) rozm.13mm x 13mm a grub.9mm
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.