Skocz do zawartości

Atak Gazowy - Bzura 1915-2006

jazlowiak

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co mi wiadomo na tej konkretnej imprezie Pan Wieńczysław K. wystąpił jako reprezentant Grupy Rekonstrukcyjnej 69 pieszego Riazanskiego pułku Pod obcymi sztandarami" co nie zmienia faktu , że podejście zarówno Jego jaki i pozostałych członków tej grupy należy klasy najwyższej- co wnioskuje przede wszystkim z relacji osób znajomych , które w Kamionie były równiez jak i ze zdjęć , które miałem okazję obejrzeć

Ja wiem natomiast o innym ataku gazowym na wojska rosyjskie w czasie I WW na ziemiach polskich. W okolicach Bolimowa, albo raczej Żyrardowa (10 km)tj. nieopodal wsi Miedniewice. Do dzisiaj są tam dwie (a w zasadzie półtorej)wielkie mogiły zbiorowe zołnierzy rosyjskich. Nie raz byłem tam na miejscu.
Jeszcze z 10- 15 lat temu starsi ludzie opowiadali mi, że Niemcy zrzucili w tym miejscu na maszerującą kolumnę wojsk carskich jakieś pojemniki z gazem z powietrza !!! Najbliższe linie okopów z tego okresu (zachowane nota bene do dziś w niezłym stanie) znajdują się jakieś 5 km dalej, wiec chyba raczej gazu nie puszczano z ziemi z takiej odległości, zwłaszcza, że śladów okopów rosyjskich nie ma w tym miejscu.

Ofiar musiąło byc naprawde conajmniej kilkaset sądząc po rozmiarach grobów : 2 kopce o długości jakichś 15 m i wysokosci 3 m. Pole wokół grobów jest znacznie obniżone w stosunku do sasiednich działek: jak mi wyjaśniano: na skutek pobrania ziemi na zasypanie ciał.
Niestety i - to uważam za gigantyczny skandal - jedną z mogił najprawdopodobniej okoliczni chłopi rozgrzebali spychaczem !!! wykorzystując tak pozyskany materiał" dla niwelowania gruntu. Kiedy byłem tam parę lat temu zniszczono w ten sposób 1/2 jednej z mogił. Z otwartej mogiły wystawały kosci poległych, a w okolicy kilku metrów porozrzucane były elementy oprządzenia, rzeczy osobistych , szcząrki mudurów itp. Wyglądało to wszytko makabrycznie.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie