jazlowiak Napisano 28 Październik 2006 Autor Share Napisano 28 Październik 2006 Zdjęcia Łukasza Wojtczakahttp://www.poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=608 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Październik 2006 Autor Share Napisano 28 Październik 2006 Łukasz Wojtczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Październik 2006 Autor Share Napisano 28 Październik 2006 Łukasz Wojtczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Październik 2006 Autor Share Napisano 28 Październik 2006 Tak wygląd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Październik 2006 Autor Share Napisano 28 Październik 2006 Tak wyglądała chmura gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrotycz Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 A tak to wyglądało na orginalnych zdjęciachhttp://dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,Bolimow_i_okolice_w_czasie_I_wojny_swiatowej,gid,57353,cid,2013.htm?sh=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 29 Październik 2006 Share Napisano 29 Październik 2006 http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=278&PHPSESSID=cc1fda96bb79f271f870c9e5f967f631 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 Bardzo żałuję, że nie miałem okazji zobaczyć na własne oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 http://www.grupa-kampinos.prv.pl/pl/002/003/025/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 2 Listopad 2006 Share Napisano 2 Listopad 2006 widze że był reprezentant 8 pp leg ,Wienio fajnie wydlądasz w tym mundurku gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 4 Listopad 2006 Share Napisano 4 Listopad 2006 z tego co mi wiadomo na tej konkretnej imprezie Pan Wieńczysław K. wystąpił jako reprezentant Grupy Rekonstrukcyjnej 69 pieszego Riazanskiego pułku Pod obcymi sztandarami" co nie zmienia faktu , że podejście zarówno Jego jaki i pozostałych członków tej grupy należy klasy najwyższej- co wnioskuje przede wszystkim z relacji osób znajomych , które w Kamionie były równiez jak i ze zdjęć , które miałem okazję obejrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Ja wiem natomiast o innym ataku gazowym na wojska rosyjskie w czasie I WW na ziemiach polskich. W okolicach Bolimowa, albo raczej Żyrardowa (10 km)tj. nieopodal wsi Miedniewice. Do dzisiaj są tam dwie (a w zasadzie półtorej)wielkie mogiły zbiorowe zołnierzy rosyjskich. Nie raz byłem tam na miejscu. Jeszcze z 10- 15 lat temu starsi ludzie opowiadali mi, że Niemcy zrzucili w tym miejscu na maszerującą kolumnę wojsk carskich jakieś pojemniki z gazem z powietrza !!! Najbliższe linie okopów z tego okresu (zachowane nota bene do dziś w niezłym stanie) znajdują się jakieś 5 km dalej, wiec chyba raczej gazu nie puszczano z ziemi z takiej odległości, zwłaszcza, że śladów okopów rosyjskich nie ma w tym miejscu. Ofiar musiąło byc naprawde conajmniej kilkaset sądząc po rozmiarach grobów : 2 kopce o długości jakichś 15 m i wysokosci 3 m. Pole wokół grobów jest znacznie obniżone w stosunku do sasiednich działek: jak mi wyjaśniano: na skutek pobrania ziemi na zasypanie ciał.Niestety i - to uważam za gigantyczny skandal - jedną z mogił najprawdopodobniej okoliczni chłopi rozgrzebali spychaczem !!! wykorzystując tak pozyskany materiał" dla niwelowania gruntu. Kiedy byłem tam parę lat temu zniszczono w ten sposób 1/2 jednej z mogił. Z otwartej mogiły wystawały kosci poległych, a w okolicy kilku metrów porozrzucane były elementy oprządzenia, rzeczy osobistych , szcząrki mudurów itp. Wyglądało to wszytko makabrycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 byłem tam wczoraj... mogiła rosyjska ta przy drodze jest zgosodarowana po drugiej stronie pomnik niemecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 a kosćiół w Bolimnowie tak nafaszerownay pociskami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 a tu ciekawostka... ten gong koło strazy pożarnej zrobiony jest podobno z pojemnika w którym został zrzucony gaz. w kazdym razie jak mówia miejscowi i ich dziadkowie wisi tam od zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 Mało tego, w 2 przewodnikach turystycznych opisujących te okolice (które posiadam) jest napisane, ze ten gong na rynku zrobiony jest z butli po chlorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.