woytas Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Zostaly u Was jakies slady po starej granicy? W mojej okolicy wiem przynajmniej o 3 punktach kontroli granicznej- nadal sobie stoja pomimo uplywu lat- mieszkaja ludzie- nawet ni do konca zdajacy sobie sprawe co tam kiedys bylo...
kulcev Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 W okolicy Rawicza są dwa takie miejsca. Jedno to przejście graniczne Rawicz - Załęcze (urzędy celne doskonale utrzymane zarówno po niemieckiej stronie, jak i po polskiej). Kolejne miejsce to przejście graniczne Przywsie. Tam też są jeszcze budynki.Pozdr
KRUSZYNA Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 W okolicy Wolsztyna(promień 30 km)jest takich miejsc kilka.Jedne funkcjonują jako normalne domy inne praktycznie znikneły(widać same resztki).Wiele z nich do dzisiaj w ustach miejscowych tozoll-amty".Przykładem niech będzie budynek w Dolnej Obrze lub ten położony przy drodze Obra-Świętno.Zachowały się w nich piwnice z bardzo grubymi murami i strzelnicami zamiast okien.pozdrawiamkruszyna
Gebhardt Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Kulcev - a moze masz jakies fotki?? :)
woytas Napisano 12 Październik 2006 Autor Napisano 12 Październik 2006 U mnie fajne przejscie sie zachowalo w Wilczej- na skrzyzowaniu i polski i niemiecki zoll sie ostaly
kulcev Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Mam nadzieję, że zdjęcie weszło (jeszcze tego nie robiłem). To zdjęcie pochodzi z przed wojny. Po lewej stronie na dole jest urząd celny.Pozdrawiam
linz Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Mam prośbe do kulceva . Czy mógłbyś mi przesłać to zdjecie w lepszej rozdzielczości na adres jprzybylo@neostrada.pl
Gebhardt Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Dzieki Kulcev. Ciekawa rzecz, moj pradziadek wybudowal sobie dom w Bialymstoku wykapany w stylu jak ten na dolnym lewym zdjeciu. Jak dotad nie zastanawialem sie nad tym ze dom rodzinny jest odmienny od innych w okolicy. A dziadek byl wychowany w rodzinie niemieckiej. Daje do myslenia....
osman Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Urząd celny Gleiwitz/Gliwice/-Przyszowicehttp://forum.gliwiczanie.pl/viewtopic.php?t=855&postdays=0&postorder=asc&start=50Jeszcze jedno zdjęciehttp://www.ullsteinbild.de Trzeba wpisać Gleiwitz w szukarce i w pierwszym rzędzie po prawej stronie mamy zdjęcie z podpisem:1 IX. 1939 Zaprzęgi jednostki artylerii 10,5 cm (18?) przekraczają granicę pod uniesionym szlabanem polskiego Urzędu Celnego w Schönwald (Bojków). Pozdrawiam osman
Gebhardt Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Dzieki Osman. Przy okazji myslalem ze taczanki niemieckie mialy 2-konne zaprzegi a tu cztero-konny. Czyzby tak bylo w artylerii i kawalerii?
osman Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jeszcze raz Gliwice ale to chyba UC Niemiec.http://forum.gliwiczanie.pl/viewtopic.php?t=916Mam nadzieję że wiecie że dawno temu był tu urząd celny?
grzeb Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Coś na temat dawnej granicy niemiecko - polskiej na terenie powiatu złotowskiego w Wielkopolsce.Między innymi pomiędzy miejscowościami Podróżna a Bądecz przbiegała granica niemiecko - polska. Obecnie po budynkach b.niemieckiego urzedu celnego nie ma śladu (zostało trochę cegieł), a po polskiej" stronie istnieją do dnia dzisiejszego budynki b. Urzędu Celnego i placówki Straży Granicznej. W sąsiedniej miejscowości tj. w Śmiardowie Krajeńskim (po iemieckiej stronie") istnieja do dnia dzisiejszego budynki po niemieckiej straży granicznej, gdzie przed II wojną trzymano psy graniczne. Niestety nie dysponuję żadnymi zdjęciami z okresu międzywojennego z obiektami granicznymi, a szkoda.
osman Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Strona poświęcona historii Deutsch Usch teraz Ujście są tam fajne zdjęcia Urzędu Celnegohttp://localhost:4664/redir?url=http%3A%2F%2Fwww%2Enetzekreis%2Ede%2Fortschaften%2Fdeutsch%5Fusch%2Fdeutsch%5Fusch%2Ehtml&src=1&schema=2&s=aAq18O7GtHlXLTygmwublTxamHUPozdrawiam osman
necroskop Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Witam.Kulcev - gdzie na trasie Załęcze- Rawicz są doskonale zachowane urzędy celne. W załęczu zakoladam iż jest to budynek nadleśnictwa a w Masłowie?PozdrawiamMarek
kulcev Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 W Masłowie nie ma takiego budynku. Jest jedynie ten w Załęczu. Nie jestem pewny tej informacji, ale słyszałem, że oba Urzędy Celne mieściłu się w tym samym budynku. Podobny budynek znajduje się niedaleko miejscowoćci Kąkolno.pozdro
orylion Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Czy ktoś z was Panowie ma może jakieś zdjęcia przejść granicznych Polski z Prusami Wschodnimi? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
orylion Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Czy ktoś z was Panowie ma może jakieś zdjęcia przejść granicznych Polski z Prusami Wschodnimi? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
Darek419 Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Wieś Opaleniec,pod Chorzelami.Znajduje sie tam ładnie zachowany budynek kontroli celnej,chyba do tej pory mieszkają w nim ludzie.pozdro.
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Orylion i bardzo proszę budynek Urzędu Celnego - Komory Celnej na dawnej granicy Prus Wschodnich i II RP w miejscowości Wincenta (trasa 63 ok 10 km na północ od Kolna)
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Teren wokół Urzędu celnego był ogrodzony zasiekami i umocniony (piwnica służyła za improwizowany schron) co widać do dzisiaj. Polskie potykacze wmurowane w dawne ogrodzenie, dziś obok ogrodzenie z rurek.
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 A na przeciwko budynku Urzędu Celnego znajdowała się strażnica Straży Granicznej, również ogrodzona zasiekami, widać jendego knurka" (pewnie nikomu się nie chciało kopać ponad 1m dziury by go wyciągnąć)
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Widok ogólny na UC i strażnicę w kierunku w południowym
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Po przeciwnej stronie granicy" już w Prusach Wschodnich ok 300-400 m w prostej linii od budynku polskiego UC nasyp kolejowy prowadzący w nieistniejącej już miejscowości Dluttowen (Dłutowo) gdzie analogicznie znajdował się budynek celny III Rzeszy i strażnica Grenschutsu
victor Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Miejscowośc Dluttowen zaatakowana we wrześniu 1939r przez podjazd polskich oddziałów z Podlaskiej Brygady Kawalerii i budynki UC i GS ostrzelane i spalone (na zdjęciu widoczne fundamenty - gdzie również piwnica stanowiła zaaprowzowany umocniony punkt oporu) Na fundamencie widoczne do dziś ślady po ostrzale.
necroskop Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Witam.Kulcev - ten budynek w Kąkolnie jest wyjebisty, nigdy nie myslałem iż jest on Urzędem Celnym. Zwiedzałeś go? Może ma coś w sobie z tamtych lat?PozdrawiamMarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.