Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pieczęć?

hydro

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pozdrawiam.Jest to pieczęć raczej mieszczańska lub kupieca. przedstawia gmerek" czyli herb kupiecki lub mieszczański. Choć forma znaków może sugerować ruskie pochodzenie herbu szlacheckiego. podobny w fornie jest herb rodu szaszkiewiczów.
Napisano
Cześć hydro chodziło mi o herb szlaczty ruskiej ale nie rosyjskiej.Szlachta ta była pochodzenia wschodniego ale miała majątki na kresach polskich hrabiowie Szaszkiewicze to zacna szlachta polska. A twoja pieczęć to na 99%gmerek czyli herb mieszczański. Wejdz na google i wpisz w wyszukiwarkę słowo GMEREK powinno wyskoczyć Ci wytłumaczenie problemu. W tym przekonaniu utwierdza mnie to,że znalazłeś tą pieczęć w okolicach kołobrzegu wiadomo od wieków często uczęszczane szlaki kupieckie. Pozdrawiam hakas. Jeśli chcesz coś więcej to śmiało pytaj jeśli będę Ci w stanie pomuc to pisz .kodjak@tlen.pl
Napisano
Jak to miło, że ktoś po roku przypomniał mój post. Pieczęć do dzis pozostaje niezidentyfikowana, pomimo prób. Nie sądze aby miała ona pochodzić ze wschodu gdyz została znaleziona na pomorzu zachodnim, a ściślej w okolicy Kołobrzegu. Znaki na pieczęci też nie przypominają wschodnich, a mnie najbardziej kojarzą się z pismem hebrajskim. Jednak nie można być niczego pewnym, bo i pod Kołobrzegiem rosjanie juz bywali. W dalszym ciągu proszę osoby znające to zagadnienie o pomoc w identyfikacji.
pozdrawiam hydro
Napisano
Pieczęć zamożnego mieszczanina, kupca lub rycerza, z ok XV w. Nie odczytałem napisu ale tobie byłoby łatwiej i może to by coś powiedziało.
Napisano
Witam!

Trzeba przyznać że ma Pan kilka ładnych pieczątek.
Chętnie je od Pana odkupie, proponując dobre ceny i dogodne warunki finansowania.

Wszystkim, którzy mają pieczątki i chcą je sprzedać podaje mój numer tel.
607652059

Moja kolkecja składa sie z kilkuset eksponatów, które niedługo zostana opublikowane w katalogu PWN.

Rafał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie