kumpel57 Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Okolice Krosna Odzrańskiego bardzo obfitują w zagadki historyczne. Jedną z tych zagadek jest jezioro Gibiel w Łochowicach. W latach 70 odkryto w nim pozostałości domów mieskzlanych, samolot, kilka czołgów i innych pojazdów opancerzonych. Po wojnie w wiosce mieszkał bardzo stary Niemiec mający ponad 90 lat opowiadał ona często o wiosce która znajdowała się w miejscu dzisiejszego jeziora. Mówił on że pewnego wieczora wyszedł na ryby a gdy wrócił cała wioska była zalana. Wiele osób zginęło tamtej tragicznej nocy. Jeszcze wtedy nikt temu nie wierzył do czasu kiedy jezioro postanowili przeszukać płetwonurkowie szukający niewybuchów. To właśnie oni trafili na tajemnicze mury, samolot, czołgi i pojazdy opancerzone. Dziś już nie wątpi w to że w tym miejscu znajdowała się wioska, a w okolicach jeziora prawdopodobnie trwały jakieś walki. Bo przecież coś musiało spowodować ża na dnie znajdują się samolot i te pojazdy. Miejscowa ludność przyjęła to do swojej wiadomosci że jezioro w którym się kompią skrywa ludzkie szczątki. Dziś jezioro Gibiel to kąpielisko miejskie Krosna Odrzańskiego. Ps. W krótce zamieszę kolejną zagadke z okolic Krosna Odzrańskiego.
Gafi Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Dzięki za bajeczke na dobranoc .Spada lulu.
jacenty2004 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 kumpel57 to chyba jakiś początkujący dziennikarz ,a mimo wszystko już pisze farmazony jak strzy gazetowi wyjadacze ? :)
kumpel57 Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Panowie historia tego jeziora jest autentyczna. To że obok niego toczyły się walki to tylko przypuszczenia.
szajko Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 To tsunami chyba tę wieś zalało? I porwało samolot, czołgi i kilka pojazdów opancerzonych.Pozdrawiam, szajko
rav29 Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Z cyklu: Bajki z mchu i paproci" albo Opowiesci drzewa sandałowego" Eh..a świstak siedzi i pakuje to wszystko w sreberka.. Pozdro Ps. No nie postarałeś się chłopie.. Taki np.Andrzej Sapkowski znalazłby tam pewnie jeszcze pod wodą jakiegos utopca, wodnika albo innego cudaka dla swojego Wiedźmina.. Hmm.. Może do niego napisz, co:)?? A najlepiej wsadź głowe pod wodę i zobacz co tam widac(i może jej nie wyjmuj;P)
boysss Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Który z was WYSMIEWACZE" SPRAWDZIŁ NA MAPIE GDZIE LEZY KROSNO ODRZANSKIE ZANIM NAPISAŁ ZE TO KŁAM ??????? JESTEM PEWNIEN ZE NIKT , A KTORY SPRAWDZIŁ JAK BLISKO I JAKA RZEKA PŁYNIE PRZEZ KROSNO I POŁOZENIE GEOGRAFICZNE JEZIORA I PRZEDWOJENNE( NIEMIECKIE) MAPY TEGO TERENU? I CZY FAKTYCZNIE BYŁA W POBLIZU WIOSKA KTÓREJ DZIS NIE MA PYTAM KTÓRY ??? A DO KUMPLA57 O KROSNO TRWAŁY ZACIETE WALKI WIEC I OKOLICA MIAŁA SILNY OSTRZAŁ TO SA LUDZIE BEZ WYOBRAZNI I NIE PODPARCI ARGUMETAMI WIEC PISZA CO IM SLINA NA PALUCHY PRZYNIESIE P.S A TERAZ BEDZIE AWANTURA -NO SŁUCHAM :)
Przełaj Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Radosna twórczość i nic poza tym. Przez Krosno przepływa oczywiście Odra i zaręczam, że niemożliwie jest aby Odra mogła zalać miejsce, gdzie sytuuje się jezioro Gibiel, ponieważ dzisiejsza Odra (ta niemiecka też) jest położona w prastarym dorzeczu, kto był w Krośnie i widział panoramę tego dorzecza wie co mówię. Odra nigdy nie mogła by wylać i jakimś cudem dojść około 6-7 kilometrów, aż do Łochowic. Swoją drogą dziwne, że jak łowiłem tam ryby nie wyciągnąłem jakiegoś panzera.. Pozdrawiam!
jaca2003 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Panowie szlachta o co ten krzyk.W tym jeziorze są czołgi są samoloty jest tez i krązownik Seydlitz(chyba dobrze napisałem?ten co go chcieli budowac ino Adi nie zezwolił?)Kolega chciał nas zainteresowac a ze mu nie wyszło?To takrze Wasza wina.na ten t5ychmiast powinno się tam Was zwali 100 tysięcy i wywlekac te sprzety w końcu rynek zachodni jest chłonny.I nie krzczcie na kolegę chciał dobrze.W końcu każdy z nas nie raz słyszał Panie z Tygrysa to ja i moje dzieci skakalim na główkę" a ze tygrys wyemigrował do Afryki to już pretensje do Rządu że Tygrysowi dali paszporta.Pozdrawiam
kumpel57 Napisano 11 Październik 2006 Autor Napisano 11 Październik 2006 Drodzy panowie. Przedstawiłem najprawdziwszą prawdę w swym artykule. Jeżeli ktoń nie wierze no cóż my tego nie zmienimy. Jeżeli chodzi o obronę Krosna to obronę stanowiło 20 chłopów i garstki jednostek Wermachtu. Poczatkowo do obrony miasto wysłano dwie dywizje pancerne, niestety w wyniku szybkiego przedzierania sie wojsk niemieckich na Pomorzu zostały skierowane tam. W wyniku działań starówka Krosna została całkowicie zniszczona. W okolicach Krosna poległo około 150 Rosjan i kilkunastu Niemców. Do dziś są szukane w okolicach masowe groby Niemców roztrzelanych po wzięciu do niewoli.
kumpel57 Napisano 14 Październik 2006 Autor Napisano 14 Październik 2006 Kolejna zagadka okolic Krosna Odrzańskiego.Osiecznica spora wieś na zachód od Krosna tam właśnie znajduje się kolejny obiekt naszych poszukiwań a mianowicie jezioro Moczydło. Otóż przedwojenni mieszkańcy osiecznicy twierdzą iż w roku 1945 a dokładnie w styczniu kiedy Rosjanie powoli zbliżali się do tych ziem jezioro było strzeżone przez wojsko i zakazano wstępu na nie cywilom. Uważa się że do jeziora prowadziły tory jednak nie natrafiona na najmniejsze ich ślady. Niemcy jednak upirają się ze wiedzą c widzieli. Czyżby sami Niemcy rebrali je ?? Dlaczego jeziora strzegło wojsko ?? Po wojnie natrafiono w lasku nad tym jeziorem na dwa wagony kolejowe. Czy to mogłoby potwierdzić tę zagadkę ?? Mieszkańcy maja mieszane zdanie co do tej historii większoć uwaza że jest to jednak nieprawda. Jednak wagonom nikt nie zaprzeczy naprawdę tam stały.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.