Wolfgang Kurz Napisano 7 Październik 2006 Autor Share Napisano 7 Październik 2006 Witam wszystkichChciałbym poddać dyskusji pewną myśl.Wiadome jest, że w Niemczech (i nie tylko) działają nielegalne organizacje nazistowskie. Mam nadzieję, że nie jest tak, że są one głęboko ukryte w obecnym niemieckim społeczeństwie w erze dobrobytu i „czekają”. Jak powszechnie wiadomo ze wszystkim jest tak, że „jest dobrze jak jest dobrze”, ale jeśli dojdzie w przyszłości do recesji w Niemczech obawiam się odrodzenia tam tych ruchów.Działające organizacje rekonstrukcji historycznej używają zazwyczaj symboliki nazistowskiej podczas rekonstrukcji mundurów i sprzętu co powoduje, że często można się spotkać w Internecie i innych mediach z tą symboliką, staje się ona „oklepana”.Czy takie „szastanie” symbolami nazizmu dyskredytuje je i zmniejsza ich znaczenie? Mam nadzieję, że tak.Tezę tą można by poprzeć przykładem bardzo starym:Jest powiedziane by nie wypowiadać imienia Pana na daremnie, dlaczego? Gdyż działanie takie upowszednia Go i traci On swoją boskość i majestat.Gdy więc symbole nazistowskie zaczną tracić majestat w oczach nazistów to i cała idea tego ruchu może być osłabiana.Jakie jest Wasze zdanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Symbole w tym przypadku nie mają nic do rzeczy- neofaszyści wymyślą sobie nowe symbole.Użytkowanie symboli nazistowskich w rekonstrukcji ma wartość historyczną, nie sądzę, aby miało to jakiekolwiek znaczenie w odniesieniu do ruchów faszystowskich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Po pierwsze, nie ma społecznego przyzwolenia na radykalne ruchy neonazistowskie. Dlatego nie zyskają one zbytniej popularności wśród ormalnych" ludzi.Po drugie to proszę nie mylić faszyzmu z nazizmem bo skoro interesujecie się historią to powinniście wiedzieć czym się różnią...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 7 Październik 2006 Share Napisano 7 Październik 2006 Durny temat...Co to wogule jest symbol nazistowski?Swastyka? Pradawny indoeuropejski znak ognia i słońca. W Starej baśni garncarz rył go na dnie każdego naczynia na szczęście zeby to służyło jak najdłużej.Runy? Np. Odala będąca symbolem tradycji a także godłem dywizji Printz Eugen.Czy dlatego że ktoś używał jakiegoś symbolu przez 12 lat mają one być wyłączone z wielowiekowej tradycji europejskiej?Pod znakiem krzyża chrześcijanie mordowali w średniowieczu wszystko co się ruszało a jednak jakoś krzyż się dziś nikomu nie kojarzy źle.Z mordercy che guewary zrobiono bohatera...Ci którzy będą chcieli i tak wymyślą sobie nową symbolikę, mistykę a nawet legendy żeby podeprzeć swoją ideologię. Paradoksalnie zakazywanie używania wielu symboli tylko wzmaga ich popularność w kręgach skrajnych. Gdyby po II wojnie światowej Finlandii pozwolono mieć dalej swastykę w godle np. na samolotach to dziś nikt by nie dostawał na jej widok orgazmu lub ślinotoku. Im więcej zakazów tym więcej amatorów.Pozdro profesorze Kulesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 a jakie poglady ma kryjacy sie za nikim - Wolfgang Kurz -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Vilkaloki - po prostu nie zaczynaj znowu... Juz ta dyskusja kiedys byla i skonczyla sie awantura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Akagi ja jestem przekonany że Ty wiesz co te symbole znaczą.Historia Słowiaństwa i Wikingów interesuje mnie od pierwszej klasy liceum czyli już 10 lat. Czuję się bardzo związany z przepiękną mitologią skandynawską. Ja wiem co znaczą runy, świaszczyca i inne symbole. I są to dla mnie symbole ważne. W portwelu noszę kamień runiczny mający zapewnić bogactwo tak jak katolicy łuski z karpia wigilijnego.Może miej pretensje nie do mnie a do tego kto znów zaczyna temat żeby jątrzyć i prowokować do awantury. Jak komuś się nudzi to niech zajmie się symbolami wytworzonymi specjalnie na potrzeby bardziej zbrodniczej, a ciągle żywej ideologii jak sierpem i młotem który można spotkać na ulicach na koszulkach jako wręcz popkulturowy symbol.Kiedyś na jakimś forum spotkałem człowieka który miał dwa bardzo ciekawe awatary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Myślę że by się nie obraził za zamieszczenie ich. Może dadzą niektórym do myślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Jak widać jeszcze za mało Polacy dostali w d...ę od bolszewików. Co się dziwić- przez ponad 40 lat komunisci rządzili Polską i do dziś nie potrafią się wynieść z życia publicznego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Vilkaloki, pięknie to ujęłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Cóż, Polska ma dość sierpów, młotów gwiazd, tak samo jak runów swastyk i ohaterów" takich jak Leon Degrelle.A pisanie o pięknych mitologicznych źródłach symboliki wcale nie zmieni faktu, co pewni ludzi po obraniu tej symboliki wyprawiali w Polsce i na Polakach znowu w imię jakichś tam mitów.Komuś się podoba - to niech to zachowa dla siebie.Innymi słowy dość cichego rozgrzeszania o to było znane u nas już od dawna". Co było znane to było znane, a co zostało poznane w czasie wojny pod szyldem pewnej symboliki to inna sprawa i nie ma mowy o zapomnieniu tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Październik 2006 Share Napisano 8 Październik 2006 Nie podoba mi sie podpinanie ideologii pod jakies symbole a potem tlumaczenie ze jedno nie ma nic wspolnego z drugim...Dosc swastyk run i sierpow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.