Wolfgang Kurz Napisano 7 Październik 2006 Autor Napisano 7 Październik 2006 Witam wszystkichChciałbym poddać dyskusji pewną myśl.Wiadome jest, że w Niemczech (i nie tylko) działają nielegalne organizacje nazistowskie. Mam nadzieję, że nie jest tak, że są one głęboko ukryte w obecnym niemieckim społeczeństwie w erze dobrobytu i „czekają”. Jak powszechnie wiadomo ze wszystkim jest tak, że „jest dobrze jak jest dobrze”, ale jeśli dojdzie w przyszłości do recesji w Niemczech obawiam się odrodzenia tam tych ruchów.Działające organizacje rekonstrukcji historycznej używają zazwyczaj symboliki nazistowskiej podczas rekonstrukcji mundurów i sprzętu co powoduje, że często można się spotkać w Internecie i innych mediach z tą symboliką, staje się ona „oklepana”.Czy takie „szastanie” symbolami nazizmu dyskredytuje je i zmniejsza ich znaczenie? Mam nadzieję, że tak.Tezę tą można by poprzeć przykładem bardzo starym:Jest powiedziane by nie wypowiadać imienia Pana na daremnie, dlaczego? Gdyż działanie takie upowszednia Go i traci On swoją boskość i majestat.Gdy więc symbole nazistowskie zaczną tracić majestat w oczach nazistów to i cała idea tego ruchu może być osłabiana.Jakie jest Wasze zdanie?
Stadler Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 Symbole w tym przypadku nie mają nic do rzeczy- neofaszyści wymyślą sobie nowe symbole.Użytkowanie symboli nazistowskich w rekonstrukcji ma wartość historyczną, nie sądzę, aby miało to jakiekolwiek znaczenie w odniesieniu do ruchów faszystowskich...
Horst Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 Po pierwsze, nie ma społecznego przyzwolenia na radykalne ruchy neonazistowskie. Dlatego nie zyskają one zbytniej popularności wśród ormalnych" ludzi.Po drugie to proszę nie mylić faszyzmu z nazizmem bo skoro interesujecie się historią to powinniście wiedzieć czym się różnią...Pozdrawiam
Vilkaloki Napisano 7 Październik 2006 Napisano 7 Październik 2006 Durny temat...Co to wogule jest symbol nazistowski?Swastyka? Pradawny indoeuropejski znak ognia i słońca. W Starej baśni garncarz rył go na dnie każdego naczynia na szczęście zeby to służyło jak najdłużej.Runy? Np. Odala będąca symbolem tradycji a także godłem dywizji Printz Eugen.Czy dlatego że ktoś używał jakiegoś symbolu przez 12 lat mają one być wyłączone z wielowiekowej tradycji europejskiej?Pod znakiem krzyża chrześcijanie mordowali w średniowieczu wszystko co się ruszało a jednak jakoś krzyż się dziś nikomu nie kojarzy źle.Z mordercy che guewary zrobiono bohatera...Ci którzy będą chcieli i tak wymyślą sobie nową symbolikę, mistykę a nawet legendy żeby podeprzeć swoją ideologię. Paradoksalnie zakazywanie używania wielu symboli tylko wzmaga ich popularność w kręgach skrajnych. Gdyby po II wojnie światowej Finlandii pozwolono mieć dalej swastykę w godle np. na samolotach to dziś nikt by nie dostawał na jej widok orgazmu lub ślinotoku. Im więcej zakazów tym więcej amatorów.Pozdro profesorze Kulesza.
huk 100 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 a jakie poglady ma kryjacy sie za nikim - Wolfgang Kurz -pozdro
akagi Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Vilkaloki - po prostu nie zaczynaj znowu... Juz ta dyskusja kiedys byla i skonczyla sie awantura.
Vilkaloki Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Akagi ja jestem przekonany że Ty wiesz co te symbole znaczą.Historia Słowiaństwa i Wikingów interesuje mnie od pierwszej klasy liceum czyli już 10 lat. Czuję się bardzo związany z przepiękną mitologią skandynawską. Ja wiem co znaczą runy, świaszczyca i inne symbole. I są to dla mnie symbole ważne. W portwelu noszę kamień runiczny mający zapewnić bogactwo tak jak katolicy łuski z karpia wigilijnego.Może miej pretensje nie do mnie a do tego kto znów zaczyna temat żeby jątrzyć i prowokować do awantury. Jak komuś się nudzi to niech zajmie się symbolami wytworzonymi specjalnie na potrzeby bardziej zbrodniczej, a ciągle żywej ideologii jak sierpem i młotem który można spotkać na ulicach na koszulkach jako wręcz popkulturowy symbol.Kiedyś na jakimś forum spotkałem człowieka który miał dwa bardzo ciekawe awatary.
Vilkaloki Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Myślę że by się nie obraził za zamieszczenie ich. Może dadzą niektórym do myślenia.
Stadler Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Jak widać jeszcze za mało Polacy dostali w d...ę od bolszewików. Co się dziwić- przez ponad 40 lat komunisci rządzili Polską i do dziś nie potrafią się wynieść z życia publicznego...
acer Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Cóż, Polska ma dość sierpów, młotów gwiazd, tak samo jak runów swastyk i ohaterów" takich jak Leon Degrelle.A pisanie o pięknych mitologicznych źródłach symboliki wcale nie zmieni faktu, co pewni ludzi po obraniu tej symboliki wyprawiali w Polsce i na Polakach znowu w imię jakichś tam mitów.Komuś się podoba - to niech to zachowa dla siebie.Innymi słowy dość cichego rozgrzeszania o to było znane u nas już od dawna". Co było znane to było znane, a co zostało poznane w czasie wojny pod szyldem pewnej symboliki to inna sprawa i nie ma mowy o zapomnieniu tego.
woytas Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Nie podoba mi sie podpinanie ideologii pod jakies symbole a potem tlumaczenie ze jedno nie ma nic wspolnego z drugim...Dosc swastyk run i sierpow...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.