Skocz do zawartości
  • 0

częsci niemieckiego samolotu jakiego?

focke

Pytanie

Napisano

są to częsci znalezione na poniemieckim lotnisku moze ktoś sie z czymś takim spotkał prosze o pomoc . Może wskazówką bedzie fakt że na wszystkich częsciach była spalona sklejka to był bardzo drewniany" samolot długosc tych czesci to ok 120cm tych dłuzszych i ok 80 cm ma ta krótsza

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Większość niemieckich samolotów bojowych miała całkowicie metalową konstrukcję, ale było również całe mnóstwo samolotów szkolnych, łacznikowych, pomocniczych różnych typów, które były budowane z mniej deficytowych materiałów, niż dural.
Oprócz okuć dźwigarów na drugim zdjęciu widać trochę elementów układu sterowania i kawałek jakiejś blachy z lukiem - być może resztki którejś z masek silnika. Należałoby pójść tym tropem i porównywać ze zdjęciami.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Dalej nie mam pomysłu.
Jeśli są tam jakieś oznaczenia, to spróbuj je sfotografować. Zdjęcia na tym forum mają ograniczoną rozdzielczość. Jeśli można, to prześlij mi je w pełnej rozdzielczości na priva. Nie czuję się mocny w niemieckiej wojennej awiacji, ale dużo elementów gotowych zostało zastosowanych później przez Wielkiego Brata" i zdarza się, że spotkać można je na jeszcze latających egzemplarzach. Poza tym, gdy czegoś nie będę wiedział, mogę to zawsze skonsultować z kolegami mechanikami, a niektórzy z nich obsługiwali jeszcze Jaki-18 i Junaki.
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Szarubek
wysłałem tobie kilka fotek na maila napisz czy doszły bo ostatnio mam problemy z poczta i nie wszystko chce dochodzic :)
Pozdrawiam focke
Napisano
Focke
Proszę Cię tylko abyś podał na jakiej podstawie twierdzisz że to na 100% samolot niemiecki?

Jeżeli tak jest to przynajmniej zmniejszymy ilość podejrzanych" samolotów.

Co było na tych blachach a pewno od niemca"?

Okucie jest unikalne dla każdego typu więc pozostanie grzebanie w dokumentacji i od cierpliwości poszukiwacza zależy jedynie kiedy ustali typ samolotu.

pzdrwm
bombel
Napisano

są to częsci znalezione na poniemieckim lotnisku moze ktoś sie z czymś takim spotkał prosze o pomoc . Może wskazówką bedzie fakt że na wszystkich częsciach była spalona sklejka to był bardzo drewniany" samolot długosc tych czesci to ok 120cm tych dłuzszych i ok 80 cm ma ta krótsza

Napisano
Identyczne okucia były już na forum.
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=351944
Niestety nie umiem wskazać, jaki to samolot, poza tym, że miał drewniane dźwigary skrzydła lub statecznika.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Focke
To te same elementy co w sierpniu.

Pytanie: Dlaczego twierdzisz ze to elementy samolotu niemieckiego?

Moim skromnym zdaniem to okucia dzwigara głównego a pomocniczego na 100% ze skrzydła o konstrukcji drewnianej.
Bardzo mało prawdopodobne że z faszystowskiego letadła ( tego jednak nie wykluczam, choć mam pewne wstępne typy)

pzdrwm
bombel
Napisano
Jedyna wskazówka, jaką mogę zasugerować, to że poszukiwania można ograniczyć do dwupłatów lub zastrzałowych górnopłatów. W przypadku wolnonośnego jednopłata dźwigar główny (lewe okucie z pierwszego zdjęcia) miałby ucho na dwa sworznie i prawdopodobnie poziome, a nie jeden pionowy, jak w tym przypadku.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
Bombel
z tego co pisze Szarubek wynika ze to bedzie cos zupełnie innego niz myslałem na niemca wsazuje klapka wygląda jak niemiecka (foto) która została znaleziona w tym samym miejscu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie