Skocz do zawartości

Piknik na polu mokotowskim

Pit_100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem !!!!

Jestem z grupy rekonstrukcyjnej adosław" która to tam będzie(jak zawsze muszę sie przedstawić i ględze).
A więc do rzeczyzbieramy się około 10.00, inscenizacja jest albo o 11.00 albo 12.00 sam do końca nie wiem, lepiej przyjść o 11.00 żeby się nie spóżnić.
Napisano
Do planu warto dodać, że będzie też 2-3 osobowa reprezentacja Strzelców Kaniowskich" - nietstety zgłosiliśmy się dopiero przedwczoraj i w materiałach informacyjnych słowa już o nas nie będzie :)
Napisano

Na Polu Mokotowskim w dniu dzisiejszym bylo bardzo rodzinnie. Wiele rodzin zabralo dzieciaki i dla wszystkich były jakieś atrakcje(strzlnica, jazdy konne, estrada, sporo straganow ze sprzetem z demobilu). Było kilka inscenizacji, jedną z ostatnich był atak anglików na niemieckich spadachroniarzy.

Napisano
... i zaraz się zacznie, że ...
W związku z tym śpieszę donieść, że:
- ten mundur szwoleżera (gość w okrągłej czapce z amarantowym otokiem - zdjęcie wstawione 2006-10-07 21:22:00) nie jest mundurem-rekonstrukcją; to jest mundur zgodny z regulaminem Ochotniczego Szwadronu Kawalerii im. 1 Pułku Szwoleżerów JP. I stąd niezgodne z realiami historycznymi: pas oficerski z poprzeczką (koalicyjką) u st.szwoleżera a co za tym idzie szabla na żabce typu oficerskiego, wężyki podoficerskie na kołnieżu - zresztą haftowane maszynowo na patkach naszytych na tenże kołnież, kurtka mundurowa gabardynowa KBW a nie wz.36, wiązany pod szyją żabot a nie halsztuk, odznaki współczesne: pamiątkowa na poprzeczce i Stowarzyszenia Szwadron Jazdy RP na lewej kieszeni.
...a a a. Za wąska jest także taśma dystynkcyjna, którą oznaczono stopień.
Rękawice tzw.muszkieterki są z lat 60-tych XX wieku ale że występuję czasami w poczcie sztandarowym to mi przy tych okazjach przysługują.
- Tak mam prawo nosić odznakę 1 Pułku Szwoleżerów JP. Została mi Ona nadana decyzją dowódcy 1 Dywizjonu Szwoleżerów JP (25 BKPow.) - jednostki której przekazane zostały przez kombatantów tradycje Pułku.

post ten napisałem aby w wątku tym uniknąć dyskusji znanej z wątków o rekonstrukcjach a mówiących o niezgodności przeróżnych postaci z wzorcami sprzed lat.
Napisano
pieczarka, skoro Twoje zdjęcie tu zamieściłem spośród baaardzo wielu ujęć wykonanych na imprezie, to znaczy że wyglądałeś OK. Jak wyżej wspomniałem, piknik był typowo rodzinny i jestem pewien, że nie zwracano uwagi na takie detale.

Gratuluję oryginalności odznaki 1 Pułku Szwoleżerów JP!
Pzdrawiam,
Jacek
Napisano

Parę fotek od Bogdana Perki z SRH Cytadela" - na tym widoczna postać podchorążego rezerwy z 28 pułku Strzelców Kaniowskich z Łodzi - czyli moją rolę ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie