Nanook1978 Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam. Trafiło mi sie kilka podobnych fantów. Czy to może jakieś odważniki , czy jakies ciężarki?. Jesli odważniki to do czego mogły służyć?Pozdrawiam.
muslim Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 A jakiej to jest wielkości, ile waży i czy ma jakieś bicia?
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Nigdzie, w żadnym katalogu z żadnego kraju europejskiego nie widziałem takiego odważnika. Jest to raczej jakiś obciążnik, być może zaadoptowany indywidualnie do ważenia. Tak jak w przypadku guzików tzw. napoleońskich potrzebny jest dowód, aby można przyjąć tezę odważnika.
Nanook1978 Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Napisano 27 Wrzesień 2003 Brak jakichkolwiek bić, wielkość ok. 18mm,średnica ok.12mm, waga - nie wiem nieposiadam wagi do pomiaru na oko ok5 gr. Nie wszystkie odważniki miały bicia, niektóre miseczkowe tez nie posiadaja, ale dzięki za pomoc jesli mozesz mi pomóc w identyfikacji, co kolwiek by to nie było.Pozdrawiam.
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Do Raneda. Czy posiadasz jakies katalogi odważników?, jesli tak to prosiłbym jesli to mozliwe o odkupienie ksera takich katalogów, lub informacje na temat takowej literatury. Jest to literatura bardzo niedostepna, kolekcja odważników się powieksza lecz na sam temat okreslonych odważników nie mam pojecia , a jest to mi niezmiernie potrzebne. Z góry dzieki za odpowiedź.
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam! Czesto znajduje takie ciężarki,i spotkałem sie z dwoma opiniami na ich temat.-średniwieczny odważnik do monet-ciężarek do obciążania sieci rybackichjako ze znalazłem kilka dosłownie identycznych w okolicachXVI wiecznej karczmy obstaje przy ciezarku do monet
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 W Wielkiej Brytanii i Holandii jest sporo literatury na ten temat, ale ponieważ odważniki znajduję stosunkowo rzadko (wyjątkowo w ostatni weekend 2 szt) to nie posiadam tych katalogów, byłaby to ekstrawagancja. Natomiast bardzo lubię odważniki i mam ich kilkadziesiąt i wiadomości o nich tu i ówdzie, ale żadnej spójnej literatury. Mogę Ci przesłać ksero artykułu z 4 Prac i Materiałów Muzeum Archeologicznego w Łodzi. Potrzebuję Twój adres.
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Przykład guzika z epoki Tudorów z Detector Finds 3 Gordona Baile'a.
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Przakład jeszcze innego zastosowania: pozostałe ogniwo łańcuszka wyklucza zarówno odważnik jak i guzik.
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Dzieki Raned za wyrozumiałość. Mój mail: nanook1978@go2.plZ góry dzięki za materiały. Pozdrawiam.
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Sorki zapomniałem o danych adresowych, wyślę Ci je na maila. Pozdrawiam.
Raned Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Nie jest to odważnik. Twój wygląda na średniowieczny ale bardzo podobne występowały w okresie wpływów rzymskich i pełniły rolę biżuterii. W średniowieczu występowały podobne guziki, ale Twój byłby chyba za ciężki.
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 obstaje nadal przy odważniku, po co guzik miałby mieć płaską podstawe,wiem o jakich guzikach mówisz Raned ale one są zazwyczaj całe okrągłe
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Równiez trafiłem takie guziki, ale ta płaska podstawa i faktycznie dokładnie jest wykonany ten ciężarek, sama końcówka z otworem jest troszkę kwadratowa, obstaje również przy odważniku.Pozdrawiam.
Pytanie
Nanook1978
Witam. Trafiło mi sie kilka podobnych fantów. Czy to może jakieś odważniki , czy jakies ciężarki?. Jesli odważniki to do czego mogły służyć?
Pozdrawiam.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.