Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest odważnik?

Nanook1978

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie, w żadnym katalogu z żadnego kraju europejskiego nie widziałem takiego odważnika. Jest to raczej jakiś obciążnik, być może zaadoptowany indywidualnie do ważenia. Tak jak w przypadku guzików tzw. napoleońskich potrzebny jest dowód, aby można przyjąć tezę odważnika.

Brak jakichkolwiek bić, wielkość ok. 18mm,średnica ok.12mm, waga - nie wiem nieposiadam wagi do pomiaru na oko ok5 gr. Nie wszystkie odważniki miały bicia, niektóre miseczkowe tez nie posiadaja, ale dzięki za pomoc jesli mozesz mi pomóc w identyfikacji, co kolwiek by to nie było.
Pozdrawiam.

Do Raneda. Czy posiadasz jakies katalogi odważników?, jesli tak to prosiłbym jesli to mozliwe o odkupienie ksera takich katalogów, lub informacje na temat takowej literatury. Jest to literatura bardzo niedostepna, kolekcja odważników się powieksza lecz na sam temat okreslonych odważników nie mam pojecia , a jest to mi niezmiernie potrzebne.
Z góry dzieki za odpowiedź.

Witam!

Czesto znajduje takie ciężarki,i spotkałem sie z dwoma opiniami na ich temat.
-średniwieczny odważnik do monet
-ciężarek do obciążania sieci rybackich
jako ze znalazłem kilka dosłownie identycznych w okolicach
XVI wiecznej karczmy obstaje przy ciezarku do monet

W Wielkiej Brytanii i Holandii jest sporo literatury na ten temat, ale ponieważ odważniki znajduję stosunkowo rzadko (wyjątkowo w ostatni weekend 2 szt) to nie posiadam tych katalogów, byłaby to ekstrawagancja. Natomiast bardzo lubię odważniki i mam ich kilkadziesiąt i wiadomości o nich tu i ówdzie, ale żadnej spójnej literatury. Mogę Ci przesłać ksero artykułu z 4 Prac i Materiałów Muzeum Archeologicznego w Łodzi. Potrzebuję Twój adres.

Nie jest to odważnik. Twój wygląda na średniowieczny ale bardzo podobne występowały w okresie wpływów rzymskich i pełniły rolę biżuterii. W średniowieczu występowały podobne guziki, ale Twój byłby chyba za ciężki.

obstaje nadal przy odważniku, po co guzik miałby mieć płaską podstawe,wiem o jakich guzikach mówisz Raned ale one są zazwyczaj całe okrągłe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie