Nanook1978 Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam. Trafiło mi sie kilka podobnych fantów. Czy to może jakieś odważniki , czy jakies ciężarki?. Jesli odważniki to do czego mogły służyć?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 27 Wrzesień 2003 Share Napisano 27 Wrzesień 2003 A jakiej to jest wielkości, ile waży i czy ma jakieś bicia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Nigdzie, w żadnym katalogu z żadnego kraju europejskiego nie widziałem takiego odważnika. Jest to raczej jakiś obciążnik, być może zaadoptowany indywidualnie do ważenia. Tak jak w przypadku guzików tzw. napoleońskich potrzebny jest dowód, aby można przyjąć tezę odważnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 27 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Brak jakichkolwiek bić, wielkość ok. 18mm,średnica ok.12mm, waga - nie wiem nieposiadam wagi do pomiaru na oko ok5 gr. Nie wszystkie odważniki miały bicia, niektóre miseczkowe tez nie posiadaja, ale dzięki za pomoc jesli mozesz mi pomóc w identyfikacji, co kolwiek by to nie było.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Do Raneda. Czy posiadasz jakies katalogi odważników?, jesli tak to prosiłbym jesli to mozliwe o odkupienie ksera takich katalogów, lub informacje na temat takowej literatury. Jest to literatura bardzo niedostepna, kolekcja odważników się powieksza lecz na sam temat okreslonych odważników nie mam pojecia , a jest to mi niezmiernie potrzebne. Z góry dzieki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam! Czesto znajduje takie ciężarki,i spotkałem sie z dwoma opiniami na ich temat.-średniwieczny odważnik do monet-ciężarek do obciążania sieci rybackichjako ze znalazłem kilka dosłownie identycznych w okolicachXVI wiecznej karczmy obstaje przy ciezarku do monet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 W Wielkiej Brytanii i Holandii jest sporo literatury na ten temat, ale ponieważ odważniki znajduję stosunkowo rzadko (wyjątkowo w ostatni weekend 2 szt) to nie posiadam tych katalogów, byłaby to ekstrawagancja. Natomiast bardzo lubię odważniki i mam ich kilkadziesiąt i wiadomości o nich tu i ówdzie, ale żadnej spójnej literatury. Mogę Ci przesłać ksero artykułu z 4 Prac i Materiałów Muzeum Archeologicznego w Łodzi. Potrzebuję Twój adres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Przykład guzika z epoki Tudorów z Detector Finds 3 Gordona Baile'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Przakład jeszcze innego zastosowania: pozostałe ogniwo łańcuszka wyklucza zarówno odważnik jak i guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Dzieki Raned za wyrozumiałość. Mój mail: nanook1978@go2.plZ góry dzięki za materiały. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Sorki zapomniałem o danych adresowych, wyślę Ci je na maila. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 28 Wrzesień 2003 Share Napisano 28 Wrzesień 2003 Nie jest to odważnik. Twój wygląda na średniowieczny ale bardzo podobne występowały w okresie wpływów rzymskich i pełniły rolę biżuterii. W średniowieczu występowały podobne guziki, ale Twój byłby chyba za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 obstaje nadal przy odważniku, po co guzik miałby mieć płaską podstawe,wiem o jakich guzikach mówisz Raned ale one są zazwyczaj całe okrągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Równiez trafiłem takie guziki, ale ta płaska podstawa i faktycznie dokładnie jest wykonany ten ciężarek, sama końcówka z otworem jest troszkę kwadratowa, obstaje również przy odważniku.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Nanook1978
Witam. Trafiło mi sie kilka podobnych fantów. Czy to może jakieś odważniki , czy jakies ciężarki?. Jesli odważniki to do czego mogły służyć?
Pozdrawiam.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.