greg83pp Napisano 26 Wrzesień 2003 Autor Napisano 26 Wrzesień 2003 Witam !Znalazłem dzisiaj w garażu u rodziny nosze polowe, z tego co się dowiedzialem przytaszczył je z pola mój pradziadek w 1918 roku, używali ich polscy żolnierze w mundurach i z białymi opaskami z czerwonym krzyżem :)), z tego co mi się udało ustalić nosze należaly do jakiegoś oddziału POW, chodzi tu o walki o Międzyrzec Podlaski w 11.1918 , stamtąd też pochodził mój pradziadek. Szukam jakiś informacji o noszach używanych we wczesnym WP, lub zdjęć w internecie - materiał beż większych dziór, ale pewnie przez brud żadnych pieczątek itp. nie znalazłem, i chciałbym sobie dla pewności porównać.Pozdrawiam i proszę o pomoc.Grzesiek
polsmol Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 CzołemNa początek gratuluję znaleziska. Jednak radzę odpuścić sobie szukanie materiałów o polskich noszach bo w 1918 roku to mogło byc cokolwiek z wyposażenia armii wszystkich stron walczących w pierwszej wojnie włącznie z Japonią. Czeka cię dużo pracy jeżeli chcesz zidentyfikować nosze. Chyba, że masz dużego farta. Ja osobiście zadowoliłbym się relacją dziadka. Do tego wszystkiego dochodzi fakt, że nie ma współczesnych materiałów dotyczących noszy w WP pre 1939. !!!! Własnie coś mi przyszło do głowy: Może cię uratować jakaś wczesna instrukcja techniczna dla medyków WP, ale to chyba jest jeszcze żadsze niż stare nosze :(
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Cześć!Tak myślałem ,że będzie ciężko, kiedyś już szukałem info o sprzęcie sanitarnym w IIRP , i też mało wyszło. Co do instrukcji do dobry pomysł - jak oczywiście gdzieś znajdę instrukcję :) Dzięki i pozdrawiamGrzesiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.