Gebhardt Napisano 3 Październik 2006 Autor Napisano 3 Październik 2006 Tak jak w WP, niektorzy zolnierze sekcji strzeleckiej, ckm etc WH etatowo mieli toporki zamiast lopatek piechoty. Czy sa jakies stronki albo moze ktos ma fotki/rysunki/wymiary takich. Glownie chodzi o toporek w pokrowcu noszony przy pasie. Z gory dziekuje.
Boruta Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 Witam, ja mam takie żelazo z wykopu, chyba 42rok, mogę puścić po weekendzie fotki.Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 4 Październik 2006 Autor Napisano 4 Październik 2006 Bybym niezmiernie wdzieczny i jakbys mogl podac najdluzszy wymiar to byloby super. Kompletuje info zeby zrobic modele zolnierzy Kompanii Szturmowej Marynarki na Westerplatte. W sekcji sztrzeleckiej takie wyposazenie teoretycznie mieli zastepca dowodcy, celowniczy i ladowniczy lkm.
Stadler Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 Chodzi Ci o duży topór, noszony w pokrowcu, ze sztylem skierowanym w górę, czy o jego mniejszego braciszka- noszonego w odpowiednim pokrowcu, z trzonkiem w dół?
Gebhardt Napisano 4 Październik 2006 Autor Napisano 4 Październik 2006 Chodzi o mniejszego braciszka - odpowiednik naszego topora typ II.
Boruta Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Uch, żebym tylko nie zapomniał.Pozdrawiam
janusz204 Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Ja w w Jaroszówce tez znalazlem toporek,potem taki sam widziałem u faceta który też przyniósł go z lasu.Mój przepadł a z facetem nie mam kontaktu,niech ktoś podrzuci fotki to zobaczumy czy temoje" to to samo.
Gebhardt Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 Zreszta interesuje mnie tez calosc wyposazenia pionierskiego WH w 1939, szczegolnie bebenki z lontem, zwijaki do tychze, torby narzedziowe, pudelka na splonki itd. Wszytko to pomoze w odtworzeniu jak najwierniej plutonu pionierow MSK na Westerplatte. Tak na marginesie, to w ogole, a tymbardziej na tle ogolu sil zbrojnych Niemiec, zolnierze MSK wykazali sie przyzwoitoscia, rycerskim zachowaniem tak i w czasie wojny jak i po. Zalezy mi na tym aby ten oddzial jak najlepiej odzwierciadlic!
MOLA Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Pozdrawiam. ja w sprawie toporka moze ktos w koncu zamiesci zdjecie toporka WH , ja tez znalazłem w lesie toporek , ktory przypominał dawny strażacki , ale było to w miejscu stacjonowania jednostek niemieckich wiec chciałbym wiedziec czy to toporek wojskowy czy powojenny jakiegos strazaka . czczesc
Stadler Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Rozumiem, że będzie to rekonstrukcja historyczna w pełnym tego słowa znaczeniu?Fotka zwijaka na lont
Gebhardt Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 Bedzie to rekonstrukcja w formie miniaturowej gry wojennej na stole plastycznym w skali 1/72.
Gebhardt Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 Zwijak na lont bardzo sie przyda (wysadzenie bramy kolejowej!) :)
Boruta Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Druga strona. Niestety mam słaby aparat> podam jeszcze wymiary: 17,5 cm długość, 13,5 szerokość w najszerszym miejscu. Mogę też podać inne wymiary.Pozdrawiam
Boruta Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 I bicia, chyba jednak 43 rok.Mam nadzieję, że to ten.Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 9 Październik 2006 Autor Napisano 9 Październik 2006 Naprawder wielkie dzieki - to juz swietny poczatek. Takie wynalazki zadko sie zmieniaja dramatycznie! Jeszcze tylko musze znalezc trzonek:)
Gebhardt Napisano 28 Grudzień 2007 Autor Napisano 28 Grudzień 2007 Wreszcie znalazlem. Nie wiem czemu (wydruk wyszedl zupelnie OK) podczas wsadzaniu w watek fotka sie spartaczyla. Zastanawiam sie co to jest ten krazek pod ostrzem toporka. Nasz 'model' obsluguje mozdzierz wz 34.
Horhe Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 Odświerzę temat. boruta, Twój toporek jakos mi nie pasuje mi do żadnego wizerunku niemieckich toporków pionierów.Dla porównania kilka zdjęć.http://www.bilder-hochladen.net/files/37no-3-jpg.htmlhttp://www.bilder-hochladen.net/files/37no-4-jpg.htmlCzy ktoś posiada wymiary pokrowca na ten toporek oraz długość i proporcje trzonka?http://img166.imageshack.us/img166/3668/20xhun9.jpg
WLA42 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Witam.Widzę, że będę chyba musiał mojego z powrotem na złom odnieść.. bo i starszy i zardzewiały taki.
WLA42 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Albo i zostawię - aż tak dużo miejsca nie zajmuje w sumie.
mietek Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Miarki byly roznej srednicy, w zaleznosci od dlugosci.
Horhe Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Tekst skopiowany ze strony GRH Pionier 39http://www.pionier39.pl/pioniere_ekwipunek.htmlToporo-młotki – toporki saperskie, z jednej strony zakończone ostrzem, z drugiej płaską powierzchnią do wbijania gwoździ oraz pazurami do wyciągania gwoździ (w oryginalnych egzemplarzach te przeważnie są odłamane). Najczęściej sygnowane pośrodku nazwą producenta. Noszone były w skórzanych pokrowcach na pasie, na lewym biodrze. Pokrowce wykonywane były z czarnej skóry, koperta w którą chowało się trzon topora zamykana była na dwa aluminiowe bądź żelazne guzki. Do niej po zewnętrznej stronie przyszyta była kolistego kształtu klapka zapinana na pasek z klamerką pod którą znajdowała się osełka do ostrzenia toporka. Koniec styliska wkładany był w skórzaną szlufkę na dole pokrowca, w połowie długości pokrowca znajdowała się szlufka w którą można było włożyć koniec pochwy bagnetu do 98k. Istniały dwie główne odmiany trzonków: profilowana dla lepszego chwytu i prosta (rozszerzająca się prostokątnie przy samej głowni). Toporo-młotki używane były przy różnego rodzaju pracach saperskich, wchodziły na wyposażenie pojazdów, wyposażano w nie także grupę niszczenia zasieków (wyciągarka do gwoździ) w grupach uderzeniowych, obsady broni ciężkich (np. moździerzy)."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.