Skocz do zawartości

luski

wybuch_39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyszcząc chemicznie np. poprzez kąpiel w kwasku cytrynowym nic na to nie poradzisz. Można to usunąć jedynie mechanicznie poprzez papier ścierny, ale tej metody nie polecam. Bo łuska wówaczas staje się szrotem, a nie łuską.

Pozdro
Napisano
Samych plam nie zetrzesz. Musisz zetrzeć warstwę metalu z jakiej łuska jest wykonana. Np. poprzez papier scierny. Ale ja bym zostawił tak jak jest.

Pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano
Ja tam na moment do słabego roztworu kwasku a potem Takim czymś drucianym do mycia naczyń, a na koniec zwykła woda i sucha szmatka:) Brud schodzi a patyna zostaje i nic nie robi się czerwone.
PZDR
  • 1 month later...
Napisano
ja tam wkładam łuseczke w ocet i co jakiś czas sprawdzam
czy już syf złazi jak jest ok to na koniec polerka pastą do lakieru samochodowego i na półkę
  • 1 month later...
Napisano
Cześć myślę że dobry efekt daje zaneżenie na 3-4 sek w odrdzewiaczu Fosol lub foskor ,następnie wytarcie szmatką i dopolerowanie matą do czyszczenia ,rurek miedzianych ,dostępna w sklepach hydraulicznych za grosze. Pamiętaj że łuski które mają wrzery to tylko polerowanie.Najlepiej wyprobuj na łuskach w gorszych stanach .
Napisano
Ja wkładam na parę dni do octu z sola(powstaje roztwór kwasu solnego o słabym działaniu)łuska potem myje tą twardszą stroną od gąbki do naczyń i już.
Napisano
Ja uzywam oliwke, wsadzam na pol roku i potem wychodzia mi ladnie z lekka patyna, niestety bardzo nieregularna ze wzgledu na korozji ale zawsze lepiej wygladaja niz po zdarciu do golej blachy.
Ewnetualnie potem winian sodu-potasu i na koniec Duraglit do metali kolorowych a potem zabezpieczenie powierzchni itp.

Pozdrawiam
Taz
Napisano
Ta ostatnia fotka dała mi do myślenia. Kiedyś eksperymentowałem z czyszczeniem w bębnie i stan po czyszczeniu był podobny do tego na fotce. Uznałem to za słaby efekt, niedostateczny. O ile taki stan jest wystarczający to zmienia moje podejście do sprawy. Może jest sens opisu i prezentacji metody?
Wojtek
  • 2 weeks later...
Napisano
Zdecydowanie polecam czyścik z wełny stalowej do naczyń i innych powierzchni. Usuwa brud i jednocześnie poleruje powierzchnię nie usuwając patyny. Końcowy efekt zależy oczywiście w jakiej glebie łuska leżała.
Pozdrawiam. Andy.
Napisano
Ja tam zawsze na frezarke zakładam szczotę mosiężną, jeśli chcę, aby została patyna to czyszczę tylko tą szczotką, a jeśli chcę wypolerować do mosiądzu, to zakładam na frezarke odpowiedni bolec, nakładam łuskę, łuska się kręci, a ja przystawiam tylko papier ścierny. Spłonkę jednak czyszczę szczotką, żeby nie zetrzeć bić.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie