Skocz do zawartości

STUG z Grzegorzewa wydobycie ODSŁONA DRUGA!!!

Tankist

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Schronów przy lotnisku Lisie Kąty ,jest wiecej niż jeden o czym Pan Grzegorz napewno wie :)widac je od strony Owczarek :P no i od strony słońca hi hi hi
pozdrawiam; uczestnik kursu szybowcowego w Lisich Kątach
VOO1
przepraszam za OT
  • Odpowiedzi 577
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Proponowałbym założyć nowy wątek dotyczący wykopków w rejonie Grudziądza. Tak z innej beczki - w Lisich Kątach, dosyć spory kawałek dalej, w lasku było obozowisko Hitlerjugend (pozostały obwałowania, bardzo wysokie), później po wojnie był tam szpital polowy, jest tam pełno śmieci i odpadów, także nie warto szukać z wykrywką. Byłem tam i straciłem ochotę do wykopków po tym co tam zobaczyłem. Poszliśmy kawałek dalej, to wyszło PEŁNO przegnitych łusek od mosina, a na pocieszenie wyszła jedna łuska do mausera. Także teren lipny. Chyba, ze ja nie trafiłem w odpowiednie miejsca :)

P.S. Kto zostawił te ogromne doły na Księżych Górach?
Napisano
Słowo się zekło kobyłka u płota.
Byliśmy dzis w Rekinie i gadaliśmy z Jerzym(Maciej tank, Cygi zwany Pirotechnikiem i ja).Owszem Rekin wiedział o temacie ale sie nigdy do wydobycia nie przymierzał.Wiadomo mu(Jerzemu)było że coś tam jest ale w jakim stanie i do końca co jest to już nie do końca.Dlatego piepsenie ze WSZYSCY WIEDZIELI A WY ZROBILI BEZ KONSULTACJI raczej nie ma sensu.Tak samo jak umieszczanie tu wypocin o wykopkach w okolicy Grudziądza.Ciekawi mnie ile jeszcze czarodziejów napisze JA WIEDZIAŁEM".
Pozdrawiam
Napisano
witam zacząłem czytać wątek i coś mi nie pasuje . skoro sprzęt jest naprawdę żadki to jak to może być że w trakcie wydobywaia jest niszczony . odpada coś ale jest niszczone w sposób zamierzony czyli urywane . przy obecnej technice jest możliwe wyciągnięcie go w stanie nienaruszonym . trzeba wtedy użyć odpowiedniego sprzętu i ludzi . a nie rwać go na szybcika oby tylko swastyka wyszła ... i ręce przestały się trząść..z podniecenia
Napisano
Witam!
Informacja specjalnie dla kol. ładziak 111:

Podczas pierwszej próby wydobycia wraku przeprowadzonej przez wojsko w latach 50. z użyciem 2 czołgów T-34 ciągnięto wrak po osi rzeki.
Akcję przerwano po kilku zerwaniach lin i haków. Efektem tamtej akcji było wbicie się wraku w brzeg rzeki oraz oderwanie nadbudówki wraz z działem od podwozia, ścięte śruby i spękane spawy.
Zerwano wtedy także kilka elementów, które oddano na złom. Kolej użyła dźwigu, który nie tylko próbował podnieść działo, ale i także je przeciągnąć. Oczywiście, było to nie wykonalne. Ale wrak porozrywano.
Jak w innym wątku napisał kol. Ganandoc, po latach pewna ekipa zrobiła w tym miejscu badania dość dobrym
sprzętem, który wykazał kawałek przęsła na dziale, jak i przesuniecie górnej części względem wanny.

Reasumując. Nic nie zostało zniszczone, czy urwane podczas próby wydobycia prowadzonej przez naszą ekipę. Potwierdzenie, że tak jest uzyskaliśmy oglądając wrak na brzegu i po przewiezieniu do Poznania.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Warsiu albo mnie tam nie było albo czegoś nie widziałem albo jestem GUPI.Gdzieś Ty widział przęsło na dziale?I czy ktoś poza Tobą widział to przesło na dziale?Czy tylko znasz to z opowiesci kol Ganandocka?
Pozdrawiam
Napisano
Wars po leku , jak to mówił mój były chorąży , podczas zakładania tnt po poldery , to że udało się wam załatwić coś legalnie , w tym naszym piekiełku Polską zwaną to chwała wam za to , ale co czytam ten wątek to co chwila inne informacje wychodzą , zdecydujdzia sie czy to WL rosadziło to ładunkami , czy też WL roztargało wrak podczasz prób wytargania z rzeki . Pzdr Rastcom
Napisano
RASTCOM. Wyjaśniam po raz n-ty i ostatni.
Po pierwsze. Z relacji wynikało, że w latach 50. wojsko miało używać do odkopania wraku małych kostek trotylu. Ta kwestia nie została rozstrzygnięta. Wiemy, jednak, że wojsko przygotowywało się do wysadzenia wraku, ale ostatecznie zrezygnowało z tego pomysłu z uwagi na most kolejowy.
Po drugie. Wtedy, w latach 50. wojsko obchodziło się z wrakiem wyjątkowo bezceremonialnie. Użycie 2 czołgów T-34 doprowadziło do rozerwania wraku.
Koniec wykładu. Wszystko już jasne? Mam nadzieję.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
wars ty sobie wez melisy zaparz i przestan strugac jedynego wszech wiedzacego
a jak było przesło to zgodnie ze sztuka masz jego fotke która zaraz wstawisz i utrącisz dalsze pieprzenieo d... maryni
Napisano
A szyny były były tez podkłady(srób i mocowań szyn to nie zlicze.Ale Oksiu przyznasz że z szyn śrub podkładów itp ciężko zbudowa wysadzone przesło mostu prawda?
Pozdrawiam
Napisano
Yoony. Ziółka polecam Tobie, bo się za bardzo ekscytujesz, a nie ma ku temu żadnych powodów.
Zdjęcia są, nie tylko to wrzucone przez Jacę2003, ale proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Jest ich dużo, trzeba je obrabiać, przepisywać, opisywać, zgrywać.
A ja jestem jeden. Musiałem się uporać ze sprawozdaniem dla konserwatora, teraz zaś czeka mnie dokumentacja konserwatorska. Dochodzą nowe zdjęcia, a będzie ich jeszcze więcej. Na to wszystko trzeba czasu. A doba ma tylko 24 godziny.

Jaca2003. To początkowo było na dziale. Jak dokopię się do zdjęć, to podrzucę.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Wstawiłem to tu jak by zamknęli mój watek.
Wolność Prasy i prawo do krytyki jest dobrem ogólnym .
-----------------------------------------------------------

Zapewne ten wątek też zostanie zamknięty wszak mamy cenzurę i zakaz dyskusji .
Jak mam nazwać osobę która z jednej strony zapewnia mnie o sympatii i ofiaruje swoja pomoc a z drugiej strony wbija nóż w plecy.
Ja nam tylko jedno określenia na takie zachowanie HIPOKRYZJA.
Po piątkowej rozmowie miałem z panią Redaktor miałem napisać sprostowania ale czy to ja jestem autorem artykułu?
Jeśli to czyjaś prywatna wojna bo na to wygląda to proszę to wyartykułować i będzie jasne jak słońce.
Proszę napisać gdzie stawiliśmy się na postumencie( nazwiska).
Bo dla historii zrobiliśmy już nie mało ale zawsze w drugiej osobie bo to ona(historia)
jest najważniejsza.
Nie robię i nie robiłem tego dla pieniędzy nie handluje zabytkami, nie wywożę ich za granice to pewnie dla tego jestem amatorem który g...o wie nic nie umie.
I nie stoi za mną bogaty sponsor tylko ludzie którzy znają słowo Patriotyzm .
Czy Polska eksploracje to tylko i wyłącznie monopol jednych ludzi.
Może się mylę ale zaczynam tak to odbierać.
Wars wybacz ale miałeś racje, zasypujemy doły nieporozumienia.
Pozdrawiam
Zbigniew Okumiewski
Przewodniczący Sekcji Historyczno -Eksploracyjnej TPS
Napisano
Kolejne sprostowanie i wyjasnienie
Dodatkowe wątki na temat grzegorzewa zostały zamknięte by nie powielać tematu w stu miejscach. Nikt wam nie broni dyskusji i krytyki jesli jest ona prowadzona w sposob cywilizowany. bezwzglednie beda wycinane posty i watkia zawierajace pomowienia, obrazliwe stwierdzenia itp.
Nikt nie ma monopolu na poszukiwania tak jak nikt nie ma monopolu na jedyna prawde. Kazdy ma swoj punkt widzenia. Wiec nalezy go szanowac.
Napisano
Wy zasypujecie, kto inny widać dołki kopie, miało być teges jest łatka.

1. Najpierw : Wredna" Okropne"
2. Potem Nie spodziewaliśmy się" Jesteś wielka"
3. Wielka" : ienależnego im piedestału"

I śmiech ogarnia jak się wszystko czyta.

Ale kto pod kim dołki kopie...........
Napisano
Acer. Ja po prostu takiego zachowania nie łapie .
Wpierw się rozmawia i mówi ze chce się pomóc i pomaga a potem wyskakuje z takimi tekstami. Wybacz ale ja nie mam nic sobie do zarzucenia w stosunku do tej Pani.
Rozmawiałem z Nią wielokrotnie i to na przyjacielskiej ( tak mi się wydawało) stopie.
Ale widocznie coś się zmieniło. Tylko co ?
Napisano
Po prostu Oksiu mnie trochę rozśmieszyła ta sekwencja zdarzeń z udziałem Pani redaktor.

Nie wątpie że ty jesteś zaskoczony, bo pewnie po drugiej akcji nie tego się spodziewaliście.

A dla mnie to śmieszne - najpierw słodzić jak mówisz o pomocy a potem artykułem podrażniać.
Napisano
Proteus wątek, który zablokowałeś nie był o grzegorzewie a raczej o artykule (http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=381983). Acer my tez tylko się domyślamy co Sz.P redaktor ma na myśli i w jakim celu robi takie podchody. Jak pisałem wcześniej w tamtym wątku wyglada na to że chce nas wszystkich skłócić.
Pozdro
Heruss
PS. tak swoją droga Proteus była mowa już o tym żeby zrobić nowy wątek na temat Stuga ...ty zablokowałeś mój bo pewnie masz taki prikaz" od Pani I.K. żeby tłumić wszelkie protesty z naszej strony...
Napisano
Panowie Heruss Wars i Oksio.
Pani redaktor miała by prawo skrytykować was i obrzucić trochę błockiem
z rzeki.
Gdyby nie pewien znamienny fakt (pisze fakt bo nim jest)
W czasie pierwszej akcji w Grzegorzewie w czasie krótkiej rozmowy z panem
redaktorem Ryszerdem (tym od książek o braciach K) dowiedziałem się że
problemem jest Wars a nie TPS i Oksio którego prywatnie bardzo lubi.
Powiedział też o rozmowie z urzędnikami zaraz po tym jak TPS otrzymał
zgodę na poszukiwania i wydobycie. Pani Iza i Pan Ryszard starali się ich
przekonać o zmianie punktu widzenia.
Rozmowy dotyczyły zapewne kolekcji Ares lub jak kto woli
fundacji ochrony
środowiska
http://www.fundacja.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=38
Szczerze to zaczynam się gubić.
Reasumując ten artykuł jest formą kary lub upomniane za zadawanie się z
Warsem ale jego obiektywizm jest żaden więc nie ma czym się przejmować.
Dodam też że czarny PR jeśli chodzi o pana Warsa trwa wielu urzędach.
Do wszystkich zainteresowanych moje wypowiedzi nie maja na celu obrażania
kogokolwiek ale uzmysłowienie wam o pewnych mechanizmach działających w
środowisku (dla mnie naturalnym)
Pozdr.
Ganandoc
Ps. Silnik od He111 wygląda pięknie w muzeum .Dobra robota .
Ps. Mam nadzieje że już się Oks pogodził z Warsem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie