Skocz do zawartości

Co Wy na to?

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aaaaaaaaaaaaaaa
Szczena opadła , to skąd się takie biorą?!
No nie to od dzisiaj dokładie będę przeszukiwał strychy starych domów ;D
NIe , ale tak poważnie to chociaż stan średni , to i tak robi wrażenie
pozdro pol
Napisano
Proponuje przejrzeć szkolne strychy gdzie są izby tradycji, tam są dopiero cuda. W byłej SP nr 2 w Rawiczu leżał sobie mundur z czasów powstań niepodległościowych jak szmata pod ścianą (kompletny + czapka). Zlew kompletny. Kiedyś mnie to nie ciekwiło teraz żałuję że nie zwinołem" tego, bo był by to naprawde ciekawy rekwizyt i...szanowany, a tak poszedł zapewnie na szmaty i w kosz.
Pozdrawiam
Marek
Napisano
Oto co wiedzą sprzedający na jej temat:
luza pochodzi z pewnej kolekcji, wystawiam ją w imieniu kolegi, byłem z nią u kilku fachowców i stwierdzili że jest z epoki, ze względu na materiał z którego jest wykonany. krój i stan, ciężko jest określić co to za formacja."
Napisano
Mogą być też z magazynu teatralnego. Wystarczy, że zostały porządnie wykonane (i to np. 50 lat temu). Widziałem kiedyś gostka w niemieckim mundurze oficerskim z takiego źródła i też bym sobie dał rękę uciąć, że to orginał (wiek, zuzycie, jakość materiału, itp.)
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16382628

Zobaczcie też to!!! Może sprzedający zdobył te fanty gdzieś w Rosji? Tam podobno mają jeszcze niesamowite rzeczy, a czegóż nie sprzeda się za kilka agsów"?
Napisano
Na moje oko kurtka mundurowa oferowana na aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16383284
może być rosyjska, na co zdają się wskazywać gładkie guziki sygnowane cyrylicą - WP używało guzików polskich wytwórców, jest to wyczerpująco opisane w literaturze. Znajomy znalazł dwa takie gładkie guziki na pozycjach artylerii rosyjskiej pod Olszynką Grochowską. Mundury obu armii w okresie Królestwa Kongresowego były podobne. Faktycznie możliwe, że została przywieziona z Rosji. Pozdrawiam:) SZZ
Napisano
W sumie nie moja sprawa, skąd sprzedający ma takie rzeczy, ale powyższy post potwierdza, że oferowane przedmioty mogą pochodzić z Rosji. Mundury noszone przez polskie oddziały w Królestwie Polskim były w zasadzie identyczne jak rosyjskie, różniły się tylko insygniami, guzikami, niektórymi szczegółami dekoracyjnymi" (akselbanty, sznury, wypustki, barwy broni i służb). Być może kurtki mundurowe pochodzą z czyjejś kolekcji, a może spoczywały gdzieś w gablocie jakiegoś małego muzeum lub sali tradycji? Nie moja sprawa, ale mundury naprawdę ciekawe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie