czarek100 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 witam! To ja właśnie pisałem kiedyś na forum o poligonie wojsk pancernych w Sieradzu.Jeśli ktoś wybiera się w rejony Sieradza na poszukiwania to chętnie się przyłączę bowiem mieszkam na terenie tego poligonu,a 30 metrów od mojego domu stoi żelbetowy schron i dwie podstawy pod reflektory jak to pięknie piszą na www.monice.pl nie wiem tylko dlaczego w pobliżu tych podstaw znajduje się tyle łusek od działka przeciwlotniczego.jeśli ktos wybiera się na ten poligon piszcie na priva.Ps.znam najciekawsze miejsca na tym poligonie i chętnie je pokarzę .np. wiem gdzie stały baraki,kino,stajnie,warsztaty naprawy czołgów ,kuchnia,szwalnie w których szyto mundury na front.
Kleeberczyk Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 No więc, z tego co wiem w okolicach Mławy był poligon wojsk pancernych, sporo umocnień itp. pozostało.
rygi82 Napisano 29 Lipiec 2010 Napisano 29 Lipiec 2010 W Świętoszowie jest poligon czołgowy do dzisiaj.
Mozets Napisano 30 Lipiec 2010 Napisano 30 Lipiec 2010 Poligon Toruniu. Tzw. Rudak" . Ćwiczyła na nim armia gen. Paulusa przed natarciem na sojusznika sowieckiego. Jest tam sporo olbrzymich fortów , gdzie ćwiczono walki w obronie. W roku 1969 byłem miesiąc czasu na tym poligonie ( zgrupowanie przed defiladą w Warszawie) , zwiedziłem kilka z tych fortów. (Niebezpieczne - ciemno i dużo pułapek) jak fort Bema i inne. Niektóre były zaadaptowane na magazyny win i cebuli. Reszta niszczała. Nie wiem co tam jest dzisiaj. Miały części stropowe w formie potężnych falistych zagłębień i przysypane gruntem. Czasem trudno się było zorientowac ,że to nie jest grzbiet wzgórza z długą dolinką pośrodku - porośniętą drzewami , krzewami i zaroślami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.