Skocz do zawartości

Znalezione w makulaturze

grba

Rekomendowane odpowiedzi

W pudle z makulaturą znalazłem dzieło Adama Doboszyńskiego Gospodarka narodowa III wydanie z roku 1937.
Wyjątkowo poszedłem do biura w sobotę i zupełnie oduchowo włożyłem rękę w makulaturę, którą dzisiaj wywieziono...

Nie znalezione w makulaturze, ale też efekt pracy biurowej. Oryginał wrócił do właściciela, skan pojawił się w książce... i został też u mnie.
A budynki od wieków urzędowe lubią mieć swoje tajemnice, ja odkryłem m.in. portret premiera Cyrankiewicza i kilka starych mapek, widziałem też superfajny telefon, ale nie tylko ja odkrywam.

Ja właśnie w starej szafie z byłego urzędu znalazłem mapy topograficzne z fajnymi niemieckimi napisami i pieczątkami. Jak tylko zrobię zdjęcia to wkleję, tak gdzieś koło niedzieli. Są nawet odręcznie naniesione granice Raichu i GG.

Tak jak obiecałem, wklejam fotki map znalezionych ostatnio w starej szafie. Są to mapy topograficzne, drukowane z polskich matryc, lekko przerobionych" przez Niemców. Te przeróbki to przede wszystkim dodanie niemieckich nazw i opisów legendy. Na większości są niemieckie numery ewidencyjne,daty wystawienia, pieczęci ylko do użytku służbowego" itp. Co więcej można znaleźć odręczne, robione ołówkiem dopiski. Na niektórych są dodane nazwy miejscowości w języku niemieckim. Mapy te przejęły polskie władze i chyba długo z nich korzystały. No i ostatnio miały być zniszczone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie