Skocz do zawartości

SDKFZ 222

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kris, jesli będziesz chciał budować cos polskiego - Zespół Polska Broń Pancerna - czyli Hart i Akagi służy pomocą.
Być może także planami.

Natomiast w kwestii niemczyzny odsyłam co najmniej do Okejosa, a w temacie 222 to Muzeum w Otrębusach lub Czechy.
Napisano
Moja skromna rada...
nie montujmy pancernych nadwozi na ramach typu żuk,tarpan
jedzie taka replika, kołysze się jak łódka na fali a kierowca i załoga powoli dostają choroby morskiej.
można wykorzystać jednostkę napędową zuka,tylny most, układ kierowniczy
Należy określić ile będzie ważył budowany pojazd, i dobrać
do jego masy odpowiedną ramę,a przedewszystkim resory i amortyzatory
Życzę powodzenia
Mirek
  • 10 months later...
Napisano
Witam, panowie chciałbym wrócić do tematu budowy kolejner repliki 222. Na kogo mógłbym liczyć z jakąś pomocą w uzyskaniu jakiś materiałów, bo czesi nie są chetni do udzielenia pomocy.
  • 1 year later...
Napisano
http://www.muzeum-motoryzacji.com.pl/podstrony/galeria.php?rodzaj=samochody

Co do egzemplarza jeżdzącego to o ile mnie pamięć nie myli poseł-komandos Jerzy Dziewulski jeżdził takim modelem w jakimś programie telewizyjnym dwa-trzy lata temu.
Napisano
Mnie się wydawało, że Mario pytał o oryginalne egzemplarze tego pojazdu, a prezentowany w Muzeum Motoryzacji i Techniki to jest replika.
Ale może nie umiem czytać…

Pozdrawiam
Hindus
Napisano

Jedyne zachowane Sd.Kfz.222 na świecie to:
1)Kolekcja Littlefielda
2)Kubinka
3)Patton muzeum w USA-duże braki
4)Jakieś małe muzeum we Francji-prywatne.Brak bliższych danych.
Pozostałe to mniej lub bardziej wierne repliki.Jest to najczęściej budowana replika pojazdu pancernego na świecie.

Napisano
witam , Jakiś czas temu widziałem bardzo ładny model , prawdopodobnie to kopia ale nie jestem pewien , świetnie się prezentował , całość w Czechach pod Opavą na rekonstrukcji , grupa ponoć z Pragi czy z okolic .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie