Skocz do zawartości

pytanie pozwolenie

Gość miro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jestem początkujący i wybieram sie na łowy z wykrywaczem do lasu.Mam pytanie czy potrzebuje jakiegos pozwolenia od lesniczego , a jesli nie zwruce sie do niego to czy mi cos grozi czy tylko mnie wyrzuci z lasu.Ach czy takie pozwolenie jest płatne.
Napisano
Teoretycznie tak, ale różnie to bywa, mogą ci nie pozwolić. A jak już kopiesz, to mogą ci mandat wlepić i sprzęta zabrać. Poczytaj trochę forum.
Pozdrawiam
Napisano
Z tego co na własnej skórze przezyłem to praktycznie zawsze lesniczy zgadza sie nie robiąc problemu - tylko mu trzeba jakiś dobry tekst wcisnąć - kolega zawsze ładuje dobry tekst że jest ze zabazpieczy las za friko ... :)
Napisano
a mnie cholera bierze bo słyszałem przed chwilą we wiadomościach, że o ile dobrze usłyszałem to od przyszłego roku trzeba będzie latać za jakimiś pozwoleniami na każdy wypad z wykrywaczem!!!! ; polityków chyba trawi jakaś dziwna choroba
Napisano
Dziekuje wszystkim za odpowiedz a jakie wysokosci mandatow są realne?czy ktos juz dostał mandat i czy maja prawo odebrac wykrywke?
Napisano
Witam. W niektórych częściach kraju nadal jest zakaz wchodzenia do lasu(o wjeździe samochodem nie wspominając)i za to możesz być ukarany mandatem -sprawdź jak jest z tym w Twojej okolicy.Możesz też zostać ukarany za np.niszczenie ściółki lesnej.Najwyższy mandat za to to chyba 500zł.Czy mogą zabrać wykrywacz?? W świetle prawa mogą ,ale nie za samo chodzenie (pamietaj ,że szukasz zgubionych na grzybobraniu kluczyków od samochodu ,zegarka lub pierścionka Twojej dziewczyny). Musiałbyś znaleźć broń lub amunicję i miec ją przy sobie, musiałaby Cię złapać z tą bronią policja oraz przedstawić zarzut nielegalnego jej posiadania.Wtedy to wykrywacz jako narzędzie przestępstwa mógłby być skonfiskowany.Ale znam kilkadziesiąt osób biegających po lasach z wykrywaczem i nikomu się coś takiego nie przytrafiło.Oczywiście zgodnie z prawem Marfiego jest to prawdopodobne ,ale musiałbyś miec pecha do kwadratu.Bezstresowych spacerów po lesie z wykrywaczem życzy Grzebiuszka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie