Skocz do zawartości
  • 0

orzełek

maxikasek

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może pęknąć. Kumpel w ten sposób klamrę popsuł. Podobno po wyżarzeniu by można.
Pozdrawiam
Napisano
przedwojenne orzełki miały górną część skrzydeł trochę odstającą. Mam identyczny jak Twój i na 100% do dziś używają ich w wojsku. Sorry bardzo za tą informacje. Sprawdziłem w biblioteczce. Jest to metalowy orzełek wojskowy wzoru zachodniego". Jeszcze raz przepraszam :-)

bartekl23
Napisano
Czy możesz rozwinąć sformułowanie metalowy orzełek wojskowy wzoru zachodniego". Wykopany na terenie przedwojennej pijalni piwa, ale obok byłej strażnicy WOP. Więc nie jestem pewien czy pochodzi z września czy po roku 89. Możesz wrzucić fotki wrześniowego orzełka.
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16293258 - wrześniowy

W książce był opis czapki oficera polskiego na zachodzie. Na nim znajdowałsię właśnie tyaki orzełek i był podpisany jako model używany ptrzez wojsko polskie na zachodzie...
Napisano
Mi tez ten orzełek bardzo przypomina orła robionego na zachodzie dla PSZ - ale sie nie znam w temacie - kojarzy mi se tylko z wyglądu - no i fakt ze jest bardzo podobny do wspołczesnego
Napisano

Witam. Czy to jest własnie wz.19? Nie moge podać precyzyjnie wymiarów bo jest lekko zagięty ale wys. to ok.61-62mm. Czy bez obawy mogę wyprostować zgięte skrzydło? Tłoczony jest w blasze gr. 1,5mm. Pozdrawiam.

Napisano
Witam,
bartekl23 : trochę mnie zaskoczyłeś tym stwierdzeniem że jest to powojenny orzełek ......z koroną ?????? chciał bym zobaczyć takiego kozaka co w latach pięćdziesiątych po wojnie wyszedł by na ulicę w mundurze z tym orzełkiem ........ jak możesz to wyjaśnij dlaczego ten orzełek ma być powojenny bo może masz rację , a ja się mylę ....

PZDR PATRON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie