maxikasek Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Co to za typ orzełka. MAm pewne podejrzenia, chcę je sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Sądząc po zdjęciach to kompletnie niczym. Nie wiem jak z tworzywem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Może pęknąć. Kumpel w ten sposób klamrę popsuł. Podobno po wyżarzeniu by można.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 przedwojenne orzełki miały górną część skrzydeł trochę odstającą. Mam identyczny jak Twój i na 100% do dziś używają ich w wojsku. Sorry bardzo za tą informacje. Sprawdziłem w biblioteczce. Jest to metalowy orzełek wojskowy wzoru zachodniego". Jeszcze raz przepraszam :-)bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 22 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Czy możesz rozwinąć sformułowanie metalowy orzełek wojskowy wzoru zachodniego". Wykopany na terenie przedwojennej pijalni piwa, ale obok byłej strażnicy WOP. Więc nie jestem pewien czy pochodzi z września czy po roku 89. Możesz wrzucić fotki wrześniowego orzełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Ja mam taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 A jakie ma wymiary?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16293258 - wrześniowyW książce był opis czapki oficera polskiego na zachodzie. Na nim znajdowałsię właśnie tyaki orzełek i był podpisany jako model używany ptrzez wojsko polskie na zachodzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Mi tez ten orzełek bardzo przypomina orła robionego na zachodzie dla PSZ - ale sie nie znam w temacie - kojarzy mi se tylko z wyglądu - no i fakt ze jest bardzo podobny do wspołczesnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Tu fotka z allegro.pl - to wspołczesny orzełek WP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 tu oryginał wrzesniowego wz.19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 26 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2003 Wysokość maks. 57mm, szerokość maks. 50mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Witam. Czy to jest własnie wz.19? Nie moge podać precyzyjnie wymiarów bo jest lekko zagięty ale wys. to ok.61-62mm. Czy bez obawy mogę wyprostować zgięte skrzydło? Tłoczony jest w blasze gr. 1,5mm. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 Tak to 90 % wzór 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 23 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2003 A więc zostaje współczesny bądź PSZ. A czy ktoś wie czy współczesne różnią się czymś od PSZ czy są dokładnym odwzorowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 A co z pozostałymi 10%? Mogę go wyprostować czy nie? Na skanie ten sam ale od tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 Co to za typ orzełka. MAm pewne podejrzenia, chcę je sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2003 z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 21 Wrzesień 2003 Share Napisano 21 Wrzesień 2003 to powojenny, używany w wojsku do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 22 Wrzesień 2003 Share Napisano 22 Wrzesień 2003 Witam,bartekl23 : trochę mnie zaskoczyłeś tym stwierdzeniem że jest to powojenny orzełek ......z koroną ?????? chciał bym zobaczyć takiego kozaka co w latach pięćdziesiątych po wojnie wyszedł by na ulicę w mundurze z tym orzełkiem ........ jak możesz to wyjaśnij dlaczego ten orzełek ma być powojenny bo może masz rację , a ja się mylę ....PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
maxikasek
Co to za typ orzełka. MAm pewne podejrzenia, chcę je sprawdzić.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.