Skocz do zawartości

Tablice ku pamięci 6 Armii Polowej

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
AKMS o tym wlasnie wczesniej pisalem ze zostane tak nazwany, oszczedze forum kolejnej pyskowki, ale niepiszcie ze kazdy ss-man mordowal Plakow, Rosjan itp itd bo to jest nie realne.
kol woytas ja nie zapomnialem kto w czasie WW2 byl ofiara a kto katem.

narazie nie bede sie wypowiadal w tym watku bo sie zaczelo, wielcy historycy ktorzy siedza na ylku" przed monitorem zaczynaja sie wymadrzac.
A pamietacie co nasi robili na dzisiejszej Ukrainie po wojnie?
pzdr.
Dawid
Napisano
I jedni i drudzy robili to samo ale nasi obywatele lubia wrzucac tylko jednych do wora.
woytas jezeli sadzisz ze wielu ludzi ktorzy podpisali DVL sa sprzedawczykami to jestes dziwnym czlowiekiem, w tych czasach latwo nam powiedziec ze bysmy np. nie podpisali tej listy itp itd bo nie grozi nam wywiezienie do obozu lub cos innego"...bronie tych ludzi bo nie chce zeby ktos ocenial Gornoslazaka ktory byl w ss tylko po wdzianku jakie nosil, a ilu Gornoslazakow sluzacych w wojsku niem. ucieklo pozniej do Armii Polskiej na Zachodzie? bardzo duzo, ale niektorzy nie mieli takiej okazji i dzis sa postrzegani jako mordercy", glupie troche!
pzdr.
Dawid
Napisano
PAX, Panowie proszę o PAX.

Chodziło mi o to, że dla nas Polaków, stawianie pomników 6 Armii Polowej pod Stalingradów ma wymiar dwuznaczny moralnie, bo oprócz gestów międzynarodowych to też podtrzymywanie pamięci wojska prowadzącego wojnę napastniczą.
To samo myślałem o Nadolicach, aczkolwiek wiadomo jacy żołnierze tam są pochowani, niestety w większości zbrodniarze, z uwagi na służbę w formacjach policyjnych i załodze obozu Oświecimskiego.
Temat przymusowej służby ludzi narodowości polskiej w armii niemieckiej z przymusu to inna sprawa. Oczywiście przypadki dezercji na froncie włoskim z wh do armii polskiej to nic nowego.
Natomiast przypadki służby Polaków w formacjach SS to według mnie przypadki odosobnione w porównaniu do przymusowych wcieleń. Niestety, fakt, że w formacjach SS znlazł się niewielki procent ludzi z sumieniem, nie zmienia faktu że SS było organizacją zbrodniczą, zajmującą się eksterminacją ludzi. To byli kaci.
Pozdrawiam
Napisano
acer dobrze mowisz, ja nie probuje bronic tej organizacji tylko ten niewielki procent ludzi i to wszystko, takze uwazam ze to organizacja zbrodnicza! Proponuje zamknac juz ten temat bo to nie ma sensu dalej toczyc tej dyskusji.
Jezeli kogos urazilem lub cos innego to bardzo przepraszam i prosilbym zeby niektorzy koledzy nie pisali ze jestem jakims ss-mankiem lub fanatykiem itp. bo nim nie jestem:)
pzdr.
Dawid
Napisano
hehe nie jestem adwokatem diabla:D i jesli chodzi o mnie to sie na nikogo nie gniewam, jestesmy tylko ludzmi i mozemy miec rozne zdania na jakis temat:)
a to Pax to co?(nie skumalem aluzji:P)
pzdr.
Dawid

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie