muslim Posted September 19, 2003 Author Share Posted September 19, 2003 Czy rosjanie oprócz aluminiowo-miedzianych zapalników robili również stalowe?Czy jest jakaś reguła do czego były używane stalowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted September 20, 2003 Share Posted September 20, 2003 rosjanie robili stalowe np. do f1 i rg42 i innych pokrewnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted September 20, 2003 Share Posted September 20, 2003 Także ruskie zapalniki do pocisków artyleryjskich były stalowe ,sporo sie tego trafia.pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRON Posted September 20, 2003 Share Posted September 20, 2003 Witam,nie bardzo kojarzę o co chodzi z tymi zapalnikami sowieckimi aluminiowo miedzianymi????? Nigdy nie spotkałem zapalnika z elementami aluminiowymi produkcji rosyjskiej.....Myślę że rozmawiamy raczej o wyrobach niemieckich , lub o bardzo wczesnych zapalnikach sowieckich wkręconych z podkładką dystansową , która sporadycznie była aluminiowa.....ale to jest IWW....W czasie II WW z tego co wiem to sowieci produkowali zapalniki tylko stalowe Typu KTM, do więdzych kalibrów wkręcali jakieś takie uły" czasowe ale też stalowe, no i sławetne ebonity do granatników wszelkiej maści ....jakoś aluminiowych nie mogę skojarzyć ....A no i oczywiście na potęgę wukorzystywali cynkowe odlewy gwintów do wszelkich zapalników do granatów.PZDR PATRONPs. te ebonity to podobno jedna z niebezpieczniejszych odmian jaką można znaleść - więc jak zawsze polecam rozwagę ....lepiej nie czytać smutnych wieści o kolegach z forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
muslim Posted September 23, 2003 Author Share Posted September 23, 2003 Sorry żle się wyraziłem. Chodzi mi o zapalniki z I wojny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 23, 2003 Share Posted September 23, 2003 Kumpel twierdził, że te aluminiowo-mosiężne royjskie z I ww były produkcji japońskiej.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
muslim
Czy jest jakaś reguła do czego były używane stalowe?
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.