muslim Napisano 19 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2003 Czy rosjanie oprócz aluminiowo-miedzianych zapalników robili również stalowe?Czy jest jakaś reguła do czego były używane stalowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Wrzesień 2003 Share Napisano 20 Wrzesień 2003 rosjanie robili stalowe np. do f1 i rg42 i innych pokrewnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2003 Share Napisano 20 Wrzesień 2003 Także ruskie zapalniki do pocisków artyleryjskich były stalowe ,sporo sie tego trafia.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 20 Wrzesień 2003 Share Napisano 20 Wrzesień 2003 Witam,nie bardzo kojarzę o co chodzi z tymi zapalnikami sowieckimi aluminiowo miedzianymi????? Nigdy nie spotkałem zapalnika z elementami aluminiowymi produkcji rosyjskiej.....Myślę że rozmawiamy raczej o wyrobach niemieckich , lub o bardzo wczesnych zapalnikach sowieckich wkręconych z podkładką dystansową , która sporadycznie była aluminiowa.....ale to jest IWW....W czasie II WW z tego co wiem to sowieci produkowali zapalniki tylko stalowe Typu KTM, do więdzych kalibrów wkręcali jakieś takie uły" czasowe ale też stalowe, no i sławetne ebonity do granatników wszelkiej maści ....jakoś aluminiowych nie mogę skojarzyć ....A no i oczywiście na potęgę wukorzystywali cynkowe odlewy gwintów do wszelkich zapalników do granatów.PZDR PATRONPs. te ebonity to podobno jedna z niebezpieczniejszych odmian jaką można znaleść - więc jak zawsze polecam rozwagę ....lepiej nie czytać smutnych wieści o kolegach z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 23 Wrzesień 2003 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Sorry żle się wyraziłem. Chodzi mi o zapalniki z I wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Wrzesień 2003 Share Napisano 23 Wrzesień 2003 Kumpel twierdził, że te aluminiowo-mosiężne royjskie z I ww były produkcji japońskiej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
muslim
Czy jest jakaś reguła do czego były używane stalowe?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.