bjar_1 Napisano 12 Październik 2003 Autor Napisano 12 Październik 2003 Wczoraj ,może nie wykopałem ,ale znalazłem w starym ,rozsypującym się domu : polski przedwojenny guzik od płaszcza sygnowany NOIN MASYWNY ,3 niemieckie guziki z szajsmetalu oraz kawałek dławika od pochwy. Na spacerku ,w świeżym wykopie łuska 88 mm od FlaK-a w całkiem możliwym jak na stalówkę stanie... A na drugim spacerku wśród resztek rozbieranego domu butelkę od piwa z browaru Haberbusch & Schiele".pzdrbjar_1
feeder Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 poza łuskami, niewybuchami i tym podobnym badziewiem udało mi się trafić prawie kompletną obudowę do Frani (i to w głębokim lesie!!!)uroczyście rzucam pomór na przednie łapy tego, który zakopał ją na tej głębokościpozdrawiamFeeder
bjar_1 Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 Wczoraj przeszukałem sobie stary ,rozsypujący się budynek szkolny na pewnej wsi. Jak zawsze w takich miejscach trafiłe coś wojennego" : wieczko (i tylko wieczko :( od niemieckiej maselniczki z pomarańczowego tworzywa ,widelec (bicia na widelcu zamiesciłem na obrazku) aluminiowy ,chyba niemiecki ,pierwotnie połączony był z łyzką ,a może i z nożem - jest dziura po nicie. Oprócz tego trochę butelek ,od przedwojny do lat 50-tych - część z etykietami i saperka. Pytanie jaka to może być : ostrze czworokątne i jakby wygięte.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 7 Listopad 2003 Autor Napisano 7 Listopad 2003 Kilkanascie minut temu wróciłem z rozbieranego właśnie domu. Żeby było ciekawiej stoi (stał) on 300 metrów od mojego bloku. Poszperałem sobie z latarką i znalazłem bakelitowe pudełko na zapalnik wraz z zakrętką ,oraz niemieckie szelki. Trochę przy nich brakuje ,ale zawsze to coś...pzdrbjar_1 - szperacz ruderowy
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2003 Autor Napisano 10 Listopad 2003 Korzystając z pięknej pogody i z tego,że dzisiaj nie szło sie do szkoły wybrałem się do lasu. Od 9.00 do 14.00 znalazłem nastepujące fanty:-kilkanaście łusek od ruskich rusznic ppanc. wszystkie porozrywane w ogniu-pocisk 45 mm ruski ppanc. (został w ziemi)-około 20 łusek do 2 cm FlaK-a (w tym 1 mosiężna)-kłódka :)-5 łusek 7,92 x 57 mm-1 pocisk 7,92 x 57 mm-zacisk od akumulatora-2 puszki od maski w stanie agonalnym-2 silniki elektr. od rozrusznika samochodowego-2 łuski 45 mm ruskie-2 niemieckie hełmy wz.42 lekko pogniecione-rejestracja (widać białą farbe ,ale nie widać liter)-resztki magazynka do DP-podkowa-kilka fajerek ,blacha z kuchni.pzdrbjar_1
Monsun Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Witaj bjar_1!No to Ci się wypad udał. Gratuluje hełmów. Ja byłem wczoraj raczej rekreacyjnie, ale bida wyszła. Jedna buteleczka po wodzie toaletowej z nakrętką miedzianą, skorupa potłuczonego talerza ohemia" wyprodukowanego dla Luftwaffe. Szkoda, że nie cały. Mam pecha co do porcelany z sygnaturami Luftwaffe. A może ma ktoś trochę niepotrzebnej (Całej oczywiście), jestem chętny:)PozdrawiamMarcin
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2003 Autor Napisano 10 Listopad 2003 Uff! ale żebys wiedział ile się nakopałem żeby wykopać te hełmy....Zakopane były w leśnej drodze na głębokości jakieś 30-40 cm ,a nad nimi do samej powierzchni ziemii same kamienie i to takie kamienie po 1-2 kg wagi... :)Oprócz tego jakieś blachy ,szczęki hamulcowe ,kątowniki ,płaskowniki...Jeden hełm z dzwonem lekko pogniecionym ,drugi pęknięty ,ale stany o.k.Już z tamtego miejsca 3 wyciągnąłem... :)bjar_1
Dykta Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 bjar_1 a jak wygląda tablica rejestracyjna którą wykopałeś? Czy to coś z czasów wojny? Jaki ma kształt?Pozdr.
Gość Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Kolego bjar_1 gratuluję świetnych fantów. Mam do ciebie pytanie w sprawie niemieckich szelek nie masz ochoty ich sprzedać gdyby co to podaję maila ardorm@gazeta.pl bardzo ich poszukuje !!!!!!!!
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2003 Autor Napisano 10 Listopad 2003 Dykta ,tablica prawdopodobnie Wehrmachtowska ,są resztki białej farby ,ale niestety nie widać liter i cyfr.jej długośc to około 50 cm ,a szerokość z 10-12 cm.Wykopana kilkadziesiąt centymetrów od tych hełmów.pzdrbjar_1
Dykta Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 bjar_1 a czy ta tablica ma łukowaty kształt(jak do mocowania na przedni błotnik motocykla), czy prostokątny(jak do samochodu), czy sześciokątny(na tył motocykla lub samochodu). Na 100% nic nie ocalało z napisów, nic nie da się odczytać?Pozdr.
bjar_1 Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Tablica ma kształt prostokątny ,taki jak mocowane z przodu samochodu.Wymiary ok.50 cm na ok.10-12 cm.Raczej nic się nie odczyta ,nawet białej farby jest mało.pzdrbjar_1
Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Szkoda:( Miałem nadzieję że to będzie tablica do motorku.Dzięki i pozdr.
dominiczeq Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Witam! Wekeend, Galicja, I wojna. 75 mm, Austria, ładne bicia. Kapturki stan dobry. Pozdrawiam.
marecki1341 Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 ja w niedziel na polu wykopałem jednom monete stanisława augusta z 1760,kilka monet z 18 wieku i 19.kilka kulek muszkietowych lyżke ze srebra i jeszcze peknięty złoty sygnet i jakieś odznaczenie.P.S w poniedzialek dostałem polski bagnet perkun z pochwą i łuske chyba armatniom ale niewiem co to jest oto jej sygnatury zjednej strony 15 DEC a z drugiej 38 1926 15 R jeśli ktoś by mugl niech na pisze co to jest za łuska.pozdrmarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.