Skocz do zawartości

JAKIE FANTY WYKOPALIŚCIE PO WAKACJACH ???

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczoraj ,może nie wykopałem ,ale znalazłem w starym ,rozsypującym się domu : polski przedwojenny guzik od płaszcza sygnowany NOIN MASYWNY ,3 niemieckie guziki z szajsmetalu oraz kawałek dławika od pochwy. Na spacerku ,w świeżym wykopie łuska 88 mm od FlaK-a w całkiem możliwym jak na stalówkę stanie... A na drugim spacerku wśród resztek rozbieranego domu butelkę od piwa z browaru Haberbusch & Schiele".

pzdr

bjar_1
Napisano
poza łuskami, niewybuchami i tym podobnym badziewiem udało mi się trafić prawie kompletną obudowę do Frani (i to w głębokim lesie!!!)
uroczyście rzucam pomór na przednie łapy tego, który zakopał ją na tej głębokości
pozdrawiam
Feeder
Napisano

Wczoraj przeszukałem sobie stary ,rozsypujący się budynek szkolny na pewnej wsi. Jak zawsze w takich miejscach trafiłe coś wojennego" : wieczko (i tylko wieczko :( od niemieckiej maselniczki z pomarańczowego tworzywa ,widelec (bicia na widelcu zamiesciłem na obrazku) aluminiowy ,chyba niemiecki ,pierwotnie połączony był z łyzką ,a może i z nożem - jest dziura po nicie. Oprócz tego trochę butelek ,od przedwojny do lat 50-tych - część z etykietami i saperka. Pytanie jaka to może być : ostrze czworokątne i jakby wygięte.

pzdr

bjar_1

• 3 weeks later...
Napisano
Kilkanascie minut temu wróciłem z rozbieranego właśnie domu. Żeby było ciekawiej stoi (stał) on 300 metrów od mojego bloku. Poszperałem sobie z latarką i znalazłem bakelitowe pudełko na zapalnik wraz z zakrętką ,oraz niemieckie szelki. Trochę przy nich brakuje ,ale zawsze to coś...

pzdr

bjar_1 - szperacz ruderowy

Napisano
Korzystając z pięknej pogody i z tego,że dzisiaj nie szło sie do szkoły wybrałem się do lasu. Od 9.00 do 14.00 znalazłem nastepujące fanty:

-kilkanaście łusek od ruskich rusznic ppanc. wszystkie porozrywane w ogniu
-pocisk 45 mm ruski ppanc. (został w ziemi)
-około 20 łusek do 2 cm FlaK-a (w tym 1 mosiężna)
-kłódka :)
-5 łusek 7,92 x 57 mm
-1 pocisk 7,92 x 57 mm
-zacisk od akumulatora
-2 puszki od maski w stanie agonalnym
-2 silniki elektr. od rozrusznika samochodowego
-2 łuski 45 mm ruskie
-2 niemieckie hełmy wz.42 lekko pogniecione
-rejestracja (widać białą farbe ,ale nie widać liter)
-resztki magazynka do DP
-podkowa
-kilka fajerek ,blacha z kuchni.

pzdr

bjar_1

Napisano
Witaj bjar_1!
No to Ci się wypad udał. Gratuluje hełmów. Ja byłem wczoraj raczej rekreacyjnie, ale bida wyszła. Jedna buteleczka po wodzie toaletowej z nakrętką miedzianą, skorupa potłuczonego talerza ohemia" wyprodukowanego dla Luftwaffe. Szkoda, że nie cały. Mam pecha co do porcelany z sygnaturami Luftwaffe. A może ma ktoś trochę niepotrzebnej (Całej oczywiście), jestem chętny:)

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Uff! ale żebys wiedział ile się nakopałem żeby wykopać te hełmy....
Zakopane były w leśnej drodze na głębokości jakieś 30-40 cm ,a nad nimi do samej powierzchni ziemii same kamienie i to takie kamienie po 1-2 kg wagi... :)
Oprócz tego jakieś blachy ,szczęki hamulcowe ,kątowniki ,płaskowniki...
Jeden hełm z dzwonem lekko pogniecionym ,drugi pęknięty ,ale stany o.k.
Już z tamtego miejsca 3 wyciągnąłem... :)

bjar_1
Napisano
Kolego bjar_1 gratuluję świetnych fantów. Mam do ciebie pytanie w sprawie niemieckich szelek nie masz ochoty ich sprzedać gdyby co to podaję maila ardorm@gazeta.pl bardzo ich poszukuje !!!!!!!!
Napisano
Dykta ,tablica prawdopodobnie Wehrmachtowska ,są resztki białej farby ,ale niestety nie widać liter i cyfr.
jej długośc to około 50 cm ,a szerokość z 10-12 cm.
Wykopana kilkadziesiąt centymetrów od tych hełmów.

pzdr

bjar_1
Napisano
bjar_1 a czy ta tablica ma łukowaty kształt(jak do mocowania na przedni błotnik motocykla), czy prostokątny(jak do samochodu), czy sześciokątny(na tył motocykla lub samochodu). Na 100% nic nie ocalało z napisów, nic nie da się odczytać?
Pozdr.
Napisano
Tablica ma kształt prostokątny ,taki jak mocowane z przodu samochodu.
Wymiary ok.50 cm na ok.10-12 cm.
Raczej nic się nie odczyta ,nawet białej farby jest mało.

pzdr

bjar_1
Napisano
ja w niedziel na polu wykopałem jednom monete stanisława augusta z 1760,kilka monet z 18 wieku i 19.kilka kulek muszkietowych lyżke ze srebra i jeszcze peknięty złoty sygnet i jakieś odznaczenie.

P.S w poniedzialek dostałem polski bagnet perkun z pochwą i łuske chyba armatniom ale niewiem co to jest oto jej sygnatury zjednej strony 15 DEC a z drugiej 38 1926 15 R jeśli ktoś by mugl niech na pisze co to jest za łuska.

pozdr
marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie