Jump to content
  • 0

Mój pierwszy wartościowy wykop (nielicząc młotka 1,5 kg)

lukawica

Question

12 answers to this question

Recommended Posts

był kiedyś fajny program w tv o poszukiwaniach na miejscu śmierci generała-panowie ciągneli wtedy karabin za karabinem i inne tam hełmy bagnety itp.pomik jest przy drodze,bo tak postanowili ustawić,natomiast generał zginłł w innym miejscu-podobno już się podnosił żeby białą chusteczką pomachać i poddac się ale ustrzelili go z karabinu maszynowego wtedy...

Witam, dzięki Peter za naświetlenie sprawy!miomo że nic nie znalazłem to samo spacerowanie po tamtejszych lasach było przyjemnością.Łażąc marzyłem że przypadkiem trafie na jakieś wrześniowe zrzutowisko:))albo magazynek upa:DD przecież tam ich było sporo!W Rudzie Różanieckiej nawet z AK porozumienie podpisywali!Ziemia lubaczowska kryje jeszcze wiele!pozdrawiam

Niedaleko od pomnika na wschód jest grób zbiorowy upowców zabitych podczas akcji w 1946 lezy tam kilkudziesięciu zbirów na tablicy sa wymienieni z nazwisk. Ci sami wczesniej wymordowali mnóstwo ludzi w okolicznych wsiach w tym dzieci. Co za historia napierw wykopali naszych a potem sami wyladowali w tej samej ziemi.

Dzięki michałł za informacje. Coś mi nie pasowało, że tak jałowo" tam było hehe!!ale tak to bez przygotowania iść!Dawno temu czytałem książeczkę o bitwie pod Oleszycami ale niewiele z niej zapamiętałem:(( a jeśli można zapytać szukałeś z jakimś skutkiem w tamtym terenie??lub może słyszałeś o jakiś ciekawych znaleziskach?Można jakąś literature dotyczącą tematu znaleźć w bibliotece oprócz wspomnianej książeczki??pozdrawiam.

witam. Może jakiś element przypinki z nazwą miasta z Twoich okolic? no chyba że była tam jakaś fabryka guzików ale to bardziej wtedy pasuje mi na taki zatrzask jak do dżinsów:))A tak na marginesie to chodziłeś może koło tego pałacu w Narolu??(widziałem w poznajmy się że jesteś z tamtąd)ciekawy teren. Zresztą Twoje okolice wogóle są ciekawe!raz byłem na wrześniu w okolicach gdzie zginął gen.Kustroń, niestety marnie ale to pewnie ze zwględu na słabe przygotowanie logistyczne!A i wyjazd był bardziej w odwiedziny do kumpla a wykrywkę wziąłem odruchowo!Ale jeszcze tam wrócę:)))pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information