Skocz do zawartości
  • 0

grenadier do id

larte

Pytanie

Napisano

witam
proszę o pomoc w id powyższego ornamentu. każdy tak naprawdę wie co to jest, ale interesuje mnie dok ładnie z jakiej armii pochodzi i ewentualna wycena. aha, nie jestem pewien, ale na jakiej części munduru było to umieszczane-nie piszę co myślę żeby nie sugerować.

wymiar pionowy 70mm, średnica kuli 35mm, materiał pp. miedż lub brąz.

ps. może jeszcze ktoś wie wymiary tych samych oznaczeń w armiach innych narodowości?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trudno powiedziec z jakiej armii pochodzi Twój granat. Może być pruski, rosyjski albo francuski a może i austryjacki. Wskazówką może byc teren, na którym go znalazłeś. Uszy do mocowania wskazują, że był przyczepiony do skóry, prawdopodobnie do ładownicy. Wartość? Trudno powiedzieć, może ktoś inny się wypowie. Granaty, z którymi się spotkałem (prawdopodobnie francuskie) miały wys. 44-47 mm.
Napisano
Płomień grenadiera XVIII wieczny . Na podstawie tego co już widziałem to mam wrażenie że to prusak ale austriaka też bym nie wykluczał. Ps Jak chcesz coś wiedzieć więcej to na prywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie