piotrk1 Posted September 4, 2006 Author Share Posted September 4, 2006 W 1944r hitlerowcy spędzali do robót tysiące ludzi w celu budowy umocnień na odcinku od Małogoszczy do Przedborza. W lasach widoczne są tysiące kilometrów okopów i wiele stanowisk bojowych. Widoczne są też leje po bomach. [/b]Czy gdzieś na stronach internetu są dostępne plany tych umocnień?[b] W jaki sposób i czy w ogóle ta linia obrony została przez wojska niemieckie wykorzystana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
herring Posted September 4, 2006 Share Posted September 4, 2006 Z planami cienko, mogą coś mieć w CAWie , ale wątpię. Czy spotkałeś tam jakieś schrony betonowe/żelbetowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaz Posted September 4, 2006 Share Posted September 4, 2006 W sierpniu 1944 roku po nieudanej próbie zlikwidowania Przyczółka Baranowsko - Sandomierskiego Niemcy rozpoczęli budowę umocnień ziemnych w jego sąsiedztwie . W ten sposób powstało kilka pasów obrony . Najbliżej przyczółka była linia Hubertus" ciągnąca się od Stopnicy przez Chmielnik , Suchedniów , Przysuchę do Nowego Miasta . Bardziej na zachód powstały umocnienia na Nidzie a1" i na Pilicy a2" . Tylko obszar bezpośrednio przy przyczółku i linia Hubertus" były obsadzone przez Niemców , pozostałe były wolne . Umocnienia w Paśmie Przedborsko - Małogoskim wchodziły najpewniej w skład pasa a2" . Wydarzenia ze stycznia 1945, które rozegrały się na południe od Kielc oraz kierunki odwrotu Niemców z tego rejonu spowodowały , że obszar ten nie odegrał ważniejszej roli obronnej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrk1 Posted September 6, 2006 Author Share Posted September 6, 2006 umocnień żelbetowych tam nie napotkałem, tylko ziemne. VAZ, dziekuję za te informacje. Może ktoś wie coś jeszcze o walkach w styczniuu 45 w okolicy Włoszczowej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
braun Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 mam rodzinę w Przedborzu i są w polu tobruki 3 szt. i jeden na górze obrośniętej lasem (można wejść tylko do pierwszej komory dalej zasypane)i wiem gdzie koło lasu nad Pilicą był płytki most i też miejscowi" mówią koło mostu w samym mieście leży z asortymentu cięzkiego czołg lub transporter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybciak Posted September 6, 2006 Share Posted September 6, 2006 braun, wszystko sie zgadza. Ogladalem wszystkie 4 bunkierki kilka lat temu, wszystkie w dobrym stanie. Przy tym na Majowej Górze znalazłem łuski, do tych w polu udałem się bez wykrywacza.O tym czołgu słyszałem kilka nizależnych relacji, a nawet jeden ze świadków" pokazał mi na mapie to miejsce.Piszę w cudzysłowie, bo jakoś nigdy nie miałem okazji tego sprawdzać, i obawiam się że jest to bardziej powielana opowieść niż rzeczywistość. Może w najbliższym czasie spróbuję tam zajrzeć.Co do okopów w pobliżu Włoszczowy - znalazłem niesamowity ciąg długich okopów na pewnym wzniesieniu, ale z informacji tubylców dowiedziałem się, że są one z czasów napoleońskich i raczej nigdy nie zostały wykorzystane.Bardziej kuszące jest odnalezienie w okolicach Przedborza nad Pilicą zamku, po którym nie ma dziś śladu...Raz tam byłem, nic nie trafiłem, ale jak zapoznałem się ze starymi mapami i uświadomiłem sobie, jak się do dziś przesunęło koryto rzeki, to zrozumiałem, dlaczego niczego nie trafiłem. Może następnym razem :-)Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryvań Posted September 7, 2006 Share Posted September 7, 2006 Pozostałości po zamku ( brama i fragment muru) są w samym Przedborzu reszta została zniszczona przez Szwedów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.