piotrk1 Napisano 4 Wrzesień 2006 Autor Napisano 4 Wrzesień 2006 W 1944r hitlerowcy spędzali do robót tysiące ludzi w celu budowy umocnień na odcinku od Małogoszczy do Przedborza. W lasach widoczne są tysiące kilometrów okopów i wiele stanowisk bojowych. Widoczne są też leje po bomach. [/b]Czy gdzieś na stronach internetu są dostępne plany tych umocnień?[b] W jaki sposób i czy w ogóle ta linia obrony została przez wojska niemieckie wykorzystana?
herring Napisano 4 Wrzesień 2006 Napisano 4 Wrzesień 2006 Z planami cienko, mogą coś mieć w CAWie , ale wątpię. Czy spotkałeś tam jakieś schrony betonowe/żelbetowe?
vaz Napisano 4 Wrzesień 2006 Napisano 4 Wrzesień 2006 W sierpniu 1944 roku po nieudanej próbie zlikwidowania Przyczółka Baranowsko - Sandomierskiego Niemcy rozpoczęli budowę umocnień ziemnych w jego sąsiedztwie . W ten sposób powstało kilka pasów obrony . Najbliżej przyczółka była linia Hubertus" ciągnąca się od Stopnicy przez Chmielnik , Suchedniów , Przysuchę do Nowego Miasta . Bardziej na zachód powstały umocnienia na Nidzie a1" i na Pilicy a2" . Tylko obszar bezpośrednio przy przyczółku i linia Hubertus" były obsadzone przez Niemców , pozostałe były wolne . Umocnienia w Paśmie Przedborsko - Małogoskim wchodziły najpewniej w skład pasa a2" . Wydarzenia ze stycznia 1945, które rozegrały się na południe od Kielc oraz kierunki odwrotu Niemców z tego rejonu spowodowały , że obszar ten nie odegrał ważniejszej roli obronnej .
piotrk1 Napisano 6 Wrzesień 2006 Autor Napisano 6 Wrzesień 2006 umocnień żelbetowych tam nie napotkałem, tylko ziemne. VAZ, dziekuję za te informacje. Może ktoś wie coś jeszcze o walkach w styczniuu 45 w okolicy Włoszczowej?
braun Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 mam rodzinę w Przedborzu i są w polu tobruki 3 szt. i jeden na górze obrośniętej lasem (można wejść tylko do pierwszej komory dalej zasypane)i wiem gdzie koło lasu nad Pilicą był płytki most i też miejscowi" mówią koło mostu w samym mieście leży z asortymentu cięzkiego czołg lub transporter
Rybciak Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 braun, wszystko sie zgadza. Ogladalem wszystkie 4 bunkierki kilka lat temu, wszystkie w dobrym stanie. Przy tym na Majowej Górze znalazłem łuski, do tych w polu udałem się bez wykrywacza.O tym czołgu słyszałem kilka nizależnych relacji, a nawet jeden ze świadków" pokazał mi na mapie to miejsce.Piszę w cudzysłowie, bo jakoś nigdy nie miałem okazji tego sprawdzać, i obawiam się że jest to bardziej powielana opowieść niż rzeczywistość. Może w najbliższym czasie spróbuję tam zajrzeć.Co do okopów w pobliżu Włoszczowy - znalazłem niesamowity ciąg długich okopów na pewnym wzniesieniu, ale z informacji tubylców dowiedziałem się, że są one z czasów napoleońskich i raczej nigdy nie zostały wykorzystane.Bardziej kuszące jest odnalezienie w okolicach Przedborza nad Pilicą zamku, po którym nie ma dziś śladu...Raz tam byłem, nic nie trafiłem, ale jak zapoznałem się ze starymi mapami i uświadomiłem sobie, jak się do dziś przesunęło koryto rzeki, to zrozumiałem, dlaczego niczego nie trafiłem. Może następnym razem :-)Pozdrawiam!
Kryvań Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Pozostałości po zamku ( brama i fragment muru) są w samym Przedborzu reszta została zniszczona przez Szwedów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.