Skocz do zawartości
  • 0

syg.mauser!!!!!

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam!!!jak w temacie kolega dorwal komore od mausera polskiego i chcial sie dowiedziec czy to standardowe syg. na polskich mauserach :1 znajduje sie u dolu komory tam gdzie przechodzi babka jest tam tez jakis ptak jakby orzel lub jakis kogut??:-) nie mam zdolnosci zeby narysowac i cyfra 8, 2i3 znajduja sie na dole komory przy spuscie na samym spuscie syg.orzelek na gorze komory czesciowo widoczny orzel w koronie FB RADOM nad tym nr 1920 lub 1930 chyba data?ale kolo tego duzego orla znajduje sie mniejszy z lewej strony

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!!!jak w temacie kolega dorwal komore od mausera polskiego i chcial sie dowiedziec czy to standardowe syg. na polskich mauserach :1 znajduje sie u dolu komory tam gdzie przechodzi babka jest tam tez jakis ptak jakby orzel lub jakis kogut??:-) nie mam zdolnosci zeby narysowac i cyfra 8, 2i3 znajduja sie na dole komory przy spuscie na samym spuscie syg.orzelek na gorze komory czesciowo widoczny orzel w koronie FB RADOM nad tym nr 1920 lub 1930 chyba data?ale kolo tego duzego orla znajduje sie mniejszy z lewej strony

Napisano
W książce Polskie konstrukcje broni strzeleckiej" Z. Gwóźdź, P. Zarzyski,znajduje się rozdział z opisem bić i punc-pochodzących z polskiej broni strzeleckiej.Także tej sprzed 1939 roku,czyli dotyczącej twego pytania.Niestety nie mam obecnie dostępu do tej książki,dlatego polecam tylko tytuł,a nie odpowiadam na konkretne pytanie.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Te sygnatury o których piszesz nabijano na broni jeszcze w fabryce.Wtedy nie było wiadomo czy dana sztuka trafi do kawalerii,altylerii,saperów,piechoty czy marynarki.Są to znaki technologiczne które oznaczają między innymi odbiory (techniczny i wojskowy)próbę wytrzymałości,rok produkcji,producenta,nr seryjny,typ broni.
pozdrawiam
kruszyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie