Pader Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Proszę Makul, coś dla Ciebie z mojej nowej książeczki:]Ze zbiorów MWP
melajda95 Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Porzucony polski sprzęt pod miejscowością Iłów k.Sochaczewa.Uwagę przykuwają dwie polowe kuźnie.Po lewej stronie, charakterystycznie oznakowane polskie drewniane skrzynki na amunicję karabinową.
makul Napisano 3 Kwiecień 2012 Napisano 3 Kwiecień 2012 Mam pytanie (wiem ze to nie identyfikacja) - czy to ze zdjecia może być polską kuźnią polową. Druga kwestia - czy ktoś jest zainteresowany pozyskaniem takiego czegoś do swojej kolekcji (nie sprzedaję-nie chcę żeby poszło do huty bo sam nie kupię)pozdr,makul
ml_1939 Napisano 29 Czerwiec 2012 Napisano 29 Czerwiec 2012 Obiecane moje zdjęcia sory że tak późno. Nie jestem pewien czy to polska kuźnia czy niemiecka.Wentylator...
ml_1939 Napisano 29 Czerwiec 2012 Napisano 29 Czerwiec 2012 Kowadło na którym zachowały się resztki zielonej farby.
ml_1939 Napisano 29 Czerwiec 2012 Napisano 29 Czerwiec 2012 ...no i to by było na tyle. Pozdrawiam :)
misio3 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 Cześć Towarzysze Kowale ! - fajny temat. Teraz zakupilem dokładnie tą kuźnię ze zdjęć kolegi Wilno no i dopadłem taką ze zdjęć kolegi makula . Pierwsza jest niemiecka i podlega moim pracom remontowym. Rozebrałem ustrojstwo i teraz sparwam popękane koło napędowe ( z żeliwa o nieznanym składzie chemicznym ) - na razie idzie dobrze i powoli. Pracuje przy tym z pasji i doskoku zatem powoli bede wkładał zdjęcia jak nie zapomnę :o). Pzdr. HACY,PL
misio3 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 kotlinka jeszcze złączona z przepustnicą - stan wręcz fatalny - ale do zrobienia !.
misio3 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 kotlinka nie nadaje się do regeneracji bo spawanie żeliwa w kotlinach grzewczych - to zbyt droga i ryzykowna technologia na taką małą skalę. Ot kosztowna zabawa !.Ale jest materiał do wymiarowania itp.Teraz widzicie oryginał - ciekawe co się da ocalić !.
misio3 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 Koło pasowe - było mocno popękane. Po za tym, że koło było w dwóch częściach - tj. był odłam obręczy na długości około 30 mm , to na pozostałej powierzchni miało jeszcze pięć pęknięć - rozstępujących;.
misio3 Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 Z pewnych względów ....... co mam mówić proszę pana :).. nie załaduję więcej informacji ale spawanie takich rzeczy ! to operacja jak na fenomenie............ .
misio3 Napisano 26 Grudzień 2012 Napisano 26 Grudzień 2012 fenomen polega na tym, że koło jest odlane z żeliwa o składzie chemicznym X" . Technologia spawania materiałów żeliwnych o nieznanym składzie chemicznym jest mi bliska - ale tu nie ma prób . Uda się, albo trzaśnie obok !. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie tu siły działają - a ogromne ! - w stygnięciu itd materiału. ......... jak wyjdzie i obrobię to się pochwalę !. Na zdjęciu jest druga kuźnia jaką nabyłem za przyzwoite pieniądze na allegro ! Niebawem się nią zajmę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.