Skocz do zawartości

Kuźnia polowa w II RP

revolt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Porzucony polski sprzęt pod miejscowością Iłów k.Sochaczewa.
Uwagę przykuwają dwie polowe kuźnie.
Po lewej stronie, charakterystycznie oznakowane polskie drewniane skrzynki na amunicję karabinową.

• 1 month later...
Napisano

Mam pytanie (wiem ze to nie identyfikacja) - czy to ze zdjecia może być polską kuźnią polową. Druga kwestia - czy ktoś jest zainteresowany pozyskaniem takiego czegoś do swojej kolekcji (nie sprzedaję-nie chcę żeby poszło do huty bo sam nie kupię)
pozdr,
makul

• 2 months later...
  • 5 months later...
Napisano
Cześć Towarzysze Kowale ! - fajny temat. Teraz zakupilem dokładnie tą kuźnię ze zdjęć kolegi Wilno no i dopadłem taką ze zdjęć kolegi makula . Pierwsza jest niemiecka i podlega moim pracom remontowym. Rozebrałem ustrojstwo i teraz sparwam popękane koło napędowe ( z żeliwa o nieznanym składzie chemicznym ) - na razie idzie dobrze i powoli. Pracuje przy tym z pasji i doskoku zatem powoli bede wkładał zdjęcia jak nie zapomnę :o). Pzdr. HACY,PL
Napisano

kotlinka nie nadaje się do regeneracji bo spawanie żeliwa w kotlinach grzewczych - to zbyt droga i ryzykowna technologia na taką małą skalę. Ot kosztowna zabawa !.
Ale jest materiał do wymiarowania itp.

Teraz widzicie oryginał - ciekawe co się da ocalić !.

Napisano

Koło pasowe - było mocno popękane. Po za tym, że koło było w dwóch częściach - tj. był odłam obręczy na długości około 30 mm , to na pozostałej powierzchni miało jeszcze pięć pęknięć - rozstępujących;.

Napisano

Z pewnych względów ....... co mam mówić proszę pana :).. nie załaduję więcej informacji ale spawanie takich rzeczy ! to operacja jak na fenomenie............ .

Napisano

fenomen polega na tym, że koło jest odlane z żeliwa o składzie chemicznym X" . Technologia spawania materiałów żeliwnych o nieznanym składzie chemicznym jest mi bliska - ale tu nie ma prób . Uda się, albo trzaśnie obok !. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jakie tu siły działają - a ogromne ! - w stygnięciu itd materiału. ......... jak wyjdzie i obrobię to się pochwalę !.

Na zdjęciu jest druga kuźnia jaką nabyłem za przyzwoite pieniądze na allegro ! Niebawem się nią zajmę.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie