Skocz do zawartości
  • 0

klamerka

paul

Pytanie

Napisano

Witam!
Trafiła mi się klamerka carska najprawdopodobniej saperska. Napis z tyłu głosi 65 Iskr. Rota. Nie wiem czy dobrze kombinuję ale kojarzy mi się to z telegrafem. Czy jakiś specjalista może coś na ten temat podpowiedzieć?
Aha, jeszcze jedno - może jakiś pomysł jakby się pozbyć tego czerwonego kolorku?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aby klamrę wyprostować musisz ją najpierw wygrzać np. na maszynce spirytusowej, w przeciwnym wypadku popęka. Wygrzanie spowoduje także pewną zmianę koloru, raczej na ładniejszy.
Napisano
3-я искровая рота (радиосвязь)
Варшава. 15-й Армейский Корпус
Napisano
Dziękuję za podpowiedzi! Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad próbą prostowania klamerki ale chyba się nie zdecyduję , szkoda by mi było gdybym coś popsuł. Ale teraz mam pytanie - 65 kompania czy 3 kompania ?. A jeśli 3 kompania to co w takim razie oznacza licza 65?
Pozdrawaiam!
Napisano
No właśnie... Jest skrót 3 P. - 3 rota, ale jest też napis 65 ISKROWNAJA ROTA. Może jest to 3 rota a numer żołnierza 65, jak na licznym znaku. Zwłaszcza, ze zdarzają się carskie klamry saperskie z sygnowaniami jak na licznych znakach.
Napisano
3 kompania
65 - личный номер нижнего чина

1-я искровая рота
2-я искровая рота
3-я искровая рота
4-я искровая рота
Кавказская искровая рота
1-я Сибирская искровая рота
2-я Сибирская искровая рота

not more
Napisano
3-й железнодорожный батальон. (Барановичи); Праздник 08.11; Старшинство 03.12.1876

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie