Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka z orłem polskim

ARTI123

Pytanie

Napisano
Witam.
Mam prośbę w identyfikacji oddznaki którą dziś wykopałem. Niestety nie mam cyfrówki i nie mogę wrzucić foty ale postaram sie wszystko dokładnie opisać.
Odznaka jest srebrna. Jest to orzeł takiego wzoru jak na wrześniowych guzikach. Wymiary orła: wysokość od końca korony do końca ogona to 35 mm, rozpiętość skrzydeł to ok 32 mm. Na orle na wysokości piersi skrzyżowane sa dwie stylizowane armary. Na jednej (poniżej piersi) jest napisane 19 PAL a na drugiej data 15-X-18. Na połaczeniu dwóch armat na piersi orła jest Krzyż Virtuti Militari. Oddznaka zapinana jest na nakrętkę o średnicy 31 mm. na nakrętce napis A.NAGALSKI i Ska oraz Warszawa Bielańska 16.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam - Arti

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mam prośbę w identyfikacji oddznaki którą dziś wykopałem. Niestety nie mam cyfrówki i nie mogę wrzucić foty ale postaram sie wszystko dokładnie opisać.
Odznaka jest srebrna. Jest to orzeł takiego wzoru jak na wrześniowych guzikach. Wymiary orła: wysokość od końca korony do końca ogona to 35 mm, rozpiętość skrzydeł to ok 32 mm. Na orle na wysokości piersi skrzyżowane sa dwie stylizowane armary. Na jednej (poniżej piersi) jest napisane 19 PAL a na drugiej data 15-X-18. Na połaczeniu dwóch armat na piersi orła jest Krzyż Virtuti Militari. Oddznaka zapinana jest na nakrętkę o średnicy 31 mm. na nakrętce napis A.NAGALSKI i Ska oraz Warszawa Bielańska 16.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam - Arti
Napisano
W kwestii uzupełnienia: oddznaka prawdopodobnie nie jest srebrna tylko posrebrzana (jestem w trakcie jej dokładnego czyszczenia i tak mi sie wydaje).
Arti
Napisano
19 Pułk Artylerii Lekkiej odznaka pamiątkowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/19._Pułk_Artylerii_Lekkiej
Wizerunek odznaki
http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/odznaki/odznaki.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie