Skocz do zawartości
  • 0

zapalnik denny czy smugacz?

Zenon

Pytanie

Napisano

Zmalazłem takie oto cudo!!!
I mam pytanie do forumowiczów czy to zapalnik denny czy smugacz a może jedno i drugie. Może to jest zamienna nazwa ?.
Czy może po wypaleniu sie smugacza w jakiś sposób detonował ładunek?
Chciałbym tez prosić o schemat działania.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To że spełnił swoją powinność to widac, nie jest niebezpieczny.
Jeszce raz prosze o zasadę działania i może schemat poglądowy!

Napisano

Dzieki za podpowiedzi!
Odnawiam wątek ponieważ mam nowe dowody w sprawie.
Podejżewam, a jestem prawie pewny że jest że to taki sam przedmiot, uszkodzony ale nie do końca.
Wracając do pytania wcześniejszego, w pierścieniu mosiężnym jest substancia czy to smugacz?
Wygląda na to że w tylnej części zapalnika dennego była substancja która zainiciowana ładunkiem miotajęcym pozostawiała smugę dymu lub światła, a wewnętrzna część to zapalnik. Czy się mylę ?

Napisano
Witam.
Zapalnik denny to nie to samo, co smugacz. Zapalnik denny służy do zainicjowania wybuchu ładunku kruszącego po uderzeniu w przeszkodę w pociskach, w których ze względu na swoje przeznaczenie (np przeciwpancerne, przeciwbetonowe) nie można umieścić zapalnika w części głowicowej pocisku. W zapalniku dennym znajduje się ruchomy bezwładnik, który w momencie uderzenia zbija za pośrednictwem iglicy spłonkę.
Na ten przykład do Boforsa 37 mm ppanc istniały dwa rodzaje amunicji przeciwpancernej - zwykły i smugowy. Zwykły pocisk przeciwpancerny miał niewielki ładunek kruszący inicjowany zapalnikiem dennym, gdyż w pogrubionej części głowicowej nie było miejsca na zapalnik.
Przeciwpancerny pocisk smugowy pozbawiony był ładunku kruszącego, a zamiast zapalnika dennego był smugacz.
Pozdrowienia - Szarubek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie