Jump to content
  • 0

Czy jest to klamra napoleonska ?

hawk21

Question

Czy o coś" na skanie może być klamrą wojskową z okresu napoleońskiego ? Znalezziona na miejscu cieżkich walk z 1813 roku. W pobliżu było troche fantów z tej bitwy, jednak nie wiem czy to tez pochodzi z tych czasów. Jest dosyć ciężka jak na swój rozmiar , z tyłu jest jakies mocowanie.. Prosze o opinie.

P.S.
Jesli ktoś miałby skan jak wyglądały napoleońskie klamry wojskowe to prosiłbym o podesłanie.

pozdrawiam
Arek

5 answers to this question

Recommended Posts

Witaj
Akurat nic nie wiem na temat pobytu czy tez kampanii napoleońskich na Mazowszu...
Tylko Dolny ślask..Troche sie tutaj dzialo...
Poszukaj troche w opracowaniach moze cos znajdziesz.... mapki bitew czy potyczek mozna znalezc takze w internecie.

pozdrawiam

Arek

Poszukaj wiadomości w historiach poszczególnych miast, na ogół sa umieszczone mapki pobliskich bitewk i obozowisk, oblężeń miastlub jakiś opis. Ja dysponuje tylko takimi mapkami, choć wciąż szukam map z przemarszów, zawsze można wówczas trafić ciekawe miejsce odpoczynku żołnierzy i coś pokopać.
Pozdrawiam i udanych poszukiwań. Tez jestem z dolnego śląska i o takie wydarzenia faktycznie u nas nie jest mało.

Czy o coś" na skanie może być klamrą wojskową z okresu napoleońskiego ? Znalezziona na miejscu cieżkich walk z 1813 roku. W pobliżu było troche fantów z tej bitwy, jednak nie wiem czy to tez pochodzi z tych czasów. Jest dosyć ciężka jak na swój rozmiar , z tyłu jest jakies mocowanie.. Prosze o opinie.

P.S.
Jesli ktoś miałby skan jak wyglądały napoleońskie klamry wojskowe to prosiłbym o podesłanie.

pozdrawiam
Arek

Witam szanownego kolege. Znalazłem identyczną w pięknym stanie, jedyna wada to że nie ma z tyłu uszka do zaczepu. Od spodu jest jakby powleczona ołaowiem i rzeczywiście jest dość ciężka. Znalazłem ją również w miejscu gdzie znajdował się obóz napoleoński. Przypuszczam że to ten okres i ze jest napoleońska z tego względu że pruskie w tym okresie nie były tak zdobione, no i trafiły sie tam gdzie były napoleońskie wojska. Do tej pory miałem mniej pewności, ale twoje znalezisko potwierdza moje przypuszczenia.
pS. PRÓBOWALIŚMY NAMIERZYĆ WCZORAJ TĄ BITWĘ O KTÓREJ PISAŁEM, ALE TEREN OKAZAŁ SIE ZBYT OGROMNY, A BITWA BYŁA NIEWIELKA, POZBIERAMY WIĘCEJ DANYCH I SPRÓBÓJEMY PONOWNIE NIEDŁUGO. DAM ZNAC JAK COS SIE TRAFI.
Pozdrawiam.

witaj !
Tak myslalem ze moge liczyc na twoja odpowiedz bo pamietam ze interesujesz sie tak jak ja epoka napoleonska. Co do klamry to chyba fakt ze znalazles taka sama w miejscu przebywania oddzialow napoleonskich potwierdza chyba ostatecznie ze jest z tego okresu !
Zastanawia mnie ten ciezar. Od spodu faktycznie jest chyba ołów.. Przypuszczam ze to chyba od jakiego pasa..
Mam jeszcze 2 male klamerki to podesle ci na mail-a i zobaczysz czy tez ci sie takie tafialy , bo tez nie mam 100 pewnosci tylko przypuszczenia.

Dzieki za odpowiedz
pozdrowienia
Arek

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information