rauszdelikt Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2006 Witam, jak w temacie. Mam kilka srebrnych monet dotkniętych tym problemem, przemyte odrobiną kwasku cytrynowego od ponad miesiąca leżą już w oliwce - wyglądają troszke lepiej. Czy istnieje możliwość pozbycia się tego zielonego nalotu, którym są pokryte?Jakieś propozycje, wskazówki i inne możliwości rozwiązania problemu.Pozdrawiam, Rausz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 29 Sierpień 2006 Share Napisano 29 Sierpień 2006 5% roztwór amoniaku lub 10% roztwór winianu sodowo amonowego, albo winianu potasowo amonowego. Do sreberek te roztwory są najlepsze. Ale moze daj fotkę nie kazdy zielony alot" na srebrze trzeba usówać, niektóre są wręcz porządane. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magui Napisano 6 Luty 2007 Share Napisano 6 Luty 2007 Czyszczenie monet i nie tylko:http://www.numizmatyka24.pl/czyszczenie.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Magui, jesteś nudny z tym linkiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 A jeszcze jedno oliwki do sreberek nie polecam, moczenie w niej nic nie da, uważać należy z posrebrzanymi falsami z epoki( czasami są cenniejsze niż oryginały). Co do metod z tej stronki to hm... delikatnie mówiąc, bardzo kontrowersyjne. Wsadzać sreberko w kwas siarkowy lub fosforowy, mądre to ale jakoś inaczej"pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pig123 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 kwas siarkowy, kwas fosforowy. Powinniśmy używać 30% roztworów tych kwasów przez około 15-30 minut. Nie powinno to wywołać ujemnych skutków dla samej monety."Ja bym się bał na taki czas wsadzić monete szczególnie do tego pierwszego.Ale Pan autor sugeruje testy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sv Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 A próbował ktoś może moczyć w gotowych płynach oferowanych np. u Jubilerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 nie ,ale one raczej usuwają patynkę ze sreberka i mamy świecący krążekpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sv Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Pytam bo próbowałem Argentum na 1/2 Srebrze Fryderyka. Leżał w lesie przy strumyku i od kontaktu z wodą był czorny jak diabeł - nie mogłem poznać co znalazłem i myśłem że stan jego jest krytyczny. Po włożeniu do tego płynu na baaarzdzo krótki czas okazało się, że jest fajny a pozostało parę miejsc do oczyszczenia, kt. jeszcze nie ruszyłem:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f532a48b16b81bca.htmlMam nadzieję, że to moczenie nie spowodowało szkód dla mego Prusa (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 12 Luty 2007 Share Napisano 12 Luty 2007 Nie widać zniszczeń" :) ja w przypadku sreberek raczej używam słabego kwasku cytrynowego na gorąco przez kilka minut, ponoć dobrze na przemian używać kwasku i 10% roztworu winianu sodowo-potasowego( jeszcze nie sprawdziłem, ale winian już mam -potrzeba tylko sreberka)lub amoniaku z tym że amoniak powoduje czasami zmatowienie monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze Napisano 1 Kwiecień 2007 Share Napisano 1 Kwiecień 2007 hehe to ja teraz dam przepis na tzw. Magiczna płytke. Otóż potrzebna jest nam aluminiowa płytka lub folia aluminiowa sól kuchenna i woda. wrzucamy płytke na dno wlewamy wode dosypujemy soli kuchennej i stawiamy w roztworze srebro które ma sie czyscic tylko koniecznie musi miec styk z asluminium. Hehe tanim kosztem mamy cudo po kilku minutach srebro sie błyszczy jak nowiutkie. Na allegro chyba ktos splajtuje co sprzedaje taka magie heheh:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze Napisano 1 Kwiecień 2007 Share Napisano 1 Kwiecień 2007 ten czarny nalot na srebrze to najczesciej siarczek lub chlorek srebra. nalezy takze pamietac o tym aby srebrnych łyżeczek czy widelców nie stosować do konsumpcji jajek gdyz zawieraja siarke i beda one czerniec. Nie w spomne juz o puszczaniu bąków w obecnosci srebra równiez w tym gazie wystepuje siarkowodór który reaguje ze srebrem tworzac nalot na nim hehehe. ot i cała chemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek69 Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 niektóre preparaty do czyszczenia niklu kupione na stacjach benzynowych potrafią czynić cuda,najlepiej sprawdził się preparat firmowany Aral"ale ostatnio trudno dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 moja metoda to ... słoik trochę ciepłej wody i torebka kwasku cytrynowego . po kąpieli 3-5 min sreberka jak nowe . ( niedrogo i skutecznie ) pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hp640c Napisano 13 Maj 2007 Share Napisano 13 Maj 2007 na srebro najlepszy jest amoniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markut Napisano 25 Maj 2007 Share Napisano 25 Maj 2007 Ja najskuteczniej srebro czyszcze op prostu starą szczoteczką i pastą do zębów. Trzeba sodie szorowac tak jak ząbki i bedzie pieknie blyszczalo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 25 Maj 2007 Share Napisano 25 Maj 2007 A probowales sody? potrzec na sucho i splukac woda powinno pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.