mr2z Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2006 Nie, nie będę tutaj pisał o tym, że większość tematów kończy się pyskówką, że dla niektórych użytkowników jest ono miejscem wyładowania swoich frustracji, etc... Ten temat poruszany był już nie raz (i nic to nie dało), więc nie będzie tu kolejnego.Chciałem za to poruszyć kwestię funkcjonalności tego forum - a raczej jej braku. Pomijam już kolorystykę i ogólny layout, który jest... sam nie mam słów. Bardzo ogólnie mówiąc jest baaardzo przestarzały (twór bezgustnego daltonisty? Inaczej tego nazwać nie umiem...). Ale przecież nie to jest ważne - najważniejsza jest funkcjonalność samego forum. A tej niestety całkowicie nie ma. No bo żeby nie móc reedytować własnego posta, żeby brakowało podstawowych narzędzi edycji tekstu (oczywiście pogrubienie i kursywa jest, ale wymaga już nieco większej wiedzy). Nie wyobrażam sobie tego forum, jako kolejnego klona phpBB bo jest ono inne, specyficzne i alternatywne (no i nie potrzebujemy tutaj przecież kretyńskich emotikonek, buziek i innych dupereli). Ale już mozliwość wrzucenia np. avatarka była by miła...Zatem pytanie do szeroko pojętych władz forum (i chyba w ogóle całej witryny www Odkrywcy") - czy to wszystko kiedyś się zmieni? Czy skazani jesteśmy na użytkowanie tak przestarzałego i niefunkcjonalnego potworka?I przede wszystkim, jakie Wy, P.T. forumowicze macie zdanie na ten temat? Forum jest fuj? Czy może się czepiam? :)PS. Od długiego już czasu, na dole każej strony wisi jakaś tam wersja testowa"... Ale temat ten chyba również jest martwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 To stwórz lepsze jeśli potrafisz. Skoro wchodzisz na fora po to zeby oglądać krzykliwa szatę graficzna i poedytować pare razy swój post to powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 Zgadzam się w 100% - wspomniany brak możliwości edycji postów (+ bold, kursywa, etc.) to totalna porażka. Kolorystyka i layout - no cóż, jak dla mnie funkcjonalność ok, a co do reszty to de gustibus..."Najbardziej bawi mnie, że do dziś, od czasu jak się pojawiła z owej" wyszukiwarki nie zniknęła uwaga, że to wersja testowa - jak długo jeszcze? Funkcjonuje ok, wywala się tylko (przynajmniej u mnie) jak się nie jest zalogowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 @ Cronos - nie o to chodzi. Jak się pomylisz, albo czegoś tam nie dopiszesz, albo za szybko Ci się kliknie wyślij" to potem musisz floodować następnymi postami żeby uaktualnić poprzedni - po to jest edycja, a nie żeby się nią bawić, jak to ująłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 Albo właśnie w takich przypadkach - wysłałeś posta w trakcie jak ja pisałem swojego i teraz moja odpowiedź musi być w osobnym co powoduje puchnięcie wątków i rozmycie ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2006 No właśnie - napisałem NORMALNEGO posta, NORMALNYM tonem, i zaraz wchodzi taki Cronos i udziela mi opryskliwej odpowiedzi...Przepraszam, bo jednak ani wygląd ani funkcjonalność nie jest głównym problemem tego forum... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbooj Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 To forum nie jest fuj. Używalność uważam za dobrą, ma wprawdzie swoje wady, ale co ich nie ma. Nigdy nie używam avatarów ani emotikonek bo do czego to potrzebne? Reedytowanie postów? Można chyba wcześniej przemyśleć i przeczytać, do słownika zajrzeć. Poza tym to ma swoje dobre strony: pokaż mi swój post, a powiem ci kim jesteś. A graficzkę to bym zmienił, to są kolorki z czasów świetności czystego html'a... bez urazy proszę, mnie też krytykują za szalone pomysły graficzne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 Ale ja rozumiem wszytsko, przepraszam za swój ton jeśli cię w jakis sposób uraziłem. No moze i serio by się przydała taka edycja, ale jak chcesz cos zmienić to napisz maila do admina. Piszesz że na forum szerzy się od kłutni a w jakis sposób sam ja wszczynasz. Tworząc taki watek masz 100% że znajdzie się ktoś o odmiennym zdaniu. To jest forum MILITARYSTYCZNE i zależy mi tylko na wiedzy na nim zawartej a nie na szacie graficznej. Ładna i kolorowa to może być w fanclubie Pokemonów. Cos mnie bierze jak widze bezsensowne narzekania, bo Polak to potrafi tylko narzekac. Ja się wyłanczam z tej dyskusji, pokłućcie się sami.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 Boldy i kursywy są od dawna. O edycji własnych postów było parę razy.NIE BĘDZIE MOŻLIWOSCI EDYCJI WŁASNYCH POSTÓW!!!Każdy dodając post bierze za niego odpowiedzialność, za jego treść i formę. Uczestniczę w wielu forach i wiele wątków które były edytowane przez uczestników tracą sens. Nie można się połapać kto i co tak naprawdę do kogo napisał oprócz enigmatycznych informacji że użtkownik zmienił treść postu x razy.NIE BĘDZIE AWATARÓW!!(twór bezgustnego daltonisty? - dziękuje bardzo starałem się jak mogłemCzy skazani jesteśmy na użytkowanie tak przestarzałego i niefunkcjonalnego potworka? - niestety tak :)plany plany plany, planów jest mnóstwo, co z tego jak jestem sam jeden i robię to po godzinach.Layout całego serwisu już miał się zmieniać conajmniej 4 krotnie, chyba najprościej jak rozpiszę jakiś konkurs na layout.Co do funkcjonalności właśnie wiele osób twierdzi że poprzez prostotę przewyższa inne rozwiązania powszechnie spotykane. Zawsze jestem otwarty na uwagi i pomoc.Co do pyskówek to nie jest to winą samego skryptu forum ale samych użytkowników bo to oni tworzą właśnie forum. Wyszukiwarka jest cały czas wersją testową bo sporo jej brakuje żeby uznać ją za wersję końcową. Chwilowo nie jest dalej rozwijana bo lepsze jest wrogiem dobrego i aktualnie chodzi na ukrytym teście całkiem inny silnik wyszukiwawczy integrujący wyszukiwanie w CAŁYM serwisie Odkrywcy + inne serwisy partnerskie.Muzeum Odkrywcy wisi a właściwie zawisło z prozaicznej przyczyny, brak miejsca na dyskach serwera. Jak wiadomo głównie będą to zdjęcia a zdjęcia zajmują sporo miejsca, czekamy na nowy serwer.Lista miejsc zginęła bo nie miał jej kto prowadzić, nieśmiertelniki padły bo sytuacja prawna nie jest do końca jasna co do stanu i odpowiedzialności osoby która go znalazła a nie zgłosiła.Recenzje i książki warte polecenia padło bo osoba która miała to prowadzić na tydzień przed premierą zrezygnowała z prowadzenia tego działu. Wszystko inne zostało wstrzymane bo niedługo (~1miesiac)premiera czegoś bardzo fajnego dla użytkowników serwisu Odkrywcy i nie tylko ale na razie nie wolno mi o tym mówić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2006 Ależ argument za brakiem edycji postów dotyczący swoistego zabezpieczenia przed łebkami wysyłającymi byle co, byle jak napisane (choć i takie posty się tu zdarzają), jest jak najbardziej trafny! Ale nie rozwiązuje problemu przymusu floodowania, który opisał dect.Tak się składa, że ja też uczestniczę w kilku forach (opartych oczywiście o phpBB, który jest wszędobylski niczym Agata Młynarska w TVP2), ale jakoś nie zauważyłem, aby możliwość edycji własnych postów rozmywała sens dyskusji. Jest to raczej kwestia zdyscyplinowania użytkowników.Co do ezgustnego daltonisty" - wybacz Bocian - ale tak jakoś mi się skojarzyło z moim kolegą - daltonistą, który projektując layouty do swoich programów, używa dokładnie takich mdłych, pastelowych kolorów, bo i tak wszystko widzi na szaro.Zresztą, jak juz napisano wczesniej de gustibus...", i kłócić się nie ma sensu :) Co do jednego, zgadzam się w pełni - konkurs na layout - czemu nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.