Skocz do zawartości

Rutus Ultra II dyskryminacja tonowa ?

gusstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie wszystkich i proszę o chwilę uwagi i ewentualny komentarz .
Od pewnego czasu chodzę z Ultrą II i powiem szczerze że jestem zadowolony lecz nie do końca.Wiadomo wszystkim że nie ma idealnych wykrywek itd. ale do rzeczy szukam kogo kolwiek kto np na 10 sygnalów znalezionych trybem dynamicznym [zakladam że reszta ustawień dobrze ustawiona]powie mi przed wykopaniem fanta nie używajac statyka z dysk. czy to kolor czy żelazo.Bardzo ale to bardzo chciałbym się mylić ale myślę ze nawet mocno zaawansowany operator nie trafi nawet polowy.Jeśli po znalezieniu sygnalu dynamikem przełacze na statyka z dysk i namierzam punkt często mimo ze dynamik piszczał na kolor po przełączeniu statyk milczał jak grób.Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników Ultry jeśli macie na dynamiku i przełączacie na statyka z dysk mimo ze cewka jest z dala od gleby jak długo trwa zmiana trybu pracy,bo u mnie czasami natychmiast a czasami nawet 20s,ale wydaje mi się że to czas potrzebny dla elektroniki na zmiane trybu pracy w zależnosci od wielu warunków otoczenia .Generalnie gdyby można było w miarę pewnie po sygnale dynamika na 10 sygnałów piszczących na kolor wykopac choc 7 kolorowych przedmiotów bez koniecznosci przełaczania na statyk to naprawdę byloby OK.Bardzo proszę wyprowadźcie mnie z błedu bo chciałbym w nim być .
Pozdr.Gusstaw
Napisano
Co do czasu przejścia z dynamika na statyk masz rację, czasami trwa to tak długo ze włosy zaczynaja mi rosnąć ;)na brodzie. A co do do pierwszego pytania to U2 reaguje czasami w dynamiku na skorodowane żelazo (ale tak jest podobno w wielu wykrywkach)i po tonie ciężko powiedzieć co to jest- choć po roku już troszkę się osłuchałem i żelaza kopię o jakieś 95% mniej niż na poczatku, myślę że tu ważna jest też kwestja odpowiednich słuchawek.Gąbka na uchwycie jest dość słaba, po roku się rozlazła. Ale ogólnie jest ok
Napisano
Witam
Tak co do gąbki to fakt już czuję że robi się miękka,ale martwi mnie jeszcze jedna sprawa że na dynamiku jeśli jestem nad fantem to w zależności na jakiej wysokości przemiatam sondą dzwięk potrafi byc wysoki jesli sonda jest wyżej lub niski jeśli jest przy samej ziemi.
Pozdr.Gusstaw
Napisano
Wiec tak;gabka faktycznie mogla by byc mocniejsza,czas przelaczenia trybu roznie od 5 sec do 40 sec.Co sie tyczy rozrozniania sygnalow,to mozna z duzym prawdopodobienstwem okreslic rodzaj przedmiotu.Najczesciej rozrozniam,moneta,luska mosiadz,folia alu,wieksze zelazo.Na wiekszosci for pisza fachowcy,ze identyfikacja tonowa jak rowniez liczbowa w cyfrowym sprzecie,tak naprawde sluzy do identyfikacji najczesciej spotykanych przedmiotow a nie rodzaju metalu.Z tym jest problem ,nawet w trzykrotnie drozszych wykrywaczach.Ostroznie ze srawdzaniem sygnalu na statyce z dyskr.W Ultrze 2 najglebszy jest dynamik /ewenement/,najmniejszy zasieg w stat.z dyskr/zaledwie 60% dynamiki/.Sprawdzilem to wielokrotnie chyba ze moj sprzet jest nie oky.Producent pisze ze w Solarisie stat.dyskr. ma najwiekszy zasieg,ale to Solar i tego nie sprawdzalem osobiscie.
Napisano
Odleglosc fantu od sondy byla juz przerabiana.Zeby zidentyfikowac tak samo jak przeczytac litery w ksiazce musi byc odpowiedna odleglosc.
Napisano
A czy w przypadku gdy dynamik zagra na kolor a statyk z dysk w tym samym miejscu nic nie zagra bez wzgledu na ustawienie dyskryminacji i dzieje sie tak bardzo czesto to rozumiem ze po prostu musze jeszcze troche poćwiczyc no i zapomniałem dodać chyba ważnej rzeczy że słucham przez głośnik a to myśle tez dużo zmieni gdy zacznę w słuchawkach wtedy ucho inaczej odbiera tonację
Napisano
A czy przypadkiem w momencie przełączenia z dynamiki na statykę z dyskryminacją nie należy utrzymywać sondy ok. 10 cm nad gruntem i z dala od przedmiotów metalowych?
O ile kojarzę w Ultrze zerowanie następuje podczas zmiany trybu. A podczas zerowania, które jest krytyczną czynnością dla pracy w statyce z dyskryminacją, muszą być zachowane pewne warunki... Jeśli wyzerujesz nad fantem, to bez sensu kompletnie. Tak samo jeśli cewka będzie z dala od gleby" jak się wyraziłeś.
Wg mnie tu właśnie popełniasz zasadniczy błąd, a wykrywacz jest sprawny. Zachowaj właściwe warunki zerowania dla trybu statycznego z dyskryminacją!
Napisano
A tak z innej beczki - nie uważacie Koledzy że przydałoby się jakieś forum użykowników Rutusów? Panie Arku co Pan na to?

pzdr
Napisano
popieram popieram wyzwanie dla pana Arka forum rutus ultra 2 byłby dobry pomysł////////// JAK MYSLICIE????????????
Napisano
to jest gut ajdia, jest wielu urzytkownikow rutkow mozna by takie forum gdzies sklecic, mysle, ze i dla pana Arka bylo by to dobre rozwiazanie, bo moglby wyslochac i naszych spostrzezen, uwag, propozycji.

co pan na to panie Arku?
pozdrawiam
Napisano
Witam!
Pomysł bardzo dobry. Dobry ponieważ byłoby forum ściśle tematyczne , gdzie chętnie czytałbym uwagi ,utyskiwania , propozycje zmian i inne sugestie i moglibyśmy tak sobie pisać do woli bez irytacji innych ,niezainteresowanych użytkowników tego forum.
Druga natomiast strona medalu jest prozaiczna. Jeśli takie forum powstanie przy mojej stronie to już widzę wszędzie gdzie tylko można obsmarowywanie" że jest nieobiektywne, bajkopisarskie, cenzurowane, itp. Nie daj Boże , ktoś napisze jakąś wyjątkowo dobrą opinię że woli mój wykrywacz od zachodniego - jak ostatnio ktoś napisał na forum PS" - to dopiero bedzie się działo..:)
Naprawdę jest już kilku conajmniej oszołomów w necie którzy tylko czekają żeby się do mnie doczepić.Nie chcę dawać powodów do dalszego nazywania mnie oszustem i kłamcą jak już bywało.
Być może z czasem takie forum powstanie, być może niedługo ale na chwilę obecną troszkę za szybko o tym myśleć.
Z drugiej strony nie mogę zabronić inicjatywy oddolnej" - jeśli ktoś załozy takie forum - niezależnie od mojej osoby - to proszę bardzo.
Z resztą na Czeskim forum jest dział o Rutusie - http://detektory.hantec.cz/modules.php?name=Forums
tylko nikt tam nie pisze ..:)

pozdrawiam .
Napisano
To pewnie wina słabej znajomości czeskiego u użytkowników rutusów ;)
Panie Arku, oszołomy były, są i będą, i na to rady nie ma. A naturalnym wydaje się aby forum było na Pana stronie ( areszcie kompleksowa obsługa klienta!" jak głosiła niezapomniana reklama:)).

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie