Cronos Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 W ostatnim czasie kiedy fakt budowy tego systemu obronnego na terenie Polski staje sie coraz bardziej oczywisty, zaczynam się zastanawiać nad słusznościa jego budowy na naszej ziemi. Według sondaży ponad 60% Polaków jest przeciwnych jego budowie, nie wiem czy ta niechęć jest spowodowana nie wiedzą w temacie, czy poprostu strachem przed wszystkim co wojskowe. Moim zdaniem jest więcej plusów niż minusów wynikających z budowy. Po piewsze rozwój ekonomiczny terenów wokół bazy a także miejsca pracy podczas budowy. Do Polski dostał by się miliardowy kapitał i był by kołem zamachowym dla rozwoju całego regionu. Tak jak to było po wojnie na terenie RFN, na obszarach wokół nowobudowanych baz wojskowych. Słyszałem ze eksperci najbardziej boja sie tego ukierunkowania w stronę zachodu i praktycznego odcięcia się od wschodu i Rosji, jednak wątpie czy aby Rosja az tak się obrazi na nas ponieważ nadal jesteśmy dla niej ważnym partnerem gospodarczym i tez mamy cos do powiedzenia w tej sprawie. Poza tym musimy wreście zdecydować po której stronie jesteśmy. A co wy sadzicie na ten temat??Pozdrawiam
acer Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Bez przesady z tymi miliradami. Tu nie chodzi o taką sieć baz jak w Niemczech, tylko pewnie jedną dużą. I chyba nie było by to od zera, tylko podejrzewam, jakiś teren wojskowy z istniejącą infrastrukturą. Nie wiadomo jak miała by wyglądać kwestia rozbudowy i czy amerykanie normalnie wybraliby polską firmę i pracowników, czy też sami by wszystko własnym sumptem, korzystając tylko z naszego terytorium, ewentualnie niektórych materiałów budowlanych. Amerykanie żądają pełnej eksterytorialności, zapewne chcąc mieć nieskrępowany dostęp i transport do bazy mogli by zbudować nawet lotnisko, bo droga lotnicza to najszybszy środek transportu. Chęć utrzymania tajemnicy bazy w gruncie rzeczy niepodobnej do innych baz, mogła by spowodować duży stopień izolacji personelu od miejscowej społeczności. Jeżeli jakieś profity to raczej ewentualnie militarne, na te miliardy bym nie liczył. Polakom dobrze zapadł w pamięć syndrom wiecznej obecności obcych wojsk na własnym terytorium, więc nie ma się co dziwić. Do końca jednak niewiadomo, w kolejce są Czechy i państwa nadbałtyckie.
Cronos Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Dzisiaj słyszałem w Faktach ze Czeski prezydent ogłosił ze nie sa zainteresowani ta oferta. Był też wywiad z jakims przedstawicielem armi Amerykańskiej i sam przyznał ze Polska jest najbardziej realna ponieważ sama jest najbardziej zainteresowana. Co do tych miliardów to nie jest mój wymysł tylko takie sformułowanie padło w telewizji. Rzeczywiście baza nie bedzie budowana od podstaw tylko na terenie już istniejącej bazy w okolicach bodajze Ustki.
acer Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Cóż widać Czechom się nie skalkulowało.Ustka - czyli w gre wchodzi też ewentualne wykorzystanie transportu drogą morską.
woytas Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Ja sie pytam-czym nam Polakom przysluzy sie ta baza? Bedziemy jeszcze bardziej wierniejszym sojusznikiem niz jestesmy ? (da sie jeszcze bardziej puscic niz za 30 mln $) ? Bedziemy najbardziej wiernymi z wiernych? Ale kaczory zrobia swoje...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.