Skocz do zawartości
  • 0

co to za nieśmiertelnik

metalt

Pytanie

Napisano

Witam
nieśmiertelnik pochodzi z woj podlaskiego
może ktoś z Was go może zidentyfikować
a rozmiar identyczny jak blaszki z IIwś niemieckie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a ten sanitariusza ( dla mnie bomba, marzę o takim w kolekcji) to według mnie jakiejś fortecznej kompanii sanitarnej (fest.-festung)
Napisano
witam
wracając do pierwszego niesmiertelnika Ponitz moze oznaczać miejscowość (taka miejscowość jest w Niemczech)

jeszcze pytanko czy moze ktoś z was ma jakieś bliższe informacje co do jednostki z nieśmiertelnkia Festung Sanitats Kompanie VI Armee Korps
Napisano

Witam
a ten skrót co moze oznaczac z niesmiertelnika nr1
wymiary to 5x7.
Jeśli jest to nieśmiertelnik jeniecki a nazwisko wskazuje na anglika to czyzby na tereny podlasia byli przywożeni jeńcy aż z frontu zachodniego, przecież pewnie mieli pod dostatkiem jeńców z armii rosyjskiej??
Słyszałem ze na terenie puszczy białowieskiej była uzywana siła robocza do pozyskania drewna ale to dotyczy IIwś i to byli jency radzieccy.
A może ta blaszka pochodzi z wojny polsko bolszewickiej z 1920r??

Napisano
Maxikasek Ci przecież napisał, Batl. to Batallion czyli Batalion.

Drugi to chyba:

Reserve Infanterie Regiment 225
Kompanie

czyli kompania rezerwowego 225 pułku piechoty.

Pozdrawiam
Napisano
moze i Iwś ale jakich jednostek (niemieckie Iwojenne były mniejsze) no i te nazwisko brzmi angielsko, a może jest to blaszka jakiegoś jeńca??
Może ktoś widział o podobnym biciu blaszki??

a z mieściną to też mi nie chce powiedzieć. Jedynie to co wiem to rejon Puszczy Białowieskiej lub jej okolice
Napisano

Witam
nieśmiertelnik pochodzi z woj podlaskiego
może ktoś z Was go może zidentyfikować
a rozmiar identyczny jak blaszki z IIwś niemieckie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie