metalt Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Witam nieśmiertelnik pochodzi z woj podlaskiegomoże ktoś z Was go może zidentyfikowaća rozmiar identyczny jak blaszki z IIwś niemieckie
yasioo Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 a ten sanitariusza ( dla mnie bomba, marzę o takim w kolekcji) to według mnie jakiejś fortecznej kompanii sanitarnej (fest.-festung)
ubenfurer Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Ładny ,pewnie I wojna .W jakim miejscu wyszedł jeśli można spytać o mieścinę??pozdrawiam
metalt Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 witam wracając do pierwszego niesmiertelnika Ponitz moze oznaczać miejscowość (taka miejscowość jest w Niemczech)jeszcze pytanko czy moze ktoś z was ma jakieś bliższe informacje co do jednostki z nieśmiertelnkia Festung Sanitats Kompanie VI Armee Korps
metalt Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Witam a ten skrót co moze oznaczac z niesmiertelnika nr1wymiary to 5x7.Jeśli jest to nieśmiertelnik jeniecki a nazwisko wskazuje na anglika to czyzby na tereny podlasia byli przywożeni jeńcy aż z frontu zachodniego, przecież pewnie mieli pod dostatkiem jeńców z armii rosyjskiej?? Słyszałem ze na terenie puszczy białowieskiej była uzywana siła robocza do pozyskania drewna ale to dotyczy IIwś i to byli jency radzieccy.A może ta blaszka pochodzi z wojny polsko bolszewickiej z 1920r??
metalt Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 a pokaże jeszcze trzeci nieśmiertelnik do identyfikacji pozdrawiam wszystkich
Domino(*) Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Maxikasek Ci przecież napisał, Batl. to Batallion czyli Batalion.Drugi to chyba:Reserve Infanterie Regiment 225Kompanieczyli kompania rezerwowego 225 pułku piechoty.Pozdrawiam
maxikasek Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 ten trzeci jest nie nadany, tzn. pochodzi z zapasów pułkowych.
metalt Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 moze i Iwś ale jakich jednostek (niemieckie Iwojenne były mniejsze) no i te nazwisko brzmi angielsko, a może jest to blaszka jakiegoś jeńca??Może ktoś widział o podobnym biciu blaszki??a z mieściną to też mi nie chce powiedzieć. Jedynie to co wiem to rejon Puszczy Białowieskiej lub jej okolice
metalt Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 jest i druga blaszkata to jest Iwojenna niemiecka z jakiejś jedn. sanitarnejmoże ktoś wie coś więcej na jej temat
maxikasek Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Festung Sanitats Kompanie VI Armee Korpsblaszka wz1878
maxikasek Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 pierwszy wygląda na jeniecki wybity na niemieckiej blaszce. facet z 46 batalionu pancernego. jeśli wymiary 5x7cm to wz1915. jeśli 48x27mm to wz1878
metalt Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 Witam nieśmiertelnik pochodzi z woj podlaskiegomoże ktoś z Was go może zidentyfikowaća rozmiar identyczny jak blaszki z IIwś niemieckie
Pytanie
metalt
Witam
nieśmiertelnik pochodzi z woj podlaskiego
może ktoś z Was go może zidentyfikować
a rozmiar identyczny jak blaszki z IIwś niemieckie
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.