Skocz do zawartości

Hełm telegrafisty

Krisga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Z tym hełmem telegrafisty to jakaś bzdura. Wyobraźcie sobie tego biedaka biegającego z masztem, którego uprząż zasłania część twarzy, a chwiejny maszt, opadanie hełmu na oczy. Ktoś prawdopodobnie wykorzystał hełm do budowy czerpaka czy wielkiej chochli:))

Pozdrawiam
Vercyn
Napisano
Witam!!!

Potwierdzam. Moim zdaniem byla to chochla z trzonkiem drewnianym ktory zgnil w ziemi. Sadze ze jest to modyfikacja z II Wojny ale czyja ...???

Z powazaniem vonadamski
Napisano
WIDZIALEM TAKIE CUDO NA WSI,HELM NIEMIECKI+KIJ.ROLNIK URZYWAL TEGO JAKO CZERPAK DO LAJNA W SWOIM DREWNIANYM WC ZA CHLEWIKEM.POWAZNIE,NIE ROBIE SOBIE JAJ.
Napisano
Ale jaja, takiego opisu to dawno nie było;))). Na jarmarku z 5 lat temu był podobny, ale uchwyt chyba miał z przodu.Tak czy inaczej do przelewania (z pustego w próżne??)
Napisano
Witam:-)))
Panowie !!!!!!!! wy sie nie znacie !!!!
To może być tylko chełm kucharza i to tzw erzatz :-))), jak Padał rozkaz Allez grochówken " to kucharzyna chełm z dekla zdejmował i mieszał grochówę tym ustrojstwem na patyku.:-)))) To nie jest żadna powojenna produkcja tylko Aleez original deutche kuchnien chełm !!!"

Ps: Jeśli popełniłem jaieś błędy w niemieckiej pisowni to przepraszam....ostatnio jakoś malo używałem tego języka :-)

PZDR PATRON
Napisano
To hełm dla oblatywaczy Vrili. Mocowano tam antygrawitacyjna antenkę z beretką i żarówka pozycyjną.
Napisano
Cyrograf15 niestety gnojowka i gnojowica to nie to samo, i nie zalezy od regionu polski, a raczej od skladu i roznych substratow :D mialem gleboznastwo na studiach i conieco o oborniku, i gnojowicy wiem :D.

a co do tematu to bzdura jak nic. sam widzialem jak z helmow psy jadly i rolnik zborze nabieral, przezto helm sie pieknie wygladzil. a to tez mi wyglada jak jakis czerpak do smoly czy cos
Napisano
Świetne zastosowanie...hahaha..uwaga, identyfikuję PATRON ma rację to jestalte gute Deutsche helmtscherpaken"...oddziałów waffenkuchen... :-)

Napisano
jakiego telegrafisty?
to jest helm formacji saperskich, jwednoznacznie wynika to z kontrukcji hełmu - dwa prety do nawijania drutu, mocowanie ewidentnie dla granatu trzonkowego lub innego zapalnika:-)
Napisano
Wybaczcie, ale wszyscy jesteście w błędzie! Kiedyś widziałem taki hełm telegrafisty", tylko ,że nie miał anteny tylko drewniany sztyl i służył on nie telegrafiście a chłopu do wybierania ego rzadkiego" z gnojownika koło obory - powiedzmy ładniej - do prac w gospodarstwie.
Napisano
Nie macie racji - jest to hełm niemieckiego strażnika z gór sowich, W o" miejsce pasuje idealnie świeca tzw. gromnica ( deutschegromnitza") - aby nie pogubił się w ciemnych kazamatach.
Napisano
Nie macie racji!!To żadna chochla tylko kibel polowy!!Hans siadał,trzymał się trzonka i sadził" w czerep :)

pzdr
gomp
Napisano
Ten hełm to ostateczna i najbardziej wyrafinowana wersja Wunderwaffe.

Ten zaczep to w istocie Gep.Sd.Sfl.Fernsprach Neubau Starr Ausfuehrung P, czyli uniwersalny zaczep do aparatury noktowizyjno-IR, służący także jako FeldLafette dla karabinkow szturmowych z celownikami kolimatorowymi (pochodzącymi z produkcji w podziemnych fabrykach w Górach Sowich i w Trojmieście).
Można go bylo rowniez wykorzystywać jako nośnik prototypowego urządzenia identyfikacyjnego swój-obcy, szczególnie przydatnego podczas walk w mieście.

Jakby to powiedział jeden ze znanych polskich (?) autorów - ...gdybyśmy mieli więcej takich hełmów i Panter IR, w 46 bylibyśmy w Moskwie i Londynie i skopalibyśmy wam d..."

;-)

Anwenoit

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie