Krisga Napisano 11 Wrzesień 2003 Autor Napisano 11 Wrzesień 2003 Widzieliscie już takie cudo ????http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15995721trzonek zamiast kregosłupa???
Vercyn Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 WitamZ tym hełmem telegrafisty to jakaś bzdura. Wyobraźcie sobie tego biedaka biegającego z masztem, którego uprząż zasłania część twarzy, a chwiejny maszt, opadanie hełmu na oczy. Ktoś prawdopodobnie wykorzystał hełm do budowy czerpaka czy wielkiej chochli:))PozdrawiamVercyn
SWaldek Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Mi to raczej przypomina hełm przerobiony przez kucharza na chochlę do nalewania zupy.Ot takie pierwsze skojarzeniePozdrawiam
vonadamski Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Witam!!!Potwierdzam. Moim zdaniem byla to chochla z trzonkiem drewnianym ktory zgnil w ziemi. Sadze ze jest to modyfikacja z II Wojny ale czyja ...???Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 WIDZIALEM TAKIE CUDO NA WSI,HELM NIEMIECKI+KIJ.ROLNIK URZYWAL TEGO JAKO CZERPAK DO LAJNA W SWOIM DREWNIANYM WC ZA CHLEWIKEM.POWAZNIE,NIE ROBIE SOBIE JAJ.
Cyrograf15 Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Nie do łajna tylko do gnojówki,gnojowicy itp.(nazwa zleżna od regionu Polski.Wojtek
mietek Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Ale jaja, takiego opisu to dawno nie było;))). Na jarmarku z 5 lat temu był podobny, ale uchwyt chyba miał z przodu.Tak czy inaczej do przelewania (z pustego w próżne??)
PATRON Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Witam:-)))Panowie !!!!!!!! wy sie nie znacie !!!!To może być tylko chełm kucharza i to tzw erzatz :-))), jak Padał rozkaz Allez grochówken " to kucharzyna chełm z dekla zdejmował i mieszał grochówę tym ustrojstwem na patyku.:-)))) To nie jest żadna powojenna produkcja tylko Aleez original deutche kuchnien chełm !!!"Ps: Jeśli popełniłem jaieś błędy w niemieckiej pisowni to przepraszam....ostatnio jakoś malo używałem tego języka :-)PZDR PATRON
Cyrograf15 Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 A może to jest hełm ASTRALNY (prototyp)?Wojtek
Gość Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 To hełm dla oblatywaczy Vrili. Mocowano tam antygrawitacyjna antenkę z beretką i żarówka pozycyjną.
Magach7 Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Raczej mocowanie peryskopu od miniaturowych łodzi podwodnych. :-)
Frozzer Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Cyrograf15 niestety gnojowka i gnojowica to nie to samo, i nie zalezy od regionu polski, a raczej od skladu i roznych substratow :D mialem gleboznastwo na studiach i conieco o oborniku, i gnojowicy wiem :D.a co do tematu to bzdura jak nic. sam widzialem jak z helmow psy jadly i rolnik zborze nabieral, przezto helm sie pieknie wygladzil. a to tez mi wyglada jak jakis czerpak do smoly czy cos
dago Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Świetne zastosowanie...hahaha..uwaga, identyfikuję PATRON ma rację to jestalte gute Deutsche helmtscherpaken"...oddziałów waffenkuchen... :-)
ms Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 jakiego telegrafisty?to jest helm formacji saperskich, jwednoznacznie wynika to z kontrukcji hełmu - dwa prety do nawijania drutu, mocowanie ewidentnie dla granatu trzonkowego lub innego zapalnika:-)
k43 Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Wybaczcie, ale wszyscy jesteście w błędzie! Kiedyś widziałem taki hełm telegrafisty", tylko ,że nie miał anteny tylko drewniany sztyl i służył on nie telegrafiście a chłopu do wybierania ego rzadkiego" z gnojownika koło obory - powiedzmy ładniej - do prac w gospodarstwie.
pepe Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Nie macie racji - jest to hełm niemieckiego strażnika z gór sowich, W o" miejsce pasuje idealnie świeca tzw. gromnica ( deutschegromnitza") - aby nie pogubił się w ciemnych kazamatach.
gomp Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Nie macie racji!!To żadna chochla tylko kibel polowy!!Hans siadał,trzymał się trzonka i sadził" w czerep :)pzdrgomp
Frozzer Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 gomp no rozwaliles mnie heheheheheja nie wyrobie juz ze smiechu :DDDDDDDDDDDDDDDDd
Gość Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 Ten hełm to ostateczna i najbardziej wyrafinowana wersja Wunderwaffe.Ten zaczep to w istocie Gep.Sd.Sfl.Fernsprach Neubau Starr Ausfuehrung P, czyli uniwersalny zaczep do aparatury noktowizyjno-IR, służący także jako FeldLafette dla karabinkow szturmowych z celownikami kolimatorowymi (pochodzącymi z produkcji w podziemnych fabrykach w Górach Sowich i w Trojmieście).Można go bylo rowniez wykorzystywać jako nośnik prototypowego urządzenia identyfikacyjnego swój-obcy, szczególnie przydatnego podczas walk w mieście.Jakby to powiedział jeden ze znanych polskich (?) autorów - ...gdybyśmy mieli więcej takich hełmów i Panter IR, w 46 bylibyśmy w Moskwie i Londynie i skopalibyśmy wam d...";-)Anwenoit
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.