Skocz do zawartości
  • 0

od jakiej to broni ?

greg83pp

Pytanie

Napisano
Witam !
Znalazłem dzisiaj coś co było ochraniaczem pocisku do transportu amunicji arytyleryjskiej ( wg . relacji dziadka - widział to w Niemieckich transportach jak pracował na kolei podczas okupacji ).
Mam następujace oznaczenia :
- Waffenamt, kod prod - bbv ( może ktoś rozpozna, ja się nie doszukałem )
- 21cm Gr 18
i z drugiej strony podobnie : 21cm Gr 18 Be

Nie znam się za bardzo na niemieckiej broni, toteż byłbym wdzięczny gdyby Ktoś mógł określić od czego byla ta amunicja.
Pozdrawiam
Grzesiek

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to mi wygląda na oznaczenie pocisku do niemieckej Mortary kalibru 210 mm (chociaż nie na 100%).
Napisano
Lojezu!
Moze moja juz po tych latach na obczyznie zapomniec jezyk polski , ale do licha - niech mi ktos wytlumaczy : co to zacz Mortara"???
Mozna uzyc Morser , albo ciezki mozdzierz (a tak naprawde haubica), ale Mortara"???
A wracajac do watku , to chodzi o amunicje do 210 mm ciezkiej haubicy 21cm M(orser) 18.W produkcji od 1939 do 1942(? - pamiec moze mnie mylic - siedze w pracy bez podrecznej biblioteczki), gdy zrezygnowano z produkcji na rzecz 17cm K 18.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Dzięki !
Czy to jest może coś takiego ? :
http://angriff.narod.ru/guns/gunart01_heavy_mort211.htm
niestety po Rosyjsku...

czy też to coś innego ?

pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Jak dla mnie to armatohaubica, zresztą ma taki MWP. A i wyczytałem w jakimś chyba Engelmannie, że produkcja została wznowiona i kontynuowana do 1945 (bodaj 5 sztuk w tymże roku).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie