Skocz do zawartości

Parcina-Szkoła.Szybowcowa-Grodziec

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!
Jestem w trakcie pisania historii Szkoły Szybowcowej w Grodżcu koło Będzina.Obejmuje ona okres od powstania szkoły
do okresu jej reaktywacji w dniu 22 lipca 1945 roku.O,ile
mam bogaty materiał zdjęciowy to mam braki w konkretnych osobach związanych z działałnością tej szkoły.Niestety pamięć ludzka jest zawodna i brak mi głównie imion pewnych osób jak i nazwiska komendanta szkoły w okresie okupacji.Jeżeli ktoś może pomóc mi ustalić te dane to bardzo proszę o kontakt na e-maila lub bezpośrednio na tym Forum.
Dzięki i pozdrawiam
  • Odpowiedzi 450
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ponieważ nadal nie ma odpowiedzi....proszę o pomoc osoby
ze Sosnowca,ktore mają jakiekolwiek materiały dotyczące działalności Wojskowej Komendy Uzupełnień w Sosnowcu oraz jej
związków ze szkoleniem lotniczym po wojnie na terenie Grodżca
i organizowanych tam wojskowych kursów szybowcowych.(1945-50)
Kolejne pytanie dotyczy osoby p.Stanisława Meusa-wielkiego miłośnika lotnictwa i modelarstwa oraz jego związków ze szkołą
szybowcową w Grodżcu koło Będzina.Czy ktoś wie jaką funkcję tam pełnił po wojnie i jak długo trwała ta współpraca....
Pozdrawiam
Napisano
Witaj!!!
RWD-skąd pochodzi ta informacja,czy możesz ją sprecyzować... gdzie znalazleś tą informację;internet,książka sprzed wojny???
Napisano
Oczywiście, bardzo prosze:
Mała encyklopedia lotnicza - ilustrowany slownik lotniczy.
Warszawa 1938, str. 135
Napisano
RWD-czy to małe cacko jest twą własnością lub masz do tej encyklopedii dostęp-nie ukrywam,że interesowałyby mnie skany z tego wydawnictwo tj.czy są tam plany lotnisk sportowych i ich wspólrzędne geogr.?Czy jest tam coś jeszcze o Kole Szybowcowym w Grodżcu lub czy coś o wzgórzu Parcina???
Napisano
Hornet: w innym źródle znalazłem jeszcze info, że Grodziec mógł prowadzić szkolenie do kategori B" szybowcowej. Innych informacji nie mam - nic więcej nie znalazłem. Nie wiem dlaczego W encyklopedii są niektóre lotniska, ale nie do wszystkich są rysunki i dane. A poza tym rysunki są bardzo małe i niezbyt czytelne. Jeśli szukasz danych lotnisk sportowych to lepiej poszukaj Informatora pilota sportowego" czy coś takiego. Tam są całkiem dobre rysunki lotnisk.
Napisano
Dzięki RWD-niestety podczas przenosin Biblioteki GłównejPoradnik pilota sportowego" jak i inne pozycje ZAGINĘŁY......Nie mam dojścia-lug pozostaje biblioteka w Muzeum Lotnictwa Polskiego.Dzięki PONAWIAM WIĘC PROŚBĘ O INFORMACJE NA TEMAT POWOJENNYCH LOSÓW SZKOŁY SZYBOWCOWEJ W GRODŻCU KOŁO BĘDZINA
  • 1 month later...
Napisano

NIE CHCIAŁBYM ABY TEMATYKA POLSKIEGO SZYBOWNICTWA UMARŁA-WIĘC PROSZĘ O ZAMIESZCZANIE W TYM POŚCIE ZDJĘĆ SZYBOWCÓW DRUGIEJ RZECZPOSPOLITEJ.Zaczynam od Wrony-bis

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Hornet napisał:
Witam!!
Jestem w trakcie pisania historii Szkoły Szybowcowej w Grodżcu koło Będzina.Obejmuje ona okres od powstania szkoły
do okresu jej reaktywacji w dniu 22 lipca 1945 roku.O,ile
mam bogaty materiał zdjęciowy to mam braki w konkretnych osobach związanych z działałnością tej szkoły. Niestety pamięć ludzka jest zawodna i brak mi głównie imion pewnych osób jak i nazwiska komendanta szkoły w okresie okupacji.Jeżeli ktoś może pomóc mi ustalić te dane to bardzo proszę o kontakt na e-maila lub bezpośrednio na tym Forum.
Dzięki i pozdrawiam
-----------------------------------------------------------

Witam

Znam takie bóle nad tekstem, bo sam jestem świeżo po napisaniu większej rzeczy o przedwojennym szybownictwie i jego pilotach.

Napisz, kogo prosiłeś o pomoc i gdzie to od razu będzie widać, jaki jest Twój problem i u kogo jeszcze nie byłeś.

Do sierpnia 1939 r. Ministerstwo Komunikacji miało zarejstrowanych ponad 100 szybowisk. Grodziec lokował się w grupie ważniejszych, gdzie prowadzono szkolenie w sezonie czerwiec-sierpień. Ale mimo wszystko nie należał do „I ligi” szybowisk, gdyż nie miał statusu szkoły szybowcowej, a to jednak nie to samo. Sam jestem m.in. absolwentem szkoły szybowcowej, więc coś o tym wiem. :-)

Podaj nazwiska ludzi, których imion poszukujesz.

Pamiętaj, że II RP to światowa potęga szybowcowa nr 1 lub 2 (z okresowymi wahnięciami) i że prawie sto procent pilotów szybowcowych to albo efekt Przysposobienia Wojskowego Szybowcowego, tzw. PWSzyb, albo wręcz piloci wojskowi. I dlatego wiesz, co wspaniale pomaga w dopasowaniu nazwisk do imion pilotów szybowcowych? Rzecz poniższa:

Krzystek T. J., „Alfabetyczny wykaz imienny personelu Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie”, mps, Londyn 2002.

Mnie to bardzo pomogło.

Pozdrawiam :-)

G.
Napisano
Witaj!!!
Głównie chodzi mi o ustalenie imion instruktorów przedwojennych.Ustalone i potwierdzone mam nazwisko i imię przedwojennego komendanta szkoły tj.Stanisława Kwaśniaka.
Poszukuję imion instruktorów Imielińskiego i Habryki.Nazwiska te występują bez imion.Mam relacje pisemne od bezpośrednich
świadków zdarzeń w tym dozorców z okresu okupacji.Nie przytaczam nazwisk,ale chętnie poproszę o informacje w tym względzie.Poszukuję również związku Stanisława Meusa z szybowiskiem w Grodżcu.Narazie opieram się na relacjach
ustnych i sprawdzaniu ich wiarygodności-taka tam mozolna praca
Proszę o kontakt na mego e-maila erni18@o2.pl.Pozdrawiam
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam!!
Czy G.Czwartosz się może odezwać????-nie odpowiada na e-maile.Nadal proszę o współpracę i pomoc w kwestii nazwisk instruktorów i pilotów.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie