Skocz do zawartości
  • 0

Łuski i 'coś' z Festung Neisse

and_andrzej

Pytanie

Napisano

Drobiazgi znalezione w Nysie. Ciekawy jestem co to za łuski - ta duża i te dwie stalowe małe. No i to 'coś' z prawej x 2 szt.

... ale tak po kolei to lewej:

1.duza mosięzna łuska z biciem: kam 5d 41" i takie symbolik z numerem 102", łuska kaliber 20 mm, dł łuski 80 mm
2. dwie małe stalowe łuski z biciem : 21 s4 ...ale nie jestem pewien bo skorodowane, kaliber malutki 5,6 mm, wys. 40 mm
3. dwa aluminiowe rurki, z takim bolcem-igłą w środku i gwintem, z tyłu jakieś bicie..cyfry ale bardzo nieczytelne, aa.. tak połowa tej rurki jest z czymś w środku...
Złotówka i łuska od mausa jako skala.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drobiazgi znalezione w Nysie. Ciekawy jestem co to za łuski - ta duża i te dwie stalowe małe. No i to 'coś' z prawej x 2 szt.

... ale tak po kolei to lewej:

1.duza mosięzna łuska z biciem: kam 5d 41" i takie symbolik z numerem 102", łuska kaliber 20 mm, dł łuski 80 mm
2. dwie małe stalowe łuski z biciem : 21 s4 ...ale nie jestem pewien bo skorodowane, kaliber malutki 5,6 mm, wys. 40 mm
3. dwa aluminiowe rurki, z takim bolcem-igłą w środku i gwintem, z tyłu jakieś bicie..cyfry ale bardzo nieczytelne, aa.. tak połowa tej rurki jest z czymś w środku...
Złotówka i łuska od mausa jako skala.

Napisano
Witam, te dwa cosie" to zapalniki naciskowe, bodajże do min przeciwpiechotnych( ten element nie zawiera materiałów niebezpiecznych, tylko iglica, sprężyna i stalowa kulka przytrzymująca iglicę). Oczywiście LWP.
Napisano
dzieki chopaki. te cosie wygladały na jakieś mechaniczne ustrojstwa /bez rozrywkowych rzeczy w środku/ ale nie przypuszczałem ze to zapalniki.
no to jeszcze zostały do ID małe stalowe łuski. wygladają na pistoletowe. może LWP a może niemieckie. na tym terenie wychodzi i to i to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie