Skocz do zawartości
  • 0

Co to za klamra???

Gołąb

Pytanie

Napisano

Klamra została znaleziona ok. 10 lat temu na strychu domu w Luboniu k/Poznania, niewiadomo jak się tam znalazła. Na tym samym strychu był jeszcze zaczep pasa do ciągnięcia armaty PAK34 i pasek do MP40. Do dzisiaj nikt nie potrafi zidentyfikować tej klamry.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Klamra przedstawia godło Kuby. Widziałem kiedyś taką klamrę w wersji oficerskiej i uzyskałem informację, że należała do radzieckiego oficera, który przebywał na wyspie jako doradca. Czy nosił taki pas, czy przywiózł jako pamiatkę - nie wiem. Pozdrawiam.
Napisano
Dzięki Hybresor. Tą wersje potwierdzała by gwiazda na czapce. A i maniera wykonania klamry do złudzenia przypomina te radzieckie.
Napisano

Klamra została znaleziona ok. 10 lat temu na strychu domu w Luboniu k/Poznania, niewiadomo jak się tam znalazła. Na tym samym strychu był jeszcze zaczep pasa do ciągnięcia armaty PAK34 i pasek do MP40. Do dzisiaj nikt nie potrafi zidentyfikować tej klamry.

Napisano
Nie wiem czy cos pomoge, ale... Wszystkie elementy procz tarczy herbowej mozna znalezc na guzikach francuskich noszonych przez infanterie de ligne infanterie legere dragons". Sa tu ruzgi liktorskie, a nad nimi czapeczka frygijska - symbol rewolucji. Poszukaj moze wlasnie wsrod emblematow francuskich co to za herb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie