Skocz do zawartości

Żyd i piszczałka

watorresbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadnijcie kogo widziałem w rejonie Serokomli?
- Dwóch Żydów chodzących z piszczałkami po polach.
Wiem , że to żydzi ponieważ mieli te czapeczki na głowach.
Pierwszy mniał około 65 lat a drugi ze 40 lat.
Pozostawili po sobie dziesiątki dołków lecz czy coś znależli tego niewiem.
Ciekawi mnie czy ktos z szanownych kolegów i koleżanek zaobserwołał kiedyś Żyda z piszczałką" .
Napisano
A co ? żyd to nie człowiek ?
Czy to coś dziwnego?
Piszczałka do niego nie pasuje?
A może tej nacji nie wolno
używać detektorów ?
To hobby dla każdego , ma
potrzebę to niech szuka .
Sam dla jednego prowadziłem kiedyś
poszukiwania z pozytywnym wynikiem
był dość hojny i nie kombinował z zapłatą

Napisano
Tutaj sadze nie chodzi o wzgledy wzynaniowe czy tez narodowosciowe ale przedmiotowe w zakresie poszukiwan....
Kilka dobrych lat wstecz czytalem o kilku panach przybylych z Izraela na polskie ziemie wschodnie aby z wykrywkami (przy udziale Polaka) poczesac teren bylego obozu zaglady (z sukcesem, gdyz znaleziono przy nich przedmioty nalezace do wiezniow)
Oczywiscie nie mozna generalizowac twierdzac ze wszyscy ktorzy smiagaja z detektorami po Polsce czynia jak wyzej...
Napisano
O bardzo mi sie podoba wypowiedź kolegi,
Ja osobiście za grzebanie w takim miejscu
jak obóz zagłady to bym saperką przy....
Zetknąłem sie nie raz z gośćmi z zagranicy
posługujących się wykrywkami najwięcej spotkałem
Niemców i tio właśnie starszych ludzi i młodych
pomagierów
Napisano
Panowie a kto lecilaby samolotem do Polski zeby ganiac z wykrywaczem po terenie bylego obozu? To czysta glupota. Jesli gdzies szukali to w miejscu sobie znanym, a wiec szukali prywatnej wlasnosci. Żydzi nie ograbiaja swoich zmarlych, a tym bardziej ci jarmulkami na glowie.
A co bedzie jak z wykrywaczem w lesie pojawi sie Murzyn lub Koreanczyk??
:)
pozdr
robert_kudelski
Napisano
jak znajdde ten historyczny wycinek to zeskanuje i zamieszcze na forum.
Nie chce podawac miejsca (obozu) żeby przypadkiem nie wzbudzic u kogoś chorej ambicji udania sie w tamte miejsca...

ale idąc tokiem rozumowania przedmówcy forumowego teraz nawet spadkobiercy tych co zgineli w obozach zagłady maja prawo do rozgrzebywania ziemi na ktorych funkcjonowala piekielna machina smierci w poszukiwaniu dóbr należących do niezyjacych członków ich rodzin...

zanim sięgnie sie po klawiature trzeba obudzic komórki zwane umysłowymi.
Napisano
No tak... i znowu klotnia
odnioslem sie do postu watorresbo... ktory pisal ze panowie chodzili po polach (a NIE terenie OBOZU ZAGLADY !). Byc moze wiec poszukiwali swojego dobytku i pamiatek rodzinnych. Wiec chyba maja prawo je wydobyc, o ile w mysl obowiazujacego prawa te nie posiadaja statusu zabytku.
Prosze wiec czytac kontekst a nie sie rzucac szukajac zaczepki.
A o moje szare komorki prosze sie nie martwic. Jak na razie sa w porzadku.
pozdr
robert_kudelski
Napisano
nie watpie w jakosc komorek, tylko zasugerowalem ze nalezy je wybudzic z latergu byc moze nocnego:-)
Oczywiscie ze kazdy ma prawo do poszukwania nalezcych do niego przedmiotow, tylko padl temat obozow i zostalo zaszeregeowane, przepraszam za nadinterpretacje.
Nadinterpretacja jest takze laczenie od razu z tematem obzow zaglady, ale faktem jest ze takie wydarzenie mialo miejsce w przeszlosci - nieunikione jest by cale spoleczenstwo (mniejsza o narodowosc) zylo zgodnie z definicja moralnosci gdyz ta jest roznie pojmowana przez roznych ludzi.
Napisano
:)
fajnie ze doszlismy do konsensusu :)
osobiscie potepiam kopanie grobow... choc z drugiej strony to wlasnie robia archeolodzy prawda? :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano

zgadza sie, ale nie na terenie bylych obozow (przynajmniej nie w tak krotkiej perspektywie czasu)
Krotka wzmianka o owych hienach obok (wycieta miejscowosc i woj.), dluzsza musze poszukac (tym byly podane szczegoly o narodowosci, etc.)

Napisano
Co za nudny schemat. Jak zydzi to zaraz holocaust (chyba tak sie pisze).
Dla mnie faceci w jarmulce z piszczalka w reku to arcy ciekawy temat. To bardzo pragmatyczna nacja i bez powodu po polu lazic nie bedzie :)) Moze jednak pojdzmy tym tropem i nie robmy niepotrzebnej tramtadracji. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
No i co z tego? Nie jestem intelektualistą i wcale mi na takich opiniach nie zależy. Nie dajmy się zwariować.
Sam noszę dosyć długą brodę i nieraz podczas chodzenia z detektorem i nie tylko, byłem już posądzany :)) Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Dlaczego czesc spoleczenstwa ma problem (kompleks) judaistyczny??
Bo co i raz to wychodzi na forum...
A czy niektorzy z zartownisiow przypadkiem co tydzien nie modli sie do swietych, ktorzy nomen omen byli Zydami??

pozdr
robert_kudelski
Napisano
piekne slowa Kudi i jakze prawdziwe:-)
niewiedza kub tendencja do bycia w takim stanie jest jednak domena czesci naszego narodu, a moze to owo mleko matki o ktorym wspomina mietek (nawisem piszac odsylam do cyklu artykulow poruszajacych wlasnie ten problemu w tygodniu Angora")
Napisano
Rozne sytuacje sie zdarzaja... Moj znajomy sprzed lat szukal z piszczalka grobu swojego ojca zabitego przez chlopow i zakopanego gdzies na polu. I go znalazl. Tylko dzieki temu mozliwa byla ekshumacja i pogrzeb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie