Skocz do zawartości

jaki kupić wykrywacz?

loszo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
zwracam sie do Was z zapytaniem: Zamierzam sobie zakupic wykrywacz metali, jednak sie zabardzo na tym nie znam, a w życiu jezszce nie maielm tekiego urządzenia w ręku. kwota jaka moge na to przeznaczyc to okolo 1500 zł.

Co mi możecie poradzić?

z góry dzieki.
Napisano
A ja bym polecał kupić coś w cenie do 1000 zł, obojętnie polski czy zachodni, najlepiej sprzet gałkowy i uniewrsalny w miarę. A dlaczego tak.
Po pierwsze dla tego, że na 10 kupujących wykrywacz, tylko dwóch kontynuje poszukiwania a reszta odstawia go po kilku kilkunastu wyjściach do kąta, gdzie pokrywa się kurzem. Kupując oś taniego niewiele traci nawet w przypadku dalszej odsprzedaży.
Dwa sprzet uniwersalny pozwoli mu szukać i militarki i monet i ukształtowanie się zainteresowań końcowych.
Trzy - sprzęt gałkowy nauczy go obsługi od samego początku co w przyszłości tylko zaowocuje
Cztery - po roku na następny sezon, to co nabył sprzeda z niewielką stratą i już jako świadomy użytkownik mający jakie takie pojęcie o sprzęcie, mając już wyrobione zainteresowania, widząc czego chce kupi sprzęt dokładnie pod swe potrzeby - czy to pod militarkę czy pod drobnicę czy to automat czy manula.
No i niewątpliwie w ciągu roku będzie miał okazję zetknąc się z innymi, poobserwować i choćby pomacać ich sprzęt w akcji co pozwoli mu wyrobić sobie o nich choć by początkową opinię.
Napisano
Grzechotnik myślę, że te 1500zł to jest minimum i tesoro będzie odpowiednim sprzętem dla początkującego, jest to bardzo bobry sprzęt na wszystko, znam takich, co kupili uniwersalny polski wykrywacz za tysiąc złotych z trybem statyczny i dynamicznym ful wypas przy każdym dotknięciu cewką do trawy wydaje sygnał, ach szkoda słów, od takiego sprzęty początkujący może się tylko zniechęcić do nowego hobby, a tesoro włączasz, szukasz i znajdujesz.
Napisano
To niech sobie ci Twoi koledzy, Boratini, pokręcą gałką czułość i/lub grunt.
Dla początkującego chyba najlepszy Ace250. Jeśli masz te 1500 zł faktycznie do wydania, to lepszy od niego (zasięgi) będzie Tesoro Cibola. Dla ambitnych i nie-leniwych może być także Rutus Ultra2 (więcej gałkologii).
Napisano
Dla ambitnych i nie-leniwych" w cenie do 1500 zł według mnie lepszy od Ultry" , będzie chyba Solaris" :)

Jeżeli komuś nie podoba się polski sprzęt i jak się ma 1500 zł , to po co kupować ACE250 , jak można od razu Cibolę lub Minelaba.M

Boratini: tak jak mówi Beaviso , gałki są po to , żeby nimi kręcić :) , a jak to nie pomoże to jest jeszcze szybki serwis tego sprzętu.

pzdr.
Napisano
witam,
miałem podobny problem ale postąpiłem jak jeden przedmówca zasugerował. kupiłem tańszy niż zamierzałem początkowo. tylko ja jestem pewien, że wykopki mnie nie znudzą:). wybrałem ULTRA II i jestem bardzo zadowolony. sprzęt nie drogi no i sprawuje się bardzo dobrze. jak dotychczas chodzę tylko na militarkę. dodatkowym plusem tego zakupu jest to, że Pan Arek zawsze służy pomocą przy jakichkolwiek kłopotach. ja jako jeszcze wtedy zielony w sprawach ustawień dzwoniłem do Niego co i jak ustawiać aby było OK. zawsze służył pomocą. stojąc w lesie przy okopie był dziwny sygnał, telefon do Arka i po sprawie. po dwóch tygodniach poszukiwań mogę stwierdzić, że sprzęcik opanowałem. jeszcze jednym plusem jest serwis tego sprzętu ( tak wyczytałem na forum), szybki i sprawny. no ale wybór należy do Ciebie:) pozdrawiam i życzę szybkiego zakupu.
Napisano
Martin

Dla ambitnych ale poczatkujących Solarisa bym nie polecał. Choć niewątpliwie Solaris jest lepszy niż Ultra, i jest to sprzęt o dużych możliwościach, ale jest to jednocześnie wykrywacz wymagający i nawet doświadczeni użytkownicy mają kłopoty z jego opanowaniem więc tym bardziej kłopty będzie miał początkujący.
Tak samo poczatkującemu nie polecałbym Whitsa 5900 choć ma wielkie możliwości, podobnie nie polece innego sprzętu o dużych możliwościach, bo początkujący ich nie wykorzysta a może się tylko zniechęcić.

Tak naprawdę jak jeden początkujący weźmie Solarisa, Whitsa czy choćby najlepszego Tesoro, a drugi początkujący ACE 250, Firsta czy nowszą Ultre to ich wyniki nie będą się wiele na początku różniły. Natomiast każda z tych wykrywek w rękach doświadczonego poszukiwacza pokaże swe maksymalne możliwości i te pierwsze daleko zdystansują te drugie.
To tak jak z Ferrari, nie wystarczy go kupić by od razu nim dobrze jeździć.
Napisano
dzieki serdeczne za odpowiedzi,

kazdego posta pzreanalizuje i napewno dokladnie sie zastanowie nad konkretnym modelem, zapal do poszukiwań to mi raczej nie pzredko minie;)
Napisano
Raczej militarka, no ale jakiś garnek ze złotem tez by mnie zadowolił :). Myśle jednak , ze na początek najlepszy byłby wykrywacz w miare uniwersalny, z funkcja umozliwiajaca rozróznianie metali kolorowych od żelaztwa.
Napisano
witam polecam C.scope 660/lub C.scope 990-wykrywacz statyczny.na militarke ok,i drobiazgi wycina super,z bardzo dobrą dyskryminacją tonową.napewno sie nie pomylisz czy to kolor czy zwykła stal. 990 jest z wskażnikiem,w przypadku natrafienia na kolor stoi,lub wychyla się w prawo,w odwrotną strone zwykła stal.im bliej czegokolwiek dzwięk staje się glośniejszy.a wskaznik wychyla się w daną stronę,albo chrapliwy/zwykła stal.piszczący/kolor.reszty sie nauczysz.proscizna.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie