loszo Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 Witam zwracam sie do Was z zapytaniem: Zamierzam sobie zakupic wykrywacz metali, jednak sie zabardzo na tym nie znam, a w życiu jezszce nie maielm tekiego urządzenia w ręku. kwota jaka moge na to przeznaczyc to okolo 1500 zł. Co mi możecie poradzić?z góry dzieki.
wojtekbb Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 To zależy co chcesz szukać ?? Za takie pieniądze na drobnicę polecam Tesoro Cibola super wykrywacz. Powodzeniawojtekbb
Grzechotnik Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 A ja bym polecał kupić coś w cenie do 1000 zł, obojętnie polski czy zachodni, najlepiej sprzet gałkowy i uniewrsalny w miarę. A dlaczego tak.Po pierwsze dla tego, że na 10 kupujących wykrywacz, tylko dwóch kontynuje poszukiwania a reszta odstawia go po kilku kilkunastu wyjściach do kąta, gdzie pokrywa się kurzem. Kupując oś taniego niewiele traci nawet w przypadku dalszej odsprzedaży.Dwa sprzet uniwersalny pozwoli mu szukać i militarki i monet i ukształtowanie się zainteresowań końcowych.Trzy - sprzęt gałkowy nauczy go obsługi od samego początku co w przyszłości tylko zaowocuje Cztery - po roku na następny sezon, to co nabył sprzeda z niewielką stratą i już jako świadomy użytkownik mający jakie takie pojęcie o sprzęcie, mając już wyrobione zainteresowania, widząc czego chce kupi sprzęt dokładnie pod swe potrzeby - czy to pod militarkę czy pod drobnicę czy to automat czy manula.No i niewątpliwie w ciągu roku będzie miał okazję zetknąc się z innymi, poobserwować i choćby pomacać ich sprzęt w akcji co pozwoli mu wyrobić sobie o nich choć by początkową opinię.
boratini Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Grzechotnik myślę, że te 1500zł to jest minimum i tesoro będzie odpowiednim sprzętem dla początkującego, jest to bardzo bobry sprzęt na wszystko, znam takich, co kupili uniwersalny polski wykrywacz za tysiąc złotych z trybem statyczny i dynamicznym ful wypas przy każdym dotknięciu cewką do trawy wydaje sygnał, ach szkoda słów, od takiego sprzęty początkujący może się tylko zniechęcić do nowego hobby, a tesoro włączasz, szukasz i znajdujesz.
beaviso Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 To niech sobie ci Twoi koledzy, Boratini, pokręcą gałką czułość i/lub grunt.Dla początkującego chyba najlepszy Ace250. Jeśli masz te 1500 zł faktycznie do wydania, to lepszy od niego (zasięgi) będzie Tesoro Cibola. Dla ambitnych i nie-leniwych może być także Rutus Ultra2 (więcej gałkologii).
Martin Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Dla ambitnych i nie-leniwych" w cenie do 1500 zł według mnie lepszy od Ultry" , będzie chyba Solaris" :)Jeżeli komuś nie podoba się polski sprzęt i jak się ma 1500 zł , to po co kupować ACE250 , jak można od razu Cibolę lub Minelaba.M Boratini: tak jak mówi Beaviso , gałki są po to , żeby nimi kręcić :) , a jak to nie pomoże to jest jeszcze szybki serwis tego sprzętu.pzdr.
matiin Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 witam,miałem podobny problem ale postąpiłem jak jeden przedmówca zasugerował. kupiłem tańszy niż zamierzałem początkowo. tylko ja jestem pewien, że wykopki mnie nie znudzą:). wybrałem ULTRA II i jestem bardzo zadowolony. sprzęt nie drogi no i sprawuje się bardzo dobrze. jak dotychczas chodzę tylko na militarkę. dodatkowym plusem tego zakupu jest to, że Pan Arek zawsze służy pomocą przy jakichkolwiek kłopotach. ja jako jeszcze wtedy zielony w sprawach ustawień dzwoniłem do Niego co i jak ustawiać aby było OK. zawsze służył pomocą. stojąc w lesie przy okopie był dziwny sygnał, telefon do Arka i po sprawie. po dwóch tygodniach poszukiwań mogę stwierdzić, że sprzęcik opanowałem. jeszcze jednym plusem jest serwis tego sprzętu ( tak wyczytałem na forum), szybki i sprawny. no ale wybór należy do Ciebie:) pozdrawiam i życzę szybkiego zakupu.
Grzechotnik Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 MartinDla ambitnych ale poczatkujących Solarisa bym nie polecał. Choć niewątpliwie Solaris jest lepszy niż Ultra, i jest to sprzęt o dużych możliwościach, ale jest to jednocześnie wykrywacz wymagający i nawet doświadczeni użytkownicy mają kłopoty z jego opanowaniem więc tym bardziej kłopty będzie miał początkujący.Tak samo poczatkującemu nie polecałbym Whitsa 5900 choć ma wielkie możliwości, podobnie nie polece innego sprzętu o dużych możliwościach, bo początkujący ich nie wykorzysta a może się tylko zniechęcić. Tak naprawdę jak jeden początkujący weźmie Solarisa, Whitsa czy choćby najlepszego Tesoro, a drugi początkujący ACE 250, Firsta czy nowszą Ultre to ich wyniki nie będą się wiele na początku różniły. Natomiast każda z tych wykrywek w rękach doświadczonego poszukiwacza pokaże swe maksymalne możliwości i te pierwsze daleko zdystansują te drugie. To tak jak z Ferrari, nie wystarczy go kupić by od razu nim dobrze jeździć.
loszo Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 dzieki serdeczne za odpowiedzi, kazdego posta pzreanalizuje i napewno dokladnie sie zastanowie nad konkretnym modelem, zapal do poszukiwań to mi raczej nie pzredko minie;)
Martin Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 Jeszcze jedno na co sie będziesz nastawiał w poszukiwaniach : monetki i inne drobiazgi czy fanty militarne?pzdr.
loszo Napisano 11 Sierpień 2006 Autor Napisano 11 Sierpień 2006 Raczej militarka, no ale jakiś garnek ze złotem tez by mnie zadowolił :). Myśle jednak , ze na początek najlepszy byłby wykrywacz w miare uniwersalny, z funkcja umozliwiajaca rozróznianie metali kolorowych od żelaztwa.
ARKADIO.IE Napisano 11 Sierpień 2006 Napisano 11 Sierpień 2006 witam polecam C.scope 660/lub C.scope 990-wykrywacz statyczny.na militarke ok,i drobiazgi wycina super,z bardzo dobrą dyskryminacją tonową.napewno sie nie pomylisz czy to kolor czy zwykła stal. 990 jest z wskażnikiem,w przypadku natrafienia na kolor stoi,lub wychyla się w prawo,w odwrotną strone zwykła stal.im bliej czegokolwiek dzwięk staje się glośniejszy.a wskaznik wychyla się w daną stronę,albo chrapliwy/zwykła stal.piszczący/kolor.reszty sie nauczysz.proscizna.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.